1 Nisan 2012 Pazar

Horozlar Neden Dövüşürler?

Bunlar da bağda gezip dolaşan, otlayan horoz ve tavukları. Yani, mutlu tavuklar. Horozun mutluluğu için bir söze gerek yok zaten. Havada uçan bir şahin gördüklerinde ya da hissetiklerinde de hemen eve kaçıyorlar.



Horozlar neden düvüşürler? Dövüşmelerinin mutlaka bir sebebi (ya da sebepleri) vardır. Ben bu konuda bilimsel araştırma yapan birisi değilim. Ama yukarıdaki fotoğrafa bakınca en önemli sebebin ne olacağını tahmin etmek hiç de zor değil :)



Ama dövüştürülmelerinin nasıl bir sebebi olabilir ki? Dövüştürülen ve birbirine zarar veren, kanlar içinde kalan horoz görüntüleri hiç mi hiç hoş değil. Zaten, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında ve Kabahatler Kanununa göre hayvana kötü muamele sayıldığından horoz dövüştürmek yasak.

Gelelim bu horozların derdine; Malum, bahar aylarındayız ve tavuklarla horozlar da bolca çiftleşiyorlar. Bu horozlardan kırçıllı olan çiftleşmek için bir tavuğu kovalıyordu, kırmızı olan da geldi ve "ne oluyor uleeeyynnn, benim tavuğuma haaa..." dedi ve dövüşe tutuştular. Olay budur. Bir hatun kavgası yani. Ben de bağda gezerken kavgalarına şahit oldum.



Horozla İnci : Horozun birisi birgün bir inci bulmuş, hemen kuyumcuya gitmiş, "iyi bir şeye benziyor, gel al şunu da, bir mısır tanesi ver bana" demiş. Bu horoz(lar) da bağda bir inci bulurlar mı bilmem ama, (bana göre) bağın kendisi zaten bir inci...

Horozların sabahları öterek insanları uyandırdıklarını herkes bilir. Ama sabahı beklemeden daha akaşam saatlerinde ya da gece yarısı iken öterlerse bunun hava durumunda bir değişikliğe işaret olduğu, bir horoz gün içinde gelip evin kapısında öterse bunun da bir misafir geleceğinin işareti olduğu yönünde bir inanış vardır bizde :)

1 yorum:

  1. Yazları gece 2-3 gibi horozun/tavuğun birisi öter. Sonra başka bir dünekteki öter. Sonra öbürdünekteki. İlginç olan aynı anda iki dünekten ötme sesi gelmez. Dahası aynı dünekteki iki tavuk/horoz da ötmez. Sanki aralarında anlaşmışlar gibi. Aynı şey eşekler için de geçerliydi. Neden acaba? Araştırılacak o kadar çok şey var ki doğada?!

    YanıtlaSil