29 Temmuz 2008 Salı

Yerli Bir Karpuz, Diğerleri ve Küçük Domatesler

Eskiden bu karpuzlardan yetiştirirdik. Yerli bir çeşit bu. Verimli bir çeşit değildir. Çekirdek sayısı fazla olduğu gibi, aynı zamanda bu çekirdekler büyüktürler de. Tadı kötü değildir, çok iyi de değildir. Tat bakımından ortalama bir karpuzdur. Karpuzun kendisi de çok büyük olmaz. Genellikle 2-4 kg arasında olurlar.

Yerli çeşit karpuz yetiştirilmiyor artık. Çarşı - pazarda gördüğünüz karpuzların tohumları satın alınarak onlardan yetiştiriliyor. Böyle arada bir tane de eski (yerli) karpuzlardan yetiştiriyoruz. Her şeye rağmen bu eski tohumları kaybetmemeliyiz...







Mustafa dedesiyle kavun, karpuz ve domates toplayıp gelmiş.







Bunlar da domateslerimiz... Bu domatesleri salça yapmak için kullanıyoruz daha çok. Beyaz kasanın içinde, üstte görünen büyük domatesler de çok ince kabukları olan ve tadı da çok güzel olan domatesler. Yukarıdaki bu üç büyük domates tohumluk olarak seçilmişler. İyice olgunlaşmış olan bu domateslerin içindeki tohumlar alınarak gelecek yıl ekilmek üzere saklanacaklar.
.
.

4 yorum:

  1. Daha bugün arkadaşlar ile tohum konusunu konuştuk. Ben bloğunuzun derinlerine dalmışken bu konuya denk gelmem çok iyi oldu. "Tohumlarımızı kaybetmemeliyiz" sözüne kesinlikle katılıyorum. Zira ülkemizde şu an için tekrar yetiştirebileceğimiz tohumlarımız yok. Bu çok büyük bir tehlike ve görmezden geliniyor.

    Kasanın üzerindeki "pembe domatlar" ilgimi çekti. Bu konuyla ilgili bir yazı hazırlıyorum. Eminim çok hoşunuza gidecek.

    Aklıma nedense (belki de aç olduğumdan) küçüklüğümde salçayı (domat suyu) nasıl çok yediğim geldi. Karıştırmak için kullanılan kaşıkla, yine anamın yaptığı ekşi mayalı buğday ekmeğine sürüp sürüp yerdim.

    YanıtlaSil
  2. Eski (yerli) tohumlar bizim için çok önemli bir gen kaynağı ve milli servetimiz, kaybetmemeliyiz... Pembe domateslerin tadına ise diyecek yok :)

    YanıtlaSil
  3. saygı değer kardeşim öncelikle milli değerlere sahip çıktınız için sizleri tebrik ediyorum elinize yüreğinize saağlık yalnız sizden bir ricam var acaba bu tohumlardan nasıl edine biliriz sinankaya1978_sampiyon@hotmail.com

    YanıtlaSil
  4. Sinan bey merhaba, size tohum gönderebilirim. selamlar

    YanıtlaSil