16 Temmuz 2008 Çarşamba

Bodrum'da Bazı Şaraplık Üzümlerin Olgunlaşma Süreci

Bir yerin iklimi şaraplık üzümü ve şarabı etkiler mi? Bu da soru mu şimdi, tabi ki etkiler? Hadi soruyu değiştireyim; acaba ne kadar etkiler, niçin etkiler? Bir kere üzümün şeker oranı ve asit derecesi üzerine direkt etkili olacaktır. İklim serinleştikçe üzümlerdeki asidite artarken, şekerlenme oranı da azalacaktır. Bunun yanı sıra sıcakların aniden yükselmesi üzümlerde hızlı ve dengesiz bir olgunlaşmaya neden olabilir. Ama iklim hep ılıman ve sıcaksa orda da bir problem çıkmayacaktır.Şimdi lafı nereye getireceğiz.Tabii ki Bodrum'a:) Övünmek gibi olmasın mı desem, yoksa şikayet etmek gibi olmasın mı desem bilmem ama, az biraz sıcaktır bu Bodrum denen yer... Çoğu kişi orda şarap olmaz der. Ki dediler de zaten:) Ama ben yine de deneme yapmaktan geri durmadım. Zaten bir Grand Cru tadında şarap yapmak iddiasında da değildim. Netice itibarıyla (eğer olursa) buraya özgü bir şarap olacaktı. Oldu mu peki? Şaraptan anlayan cenahtan da, anlamayan cenahtan da tadanlar, beğendiler, olduğunu söylüyorlar... Kısıtlı imkanlarla ve ev ortamında bu kadar olabiliyorsa, daha geniş imkanlarla sanırım daha iyisi de yapılabilir.Ama işin içinde başka bir püf noktası daha var;Eğer Bodrum'da şaraplık üzüm yetiştiriyorsanız, ya kendiniz işleyeceksiniz, ya buraya kurulmuş bir şaraphane olacak, ya da çok fazla üzümünüz olacak ki, bir şarap fabrikasının gelip sizin üzümünüzü almasına ve o üzümler için fabrikayı çalıştırmasına değsin. Yani, burada üzümler hatırı sayılır derecede erken olgunlaşıyorlar. Hangi fabrika bir kaç ton üzümü alıp, o kadarcık üzüm için fabrikasını çalıştırıp, sonra da kendi bölgesinin üzümünün olgunlaşmasını beklemek üzere makinalarını kapatır, işçilerini dağıtır ki?Bazı şaraplık üzümlerin bugün itibarıyla şağıdaki fotoğraflarını görünce durum daha da iyi anlaşılacaktır.



Shiraz : Shiraz'lar hızla olgunlaşıyorlar. (Buranın ikliminin erkenci etkisi bir yana) Belki de Shiraz'ın erken olgunlaşmasını normal karşılamak gerek. Çünkü o zaten bir sıcak iklim üzümü.
.

.
Cabernet Sauvignon : Salkımlar biraz seyrek yapıda olsalar da, olgunlaşma süreci içerisinde salkımlar biraz daha dolgunlaşıyorlar. Şaraplık üzümler içerisinde en küçük taneye sahip olanlardan birisi. Verimi de çok fazla değil. Aslında bu üzüm için uzun budama daha uygun (bunu ben demiyorum, kitap diyor). Biz kısa budama yapmıştık, belki bunun da etkisi vardır az ürün vermesinde. Ama olsun, şarabı daha güzel oluyor:)
.


Kalecik Karası : Bodrum'da Kalecik Karası olur mu? Ya da olmalı mı? Olması ne derece doğrudur? Zaten ben de bunu merak ediyorum ya :)
.

.
Adakarası : Sanırım buranın ikliminin erkenciliği bu üzümü etkilemiyor. Nedense diğerleri gibi, olgunlaşmak için aceleci değil... Yukarıdaki fotoğrafta belki bişey dikkatinizi çekmiştir; üzümler biraz fazla, bunun farkındayım...
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder