Dün kaynatılan ve gece dinlenmeye bırakılan kazanlardaki müstakbel pekmezlerimiz, bugün süzülecekler ve tekrar kaynatılacaklardı. Ben sabah uyanmadan kazanlardaki pekmezleri süzmüşler ve kaynatmaya başlamışlar. Kazanın dibindeki çökeltinin üzerindeki pekmezi bir kapla almışlar, dibe yaklaşıldığında dikkatlice alarak ve aynı zamanda da süzgeçten geçirerek yapmışlar bu işi. Sonra ateşi yakıp kazanı tekrar ateşe koymuşlar. Kim mi yapmış bunu, babamlar yapmışlar. Ben, yine kaynar vaziyette buldum yani. Epeyce bir kaynamaya devam etti. saat 14:00 de ateşten aldık.
Kaşıkla alıp, biraz yukardan dökerek akışkanlığını kontrol ettiğinizde, su gibi değil ve koyulaşmışsa, kaşığın içinde bırakılan ve soğuyan bir kaç damlanın koyulaşmasını ve kaşığın içine sıvanmasını kontrol ettiğinizde, su gibi değil ve koyulaşmışsa işlem tamamdır. Bir kontrol yöntemi daha; eğer çok sıcak olmayan bir iki damlayı tırnağınızın üzerine damlattığınızda dağılıp, su gibi akıp gitmiyorsa, bu da pekmezi yeterince kaynadığının işaretidir.
Burada önemli bir husus daha var; soğuduğunda daha koyu bir kıvam kazanacaktır, sıcak ve ılıkken yapılan koyuluk kıvamı kontrolünde bunu da dikkate almak gerekir.
Yeterince kaynamayan, biraz sulu kalan pekmez çok fazla dayanmaz (yani saklanmaz), çabuk tüketilmezse bir müddet sonra ekşiyip bozulabilir. Çok fazla kaynatılırsa da pekmezde yanık bir tat oluşur.
Soğumaya ve durulmaya bıraktığımız pekmezin içine bir kaç tane de defne yaprağı attık.
Kaynatılma işlemi biten pekmezi soğuması ve durulması için serin ve kuytu bir köşeye aldık. Ateşten yeni alınmış pekmezin duru olmadığı, içinde bazı parçacıkların olduğu da görülür. Soğuduğu zaman bunlar da dibe çökecek ve üst kısımda kalan ve berraklaşan, koyulaşan pekmez alınarak tüketime hazır hale gelecek.
Saat 14:00 de ateşten alınan pekmeze akşam üzeri saat 18:30 sıralarında baktığımda henüz ılıktı ve çökelmemişti. Bu gece de böyle kalacak ve yarın alınarak kaplara konulacaklar. Yani iki perdede bitmedi bu iş :)
.
.
pekmezin icindeki yapraklar nedir mehmet bey...koku vermek icin sardunyami acaba
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilalttaki fotoğrafın hemen altında küçük olarak da belirtildiği üzere, o yapraklar defne yaprağı.
evet, güzel koku vermesi için.
Sapanca tarafindada sardunya yapragi katiyorlar, ben sardunyagillerden Itir yapragi denedim ama derinden bir yesil kokusuda geliyordu o yuzden hoslanmadim, defneyi ilk defa goruyorum ve miktarida fazla gibi.. lezzeti nasil oluyor acaba... bende yeni uzum pekmezi yaptim.. 50 litreden yaklasik 10 kavanoz cikti..bilgilendirmenizden dolayi mutesekkirim
YanıtlaSilDefnenin lezzetini (kokusunu) tarif edemeyeceğim ama, miktarı bize fazla gelmemişti. Öyle olsa bunu farkederdik. Tabi, değişik aromalrın da eklenmesi düşünülebilir sanırım.
YanıtlaSiltesekkur ederim elma pekmezi yaparken biraz defne ile deneyecegim...
YanıtlaSil