20 Ocak 2009 Salı

Hardal Otu

Bodrum Mavi Derginin (Ocak) 27. sayısında Bodrum'un yenilen otlarını yazmıştım. Yazıda biraz da Bodrum yarımadası pazarlarına değinmiştim. Bugünden itibaren burada, hergün o otlardan birisini yazacağım. Bunlar bittikten sonra da dergideki yazıyı ve derginin sayfalarını koyacağım buraya.


İlk olarak Hardal otundan başlıyorum. Hardal otunun bir kaç çeşidi var. Bir kaç çeşidi olduğu gibi, değişik de pişirilme yöntemleri var. Ben burada, bu yörede nasıl yeniliyor, biz nasıl yiyoruz bunları yazdım. Zira otların adı, pişirilme şekli falan, bırakın başka bir ili, bir kaç köy ötede bile değişebiliyor.

Tarladaki hardal otları

Hardal otunun dalları üzerindeki yapraklar sıyrılarak ayıklanır ve üzerinde toprak kalmayacak şekilde yıkanır. Bana kalırsa, yapraklar tam olarak sıyrılmayıp dallar biraz yapraklı kalırsa daha iyi oluyor. Bu arada bir tencere su kaynatılır ve içine biraz da tuz atılır. Temizlenen hardal otları kaynayan suya atılır, yumuşayıp rengi değişene kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülerek bir tabağa alınır, zeytinyağı limon ve tuz ilave edilir. Zeytinyağı iyi kalite (yani sızma) olursa ve bolca kullanılırsa daha iyi olur. Yenmeye hazır olan hardal otu salatası soğuk olarak servis yapılır.


Toplanmış olan hardal otları
.
.

4 yorum:

  1. ben hayatta hiç yemedim,merak ediyorum tadını,adana da buralarda varmıki?

    YanıtlaSil
  2. Bence Adana'da da vardır. Tarlalarda kendiliğinden yetişenleri olduğu gibi, ekilirek yetiştirilenleri de vardır. Umarım bir gün tadına bakma fırsatınız olur. selamlar...

    YanıtlaSil