14 Temmuz 2008 Pazartesi

Yerli Pembe Domateslerimiz

Domates deyip de geçmemek lazım. Domatesten domatese fark var:) Bakın bişey anlatayım; geçen yıl günlerden birgün, kahvaltı yapıyorum ve kahvaltıda biraz da domates var. Aldım bir dilim domatesi çiğnemeye başladım, amanın o da neee! Ne olmuş bu domatese? Tadı tuzu yok, üstelik de kösele gibi. "Ne oldu bizim domateslere" dedim. Meğer, Erdal manava üzüm götürdüğünde, oradan; "yanlışlıkla fazla sipariş vermişiz, fazlalık domates var, biraz domates al, götür" demişler. "Tevekkeli var bişeyler, bizim domateslerden değil bunlar." dedim

Bizim domatesler mi? Aşağıda kopardıklarım gibiler. Biraz acayip şekillidirler. İçleri hafif pembemsidir. Ve en önemlisi çok ince kabukludurlar ve çok güzel bir tadı vardır.



.
Bu domateslerin en büyük en güzel olan bir kaçı tohumluk olarak bırakılır ve onlardan alınan tohumlardan gelecek yıl yine aynı domatesler yetiştirilir.
.


Ortada duran domatesi kendi ellerimle koparmıştım ya, kendi ellerimle de doğradım ve yedim:) Bir de, sağ üst köşedeki acayip şekilli domatesin o şekli almasının herhangi kimyasal bir sebebi falan yoktur. Kendi çeşit özelliğinden kaynaklanmaktadır, zaten bu domatesler yetiştirilirken herhangi bir kimyasal kullanılmamaktadır.



Bu domateslere burada "bebbe domates" deniliyor. Bir nevi, küçük -bebe- domates anlamında. Bu küçük domatesler salçalık olarak kullanılırlar genellikle. Büyüklükleri ceviz kadardır.
.
.

8 yorum:

  1. Annem bu domatesleri görse deli olur! Tam bir domates tutkunudur. Ben cocukken yaptığımız keyifli şehirler arası gezilerde babam ne zaman bir bahçe/tarla yanında mola verse, annem arabadan inip, bahçeyi/tarlayı kamulaştırırdı. Hele ki bu bir domates bahçesiyse, hiç kurtuluşu yoktu o tombiklerin.
    Eve gelsin de göstereyim fotoğrafları :)
    Bu aralar ben de özendim bu domates işine. Pembe Domates Ağı ile bağlantı kurdum; üyelik kabul edilirse tohumdan başlıyorum. İstanbul'da ne kadar olursa işte :)

    YanıtlaSil
  2. Benim bir yakınım var, domatesi çok sever. Hepimiz severiz de, o biraz daha fazla sever. Fazla yiyince de alerji yapıyor bazen. Ama o, domatesi yemekten vazgeçmek ya da azaltmak yerine domates yemeye aynen devam eder, bir yandan da alerjisi için ilaç kullanır :)
    Bu domatesler de yenmez mi ama de mi?
    Bu, Pembe Domates Ağı'na baktım, valla helal olsun. Neler yapmışlar. Bizim için tarlada yetiştirdiğimiz diğer sebzelerden biri halbuki. Evet, biz de farkındayız güzel ve özel bir domates olduğunun ama, o kadar :)
    Eğer karalıysanız yetiştirmeye ben de biraz tohum gönderebilirim size.

    YanıtlaSil
  3. Mehmet Bey
    Bende "Pembe Domates Ağı" İzmir grubu koordinatörü olarak size bu yazınız için teşekkür ediyorum. Eğer elinizde tohumunuz varsa bu sezon dağıtımı başlamadan sizden de tohum talep edebiliriz. Tabiiki kaynak olarak sizin adınızı göstererek.
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Nail bey,

    "Pembe Domates Ağı" nı biliyorum, bence çok iyi düşünülmüş bir oluşum...
    Pembe domatese bayılıyorum. Yazın en güzel tatlarından birisi pembe domatesler. Öyle bir güzelliği yazmaz mıyım hiç...
    Biz genellikle kendimize yetecek kadar tohum alıyoruz, eğer fazla tohum kalacak olursa haber veririm. Ama bundan sonraki yıllar daha fazla tohum alacağız...

    YanıtlaSil
  5. "Domates Zehirli sanılır, yenmezdi bir zaman. Mutfaklara girmeyi başardığı andan itibarense, kültürleri değiştirecek kadar vazgeçilmez oldu."
    http://www.thy.com/tr-TR/corporate/skylife/article.aspx?mkl=895

    Akılda kalıcı bir yazı olmuştu benim için tıpkı pembe domateslerin lezzeti gibi.
    Saygıyla

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Nadire hanım,
    Yazıyı okudum, çok güzel bir yazı, teşekkürler.
    Hakikaten, domates deyip de geçmemek lazım :)

    YanıtlaSil
  7. Mehmet Bey
    Tohumlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Lütfen bu güzel Pembelerden bizi mahrum etmeyin.

    YanıtlaSil
  8. Tamam Nail bey, tohumlarınızı ayarlayacağız inşallah :)

    YanıtlaSil