Bandırmaspor ile başka bir takım maç yapıyorlarmış. Tabi tezahurat da var ve tezahuratı da doğal olarak "Ban-dır-ma, Ban-dır-ma, ..." diye yapıyorlarmış. Karşı taraf da, "Ban-dı-rı-ciizz, Ban-dı-rı-cizz, ..." diyormuş. Sonuç nedir bilmiyorum artık. Ama biz bugün kuru incirleri bandırdık.
Kurutulmuş incirler, yıkandılar ve sepete konuldular.
Kazan kuruldu, su kaynamaya başladı. Ön planda görünenler de suyun içine konulacak olan defne yaprakları. Defne yapraklarıyla beraber, mersin ve kekik de konulacak.
Defne, mersin ve kekik dalları konulan su kaynıyor.
Sepet kazanın içine konuldu. Kaynayan suda 8-10 dakika kadar duracak.
8-10 dakika sonra alıyoruz.
Bandırılmış ve dumanı tüten incirler. Yumuşacık ve pırıl pırıl...
Tekrar serilmiş olan incirler.
Bizim incirlerin büyük çoğunluğu taze olarak satılıyor. Bir miktar da kuru incir oluyor. Kuru inciri de iki şekilde saklıyoruz. 1. Bandırarak, 2. Kavurarak.
Bugün "bandırma" işlemi yaptık. Bu çok basit bir işlem aslında. Kuru incirler kaynayan suyun içinde bir miktar bekletiliyorlar, o kadar. Böylelikle, (eğer varsa) incirinde üzerinde ve içindeki zararlılar ve zararlı yumurtaları öldürülmüş oluyorlar.
Bir not: Bir zamanlar (1970' lerden önce) Bodrum'da incir ticareti çok fazlaymış. İncirleri deniz suyuna batırır çıkarırlarmış. Deniz suyuna batırılan incirin de üzerinde beyaz ve şekerimsi bir tabaka oluşur(muş).
Bandırıldıktan sonra kuruması için tekrar serilen incirler, bir süre sonra alınarak sandığın içine basılırlar. Bizim buranın söyleyişiyle, depilirler:) Sandığın içine biraz defne ve mersin yaprağı konulur, üzerine ara ara mersin ve defne yaprağı konularak incirler dökülür, yarıya geldiğinde sıkıştırılır. Sıkıştırma işlemi, incirin üzerine bez serildikten sonra çıkıp çiğnemek suretiyle yapılır. Kap küçükse çiğnemeye gerek kalmayabilir. Daha sonra bütün incir için aynı işlem yapılır. Sonra, iş kalır yemeye...
.
.
"Bandırciiiz" tezahüratı ile ilgili bölüme bayıldım.Artık her Bandırma adını duyduumda gülerim.Varol hep...
YanıtlaSilBan-dıır-ma, Ban-dıır-ma...
YanıtlaSil:))
kavurma incire yaptığım yorumu tekrarlıyorum diyorum sadece o kadar.
YanıtlaSilincirler ilgili yazi yazacaktim karsima senin blog cikti cok ozendim yaptiginiz islemlere. Harika yazmissin gene:)
YanıtlaSilMerhaba Beste,
YanıtlaSilKarşına benim yazımın çıkmasına çok sevindim, beğenmene daha çok sevindim :)
Merhaba Mehmet Abi,
YanıtlaSilÜniversitedeki odamda misafirlerime çayın yanında banık incir ikram ederken bunun nasıl yapıldığını anlatayım dedim. Elbette senin bu güzel yazındaki açıklama ve görsellerin yardımıyla. Tekrar teşekkürler.
dip not: denizlisporla bandirmaspor karsilasmasinda gecen bir olaydir bandirmalilar, bandirma bandirma diye tezahurat ederken denizliler de bandırcezz bandırcezz diye karsilik vermisler :)))
YanıtlaSilTuz biraz konsa nasıl olur
YanıtlaSilTuz konarak bandirilabilirmi nenem tuz koyup unlar saklardı defne dalıyla
YanıtlaSil