10 Eylül 2008 Çarşamba

Pekmez Nasıl Yapılır? (1.Perde)

Saat 08:00

Bağdan üzümler toplanmaya başladılar. 150 kg kadar üzüm toplandı. Toplanan üzümler bağda kalmış ve iyice şekerlenmiş olan Alphonse üzümleri.

Saat 10:00

Üzümlerin şırası çıkarılmaya başlandı. Şıralar geleneksel usul olan çiğneme yöntemiyle çıkarıldı. Ne olur ne olmaz ben yine belirteyim :) bu üzüm ezme işi çok temiz bir tekne içerisinde, sadece bu iş için kullanılan çizmeler giyilerek yapıldı. Saat 12:00 ye doğru şıra çıkarma işi bitti.



Saat 12:00

Ateşler yakıldı, üzerine kazanlar kuruldu ve şıralar kaynatılmaya başlandı.



.
Şıra ateşte ama kaynamaya daha yeni başlıyor. Ancak ısınabilmiş:)
.


Şıra kaynamaya başladı. Taşmaması için sık sık karıştırmak gerekiyor. Pekmez yapımı; şıranın kaynatılarak içindeki suyun büyük bölümünün buharlaştırılarak, şıranın "pek - koyu bir kıvama" dönüşmesi işlemi aslında.
.



Karıştırmaya devam...
.
İki buçuk - üç saat kadar kaynadıktan sonra içine "pekmez toprağı" denilen beyaz renkli toprak atılacak. Şimdi sıra ona geldi.
.


Pekmez toprağı denilen toprak, işte bu beyaz renkli topraktır. Bunlar, daha önceki seneler kullandığımızdan arta kalan topraklardı.
.
.
Topaklanmış olan bu toprağı küçük bir çekiçle ezdik.
.


Daha sonra elendi ve un halindeki bu toprak elde edildi.

.
Saat 15:30

Pekmez toprağı atılıyor kazanlara. Her kazana iki çatal avuç (yan yana getirilmiş iki avuç) toprak atıldı. Her kazanda da yaklaşık 55 litre şıra vardı.
Kazanlara pekmez toprağı atılır atılmaz kaynayan şıra (müstakbel pekmez) hızlı bir şekilde kabarmaya başlar.
.

Taşmasını önlemek için karıştırmaya hazır olmak gerek. Sonra da arada bir karıştırılarak kaynatmaya devam edilecek.

.
Saat 18:00

Kazanların altındaki ateşleri çektik ve biraz soğumaya bıraktık. Daha sonra kazanlar ocaktan alınarak üzerleri örtülecekler ve dinlenmeye bırakılacaklar.
.
.
Bir kazanda kala kala bu kadar kaldı işte. Üstelik dibindeki tortu da dahil. Bakalım ne kadar pekmez çıkacak. İki kazanda toplam 110 litre şıra vardı. Benim tahminim bu kadar şıradan 25 litre civarında pekmez olacağı yönünde.
.
Bitti mi, yok daha bitmedi. Bu birinci perdeydi.

Bu gece dinlenecek, yarın süzülecek ve dibe çöken kısımlar ayrılarak, her iki kazandakiler bir kazana toplanacak ve tekrar kaynatılacaklar. Taa ki uygun kıvama gelinceye kadar. Uygun kıvam nedir? Onu da yarın anlatırım:)

Yarın ikinci perdede görüşürüz...
.
.

2 yorum:

  1. ne eğlenceli bir anlatım olmuş. tek antışınızda ilk defa anladım. :) arkası yarını nerde merak ettim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, teşekkür ederim.
    "pekmez" etiketinde diğer perdeler :) yani arkası yarın kısmı mevcut.

    YanıtlaSil