Ege Bölgesinin ve Bodrum'un en bilinen ve sevilen otlarından bir diğeri de gabadır. Gaba ismini özellikle kullanıyorum, çünkü burada (Bodrum-Karaova) bu isimle bilinir ve ben de bu yöreyi yazdığım için yerel isimleri kullanıyorum. Çok da uzağımızda olmayan Yalıkavak ve Turgutreis civarlarında ise ilmek diyorlar. Gabanın en bilinen ismi ebegümecidir.
Gaba (Ebegümeci) Kavurması : Toplanan otlar temizlenip yıkandıktan sonra ince ince kıyılarak doğranırlar. Tencerede biraz yağ kızdırılarak içine biraz soğan konulur ve sarartılır. Doğranmış ve içine biraz dereotu eklenmiş ot tencereye konulur. İnce doğranmış birkaç diş sarımsak ilave edilerek kavrulur. Karaovadaki köylerde (genellikle) odun ateşinde ve “dığan” denilen yemek pişirme kabında kavrulur. Kavurma işlemine başlanırken, doğranmış gaba otunun içine gazyak, köremen, taze soğan yaprağı, gelincik gibi otlar da konulursa, daha değişik tatlar da ilave edilmiş olur. Fotoğrafta da görüldüğü gibi, ben üzerine bolca kırmızı pul biber (benim tercihim acı olmayandır) serperek ve yoğurtla yemeyi seviyorum.
Gaba otu özel olarak ekilip yetiştirilen bir ot değildir. Bir önceki yılın gabalarından dökülen tohumlardan çıkar. Eğer çıktığı arazi sürülüp işlenen bir araziyse, daha iyi büyürler ve daha taze olurlar.
.
Gaba otunun yapraklarının yakından ve üstten görünüşü de böyledir :)
Toplanmış ve temizlenmiş gaba otları. Gaba otunun taze kısımlarını doğramak gerekir. Köküne yakın olan kısımlar daha taze ve yumuşaktır. Kırmaya çalıştığınızda kolayca kırılır. Dalların ucuna doğru ise yumuşaklık azalır. Doğrarken buna dikkat edilirse iyi olur. Dalların ucundaki yaprak kısmı ise yumuşaktır ve kavurmaya konulmalıdır.
Bahar bittikten sonra gaba otu kartlaşır ve çiçeklenir. Biraz daha zaman geçince tohumlanır, tohumlarını gelecek yıl tekrar çıkmak üzere toprağa bırakır ve kurur. Bu arada, gaba otunun çiçekleri de çok güzel olur...
.
.
Ben de inadına hiç almam/toplamam iyi mi? Oysa ne şifalıdır, ne güzeldir. Hele de o çiçekleri yok mu!
YanıtlaSilEllerinize saglik, bu ne güzel bir resim, imkan olsada bulup yiyebilsem. Ne yazikki Almanyada bizim oralardaki gibi bolca bulunmuyor. Ebegümecinin bir baska türünü buralarda saksilarda yetistiriyorlar.
YanıtlaSilEgeli olupta otlari tanimamak ve sevmemek olmaz, degil mi?
Sevgiler
Merhaba Mehmet,
YanıtlaSilSenin fotograflar harika :)
En favorim "Kara Uzum" fotograflar...Aralik'ta.
Turkiye'de esim anne ve baba bahcede uzum yedim ve harika.
Kanada'a Niagara'da harika uzum bahceler. Bir de Kanada'dan ICE WINE - Biliyor musun?
Cunku Kanada cok soguk ve uzumler buzlu...
Gorusuruz - Kanada'dan cok selam.
Suleyman.
Tijen hanım sizin Ebegümeci (bizim buradaki adıyla gaba) toplamamanıza/almamanıza şaşırdım doğrusu, siz otları çok seversiniz.
YanıtlaSilBelgin hanım, Egeli olup da otları tanımamak ve sevmemek olmaz tabi ki :)
YanıtlaSilMerhaba Süleyman,
YanıtlaSilFotoğrafları beğenmene sevindim :)
Kara üzümler harika olunca, fotoğraflar da güzel oluyor ve ben üzüm fotoğrafları çekmeyi çok seviyorum. Bilgisayarım üzüm fotoğraflarıyla dolu.
Niagaradaki üzüm bahçeleri oranın güzelliğine güzellik katıyordur.
ICE WINE biliyorum. Çok güzel ve değerli olduğunu biliyorum. Ama bizim burada olmaz çünkü burası oldukça sıcak.
Görüşürüz, Bodrum'dan selamlar...
Mehmet
Ebegümecini rahmetlik ananeannem yapardı onu hatırladım:))
YanıtlaSilafiyetler olsun.
Teşekkürler Ferhan hanım...
YanıtlaSilslm paylaşımlarınız ve bilgilendirdiğiniz için çok tşk.ler
YanıtlaSilsayın mehmet bey otlar hakkında tarif aryordum tam isabet oldu çok sevindim netde aradığımız bilgileri sayenzide ulaşmak hiç zor değil tkar tşk.ediyorum afiyetle kalın..
Tariflerin işe yaraması ne güzel...
YanıtlaSilselamlar Canan hanım.
ot bollugunuz daim olsun, biz daha isin basindayiz yavas yavas tanisiyoruz ama ebegumeci en sevdiklerimden cicekleri ayri guzel gercekten:)
YanıtlaSilYiyilebilir otların ve mantarların tanıtıldığı kitapçık ya da ansiklopedik bir bilgi kaynağı var mıdır acaba?Varsa ismini verebilirseniz sevinirim..Teşekkürler..
YanıtlaSilŞebnem
Şebnem hanım merhaba,
YanıtlaSilYabani otlarla ilgili olarak Tijen İnaltong'un "Mutfaktaki Yaban" kitabına bakabilirsiniz. http://www.idefix.com/kitap/mutfaktaki-yaban-kucuk-boy-tijen-inaltong/tanim.asp?sid=EN57COGJ50UCYR73DBVQ
Diğer kitapları http://www.idefix.com/vitrin/aramasonuc.asp?Shop=1&aranan_yer=0&Page=1&SearchTerm=tijen+inaltong&SearchTerm%3ASelectedValue=
Tijen İnaltong web sitesi
http://mutfaktazen.blogspot.com/
Mantarlarla ilgili böyle bir kaynak bilmiyorum. Ama televizyonda İz tv'de Ayhan Sicimoğlu'nun Renkler programında Morcella mantarıyla ilgili bölümde Ayhan Sicimoğlu'nda görmüştüm, Çok büyük bir Mantar ansiklopedik kitabı (yabancı dilde) vardı. Ama nerden bulunur, temin edilir bilmiyorum.
İyi günler, selamlar...
Merhabalar;
YanıtlaSilMutfaktaki Yaban kitabı için çok teşekkürler..
Ayhan Sicimoğlu'nun o programını ben de izlemiştim...Hastasıyız..Zaten ondan sordum,aklıma oradan takılmıştı da..:)
Saygılar,selamlar...
Şebnem
mrb ebegümeci otu sardunya yapraklarına benziyor peki. zehirli olmadığını nerden bileceğiz?
YanıtlaSilMerhaba, Bilen birisiyle bu otları öğrenerek toplamak en doğrusu olur diye düşünüyorum. Öğrenmek hiç de zor olmayacaktır.
YanıtlaSilBilmediğiniz, tanımadığınız otları, mantarları yemeyiniz uyarısını da hiç unutmamak gerek.
Bizde egeliyiz ve ot yemeklerini severiz.Yazdiklariniza küçük bir ilave yapmak istedim. Yenilebilir otları mümkünse yerleşim birimi dışında,insanların ve kedi köpek gibi hayvanların dolaşmadigı yerlerden toplamaliyiz. Hem çevre kirliliği hem değil hijyen bakımından önemli.
YanıtlaSilÇok haklısınız İlhan bey. Katkınız için teşekkürler...
Sil