22 Ocak 2009 Perşembe

Kenker (Nam-ı Diğer Şevket-i Bostan)

Bodrum yöresinin en bilinen ve sevilen otlarından birisi de kenkerdir. İzmir taraflarında şevket-i bostan diyorlar. Dikenli görünümde olan bir ottur. İşlenen tarlalardan ziyade dağda bayırda, tarla yollarının kenarları gibi yerlerde çıkar. Dikenleri temizlenen dalları ile dış kabukları soyularak temizlenen kökleri kullanılır yemekte.



Kenker Yemeği : Bizim burada (Bodrum-Karaova) en yaygın pişirilme şekli nohutlu-etli yemeğinin yapılmasıdır. Kenker eğer işlenmiş (yani yumuşak) topraktan kazılmış ise kökleri daha taze ve yumuşak olur. Taze köklerdeki topraklı kabuk kısmı ve yapraklarındaki dikenleri temizlenerek kalan kısım yemekte kullanılır. Biraz kerevizi andırır.
Yemeğinin yapılışı: İnce doğranmış bir miktar soğan zeytinyağında hafifçe kavrulur, üzerine et ilave edilerek biraz pişirilir. Ardından kenker, salça, biraz pul biber ve tuz eklenerek beraberce biraz daha pişirilir. Son olarak da haşlanmış nohut ilave edilir. Hep beraber bir süre daha piştikten sonra yemek hazırdır. Karaova’da insanlar genellikle Yörük kökenli olduklarından, buna Yörük usulü mü desek bilmem ki? Çünkü, arkadaşımın dediğine göre, Bodrum’da sadece etle ve terbiyeli de pişiriyorlar(mış) kenkeri. Bu da Girit usulüymüş. (Sadece etle ve terbiyeli pişirilmiş kenker yemeği.)



Yukarıda temizlenmiş kenkerler. Buradaki kenker fotoğrafları 21 Aralık'ta çekildi.



Yeni kazılmış kenker otunun dikenli ve temizlenmemiş hali. Yukarıdaki fotoğrafta kenkerin kökünün kesik olduğu görülüyor. Köke fazla zarar verilmeden kazılır ve kök daha büyük olarak çıkarılabilir. Nitekim pazardaki kenkerlerde (ya da şimdiye kadar gördüğünüz kenker fotoğraflarında) soyulmuş köklerinin epeyce çok olduğunu görürsünüz. Ama biz kökü kadar dallarını da kullanıyoruz.
.
.

15 yorum:

  1. Mehmet arkadaş Datça'da çok namını
    duyduğum halde bu yemekten yemek
    nasip olmadı,ama fotoğraflara bakınca canım çekti,ilk işim hanıma
    aptırmak olacak.Şu an İzmir'deyim
    Tabii Datça'ya gelir gelmez.Hardal
    otunu da tanımış oldum,teşekkürler
    sağlıcakla kal.Muzaffer Özgen

    YanıtlaSil
  2. Şevketi bostanı hiç yemedim fakat ot sever bir olark yemek istiyorum.ayrıca bu ne güzel ot yemekleri tarifleri afiyetler olsun..
    şevketi bostanı geçen gün Tijen'de yazmıştı . karadeniz de çok ot sever ege yi kimse geçemezde:))
    belkide buralarda adı değişitir diyorum.

    selamlar

    yeni ekledğim kompost gübre hakkında bilginiz varsa yorumlarınız bekliyorum yada yazdıklarımda eksik varsa:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Muzaffer bey, sizin Datça'da bunların hepsi vardır. Bence de tadına bakmalısınz :)

    YanıtlaSil
  4. Şevket-i Bostan sizin oralarda var mıdır bilmiyorum Ferhan hanım. İnşallah vardır diyelim :)

    Kompost gübre konusuna değinmekle iyi yapmışsınız, çünkü önemli bir konu. Yazdığınız şekilde yapılıyor, dersinize iyi çalışmışsınız :)

    YanıtlaSil
  5. Bayılırım ben buna :) Zeytinyağlı ve kuzu etli yaparım gayet latif olur :) Fakat bulması ve temizlemesi pek zahmetli oluyor. İstanbulda bir kaç lokantada bulunuyor da arada bir keyfini çıkartmak kolaylaşıyor :) Siteyi gezerken bol miktarda ot, mantar görünce oburluğum canlandı :) Yarın ilk işim envai çeşit ot temin edip kavurmak olacak :)

    YanıtlaSil
  6. Sayın Hede :)
    Demek kendiniz yapıyorsunuz ha maşallah, maşallah...
    Bizim burada yukarda görüldüğü şekilde, yani zeytinyağlı ve etli yapılıyor, yani yaparız. Bolca da bulunur buralarda.
    Veee, bir Egeli olaraktan ot işinde, yani bulmasında, pişirmesinde iyiyizdir :)

    YanıtlaSil
  7. Yeni gördüm cevabınızı :)
    Sadece şarap oburluğu yapmıyorum efenim arada bir mutfağada girerim :) Otlardan çok iyi anlamam ama İstanbula yolunuz düşerse nefis et yemekleri yapabilirim size :) Keşke bir fırsat olsa da bir araya gelsek :)

    YanıtlaSil
  8. Demek yemek konusunda iyisiniz :) Belki birgün tatma fırsatımız olur. Yanında bi de bizim şarap...

    YanıtlaSil
  9. Burada yani Ayvalık'ta bu kökler AKKIZ adıyla satılıyor pazarda.Terbiyeli olarak kuzu etiyle pişirdiğim zaman ailece silip süpürüyoruz.Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  10. AKKIZ olarak isimlendirildiğini ilk defa duydum. Bizde, bizde derken bizim köy ve civarından bahsediyorum, etli ve nohutlu olarak pişiriliyor. Bodrum'un diğer tarafında terbiyeli olarak da pişiriliyormuş.

    YanıtlaSil
  11. Şevketi bostan ile kenger ayrı ayrı bitkilerdir.
    Şevketi bostan yere yapışık şekilde olur ve daha çok kökü derinlere gider. Taşlık yerlerde bulunur.Yerden çıkarması ve temizlemesi çok zahmetli olduğu için biraz pahalı (4-5 Tl./kg.) bir bitkidir. Salatası ve yemeğinin tadı bir harikadır.
    Kenger ise boyu 2 metreye ulaşan dikenli bir bitkidir. Bitkinin taze olan üst kısmı soyulup çiğ olarak yenilir. istenirse salata yapılabilir.

    YanıtlaSil
  12. Sizin, "boyu 2 metreye ulaşan" dediğiniz bitkiyi biliyorum. Biz de kabuğunu soyup taze olan kısmını yeriz. Ancak onun ismi "kenger" değil. En azından bizim burada kimse ona "kenger" demiyor.

    Siz, şevketi bostanı, "yere yapışık olur" diye tarif ediyorsunuz. Bizin "kenger" dediğimiz bitki de aynı şekilde yere yapışık büyür. Ömrünün son zamanına doğru kartlaştığında, ortasından (göbeğinden) yukarıya doğru bir dal çıkar. Ama bu dal ne çok uzundur ne de yenilebilir. Ama ilk başta da dediğim gibi, buna benzer yenilen bir dikenli ot mevcuttur.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek açıyor mu açıyorsa ne renktir.

      Sil
  13. sizin tarifle yaptım bende çok güzel oldu. bende küçük ilaveler yaptım, ve izninizle tarifi paylaşıyorum blogumda.kaydınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Afiyet olsun Meral hanım. Sizin güzel kaydınız için de teşekkürler...

    YanıtlaSil