27 Ocak 2009 Salı

Köremen, İğnelik, Deve Tabanı ve Isırgan Otu

Bugün oldukça erken kalktım, sabah erkenden çocukları İzmir'e uğurladık ve babamla diş hekimi arkadaşım Mustafa'nın muayenehanesine geldik. Çoğu kişi için, ömür biter diş problemleri bitmez. Ben de o çoğu kişiden biriyim maalesef. Problemli bir kaç dişimin çaresine bakalım demiştik, korkunun ecele faydası yok ne de olsa. Bugünkü diş biraz zorluydu (Mustafa öyle demişti) ve sabah kalktığımdan itibaren beni bir stres almıştı. Neyse uzatmayayım, ben kendimi baya acıya hazırlamıştım aslında ama hiç zorlu geçmedi, ohh be...

Gelelim bir kaç gündür devam eden konumuza. Yani ot konusu. Bugün son otları yazayım ve en azından şimdilik bu konu kapansın. Tabi ilerde ne olur bilemem. Malum, Burası Ege. Ottan bol ne var :)



Köremen : Yukarıda sadece yaprakları var, gövdesi ve yumrusu sarımsağa benzeyen bir bitki. Doğal olarak yetiştiğinden, gelecek yıl aynı yerde tekrar yetişebilmesi için yumruları sökülmeyip arazide bırakılmış. Tadı sarımsağı andıran bir ottur, biz diğer otlar kavrulurken ve sac böreği yapılırken çeşit olarak kullanıyoruz. Ama daha değişik şekilde değerlendirmek sizin yaratıcılığınıza kalmış, ki bu konuda başka tarifler de var zaten.



İğnelik Otu : Kavrularak yemeği yapılır. Sac böreği iç malzemesine katılır.



Deve Tabanı : Bu otu daha önce duymamıştım. Ama görüntüsü gayet hoş. Kavrulup yemeği yapılarak ve haşlanarak yeniliyormuş. Bunun yanı sıra diğer ot yemeklerinin içine çeşit olarak da kullanılır.



Isırgan Otu : Bizim buradaki adı "dılan ya da dalan" dır. Bu da dalamaktan gelir. Bilindiği gibi bu ot insanı (cildi) dalar, kaşındırır. Bizim buralarda sevildiğini pek söyleyemem, dolayısıyla da toplanılmaz, yenilmez. Toplayan varsa da çok nadirdir. Ama bu otun böreklerde kullanıldığını, çorbasının yapıldığını ve başka türlü değerlendirildiğini okuduklarımdan biliyorum. İlgilenenler için internette bu konuda tarifler var. Ben, otun bizim buradaki durumunu yazdım...

* Fotoğraflarını çekmem için bu otları toplayıp bana getiren sevgili anacığıma teşekkür ederim...

** Köremen ve deve tabanını daha önce yazmıştım ama, diğer otlarla konu bütünlüğü olsun diye tekrar yazdım.

Uyarı : Bilmediğiniz, emin olmadığınız otları, mantarları yemeyiniz.
.
.

11 yorum:

  1. Merhaba
    Bir Bodrum gelini olarak blogunuza bayildim. Kayinvalidem onumzudeki hafta Istanbul'a gelecek, tek bir sey siapris edecegim bu yazilari okuduktan sonra :) bol bol ot... Emeginize saglik, selamlar

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Ben de blogumun böyle bir övgü almasına çok sevindim:)
    Kayınvalidenizin getireceği otlarla yapacaklarınız şimdiden afiyet olsun...
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Devetabanı otunun salatası çok güzel oluyor tavsiye ederim...Devetabanını iyice yıkayıp marul gibi doğruyoruz içine soğan doğrayıp zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi koyuyoruz mükemmel bir tat çıkıyor ortaya

      Sil
  3. Geçmiş olsun! Benim de oturmam gerekiyor o koltuğa ya erteledikçe erteliyorum. Korkunun ecele faydası yoktur değil mi? (Otlar pek güzel! Burada pazara köremen pek gelmiyor, oysa yetişiyor o da...)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Tijen hanım. Size de şimdiden geçmiş olsun. Evet, korkunun ecele faydası yok. Erteledikçe problem daha da büyüyor.

    YanıtlaSil
  5. Demek otların tarifleri şimdilik bitiyor. Olsun, ne de olsa bir aya kalmaz acı ot (sarmaşık) çıkar. Yanında da Tilkişen (Dilkicen) katıp bir güzel kavurursunuz :)Geçen yıl bir kez yeme şansım olmuştu (Yılanlar erken çıkmıştı piyasaya:D)Bu yıl acısını çıkaracağım.

    Bir sonraki yazınızı merakla bekliyor olacağım:)

    YanıtlaSil
  6. Evet, "acı ot ve tilkişenler" in çıkmasına çok az kaldı. Hatta iki gün önce Mumcular'da birisinin elinde kocaman bir demet acı ot gördüm. Bizim burada tilkişen çok oluyor, ben geçen yıl çok yemiştim :) ama, acı ot biraz nafile bizim burada.

    YanıtlaSil
  7. kormen otu yazdim google'a karsima sen ciktin:) galiba cocukken yemsitim ben bu otu Cerkes'te ! Fransiz muadilini bulabilirmiyim diye bakiyordum.

    YanıtlaSil
  8. "Körmen otu benden sorulur"
    desem
    olmaz tabi :)
    ama bilirim.
    Madem bilirim, o zaman yazarım da :)
    Sizin oralarda da yetişiyordur sanırım.

    YanıtlaSil
  9. Ignelik otu deyince gene buraya dustu yoldum :) latincesi ne olabilir acaba ? beste

    YanıtlaSil