5 Temmuz 2008 Cumartesi

Cardinal Üzümü

Geçen yıl ilk Cardinal üzümü hasadını Temmuz ayının 5 inde yapmışız. Bu yıl biraz daha geç kalacak. Sanırım 5-6 gün sonrasını bulacak ve Temmuz'un 10'undan sonraya kalacak. Geçen yıl bağın toprak işlemesinde bir sürüm eksik yapmıştık. Babam buna karşı çıksa da (Erdal ortadaydı) ben özellikle istemiştim. Böylelikle yeşil aksamın çok fazla gelişmesinin de önüne geçmeyi düşünmüştüm. Dolayısıyla son sürüm yapılmayınca, yeni çıkmakta olan otlar da kalmıştı öylece. Bizim, bağı sulamıyor olmamızın üstüne, bu otların topraktan su harcaması ve yılın da biraz kurak geçmesi eklenince, asmalar biraz zorlandılar. Ama bu, geçen yıl üzümlerin 5-6 gün kadar önce olgunlaşmasına neden olmuş da olabilir.
Bu yıl ise, geçen yılki tecrübeden hareketle, epeyce bir toprak işleme yaptık ve o son sürümü bırakmadık. O son sürüm, son yağmurlar ardından yeni çıkmaya başlayan otları da yerlerinden sökünce, bağın otlu olmasının da önüne geçilmiş oldu. Hem toprak işleme, hem de ot olmaması toprağın rütubetini iyi muhafaza etmesini sağladı. Bu durumun da asmaların kök bölgesinde toprakta, nispeten daha serin bir ortam sağladığını ve bu bir kaç günlük geç kalışta bunun da etkisi olduğunu, aradaki farkı sadece iklime bağlamanın çok da doğru olmayacağını çünkü geçen yılki iklimle bu yılki iklim arasında pek fark olmadığını düşünüyorum.



Cardinal üzümlerinde aşağıdaki salkım gibi olgunlaşmış olanlar var ama bu salkımların sayısı çok değil. Genellikle yukarıda görüldüğü şekildeler daha...


.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder