5 Ocak 2009 Pazartesi

Çıntar



Çıntar (Lactarius deliciosus) : Sarımsı (bazen turuncuya yaklaşan) renkli, huni şekilli, 5-12 cm çaplı ve zonlu şapkası ile kolayca tanınır. Sonbahar mevsiminde özellikle humusça zengin Kızılçam (Pinus brutia) ormanlarında çoğunlukla çam ibreleri altında, 3-5 'li gruplar halinde yetişmektedir. Dünyada 70'den fazla türü bilinen Lactarius cinsinin ülkemizde 30'dan fazla türü tanınır ve bunların büyük çoğunluğu yenir.



Buradaki çıntarların (mantarların) üzerindeki orman toprakları henüz temizlenmemiş durumda. Taşıma esnasında da hafiften ezilenler olmuş. İlk bulunduklarındaki, henüz hiç hasar görmemiş, ezilmemiş görünüşleri çok muntazamdır ve güzeldir. Burada bir şeyi daha hemen belirtmekte fayda var, bana kalırsa mantarı bulmak, toplamak, yemekten daha zevkli. Adeta define bulmak gibi bir şey. Aslında gönül isterdi ki, onların fotoğraflarını ormanda bulundukları yerde çekebileyim, ama herşey mümkün ol(a)mıyor işte...



Yemek demişken, çıntar (buralarda) genellikle üç şekilde yenir. 1. Közün (korun) üzerinde kebap yapılarak. Yani közlenerek. (Bizim burada korlama denir). 2. Temizlenen ve haşlanan çıntarlar unlanarak kızartılırlar. 3. Soğanla kavrulurlar. Benim tercihim, kızartılması ve korlanmasından yanadır...

Uyarı : Bilmediğiniz, emin olmadığınız mantarları, otları yemeyiniz.


.
.

9 yorum:

  1. Benim tercihimde kızartılmasından yana. Ben burayı iyi ki bulmuşum. Anlaşılan daha çok yorum yazacağım :) Yalan yok okudukça kendimi görüyorum, Ege'yi görüyorum.

    Lactarius deliciosus sanki çam mantarının adı gibiydi, belki de hafızam beni yanıltıyor. Çıntarın adı acaba Lactarius salmonicus olabilir mi? Somon renginde anlamında....

    YanıtlaSil
  2. Evet, ben de kızartmasını seviyorum.
    Bu blogta Ege'nin kendini hissettirmesi güzel, benim istediğim şeylerden birisi de buydu :) yorumlarınızı da beklerim tabiki...

    Çıntarın adı konusunda haklısınız. İkisi birbirine çok benziyorlar, aralarındaki fark oldukça az ve bizim topladıklarımızın içinde her ikisi de var:)

    YanıtlaSil
  3. Sizin çıntara dediğiniz mantar burada melki diyoruz.Her çeşit yemeği güzel oluyor .Bir tarifte ben vereyim;Melkileri yıkadıktan sonra,tepsiye diziyorsun, her birinin üzerine fındık kadar tereyağı,fırında kızartıyorsun.
    Diğer mantarın yerel adını bilmiyorum.Burada var ama hiç yemedik,hatta yıllar önce tüccarlar tafından toplatıldı,(ihraç edildi)şimdi pek göremiyorum.
    Nur

    YanıtlaSil
  4. Bir dahaki çıntar sezonunda tarifinizi uygulayacağız. Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. ben antalyada yaşıyorm buradada dağlarda çıntar buluyorz ve enfes bir tadı war tadına bakmayanların da denemelerini tavsiye ederm.acaba bu çıntarın insan vücuduna bir yararı var mı?

    YanıtlaSil
  6. Çıntarın tadı çok güzel ama, onu arayıp bulmak daha da güzel. Pazardan satın almakla olmaz. Çünkü işin zevki arayıp bulmakta.
    Faydas konusunda ben de bişey söyleyemeceğim...

    YanıtlaSil
  7. çıntar bnce de çok lezzetli ama araması ve toplaması ayrı bi zevk karaovalı olarak belirmek istedim.fırındaki tarifide denicem:)

    YanıtlaSil
  8. Çıntara kastamonu yöresinde: "Kanlıca" deniyor. Bol miktarda bulunduğundan kadınlar 100 litrelik bidonlara çıntarı koyup üzerine su, yumurtayı yüzdürecek kadar tuz ve limon tuzu koyuyorlar ve yazın çıkarıpçıkarıp yiyorlar, şaşırıyorsunuz nerden buldunuz yazın bunu diye :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba bizim burda çok topluyolar ve o kadar seviliyo ki bulanlar nerden topladıklarını bile söylemiyolar :) bu hafta bizde gidicez toplamaya insallah buluruz :) antalya dan gidip toplayan varsa lütfen ne taraftan hangi bölgeden topladıklarını yazsinlar :))

    YanıtlaSil