Budama; Asmalarda büyüme ve gelişme ile verimlilik ve kalitenin dengeli bir şekilde düzenlenerek, bağlardan sağlanan yararın en üst düzeye çıkarılması amacıyla, canlı toprak üstü organları, özellikle bir yaşlı dallar ve sürgünler üzerinde gerçekleştirilen kısaltma, çıkarma ve seyreltme gibi işlemlerdir. Aşağıda ise bunun çok daha sert bir şekilde yapılmış hali var.
Asma, şiddetli budamaya gelebilen ve buna uygun tepki gösterebilen bir kültür bitkisidir. Yukarıdaki fotoğraf 2008 yılındaki budama esnasında çekilmişti ve web sitemdeki Budama konusunu fotoğraflarla anlattığım bölümde yer almıştı. Bu derece sert bir budama sık yapılan bir uygulama olmadığı gibi gerekli de değildir. Bu asmada ise yan dallar yaşlanmış ve üzerlerinde bırakılan çubukların (ve onların üzerindeki gözlerin) dağılımı iyice bozulmuştu. Bunun düzeltilmesi için yeni yan dallar (kordon terbiye sistemindeki kordonlar) oluşturma yoluna gidildi. Ancak bunun için de daha önceden uygun yerlerde bırakılmış genç sürgünler olması gerekmektedir. Dolayısıyla planlaması daha önceden yapılmalıdır. Yukarıdaki asmanın bugünkü durumu alttaki fotoğraftadır.
Yeni yan (ana) dalları düzgün bir şekilde oluşmuş ve bunlar üzerinde de çubukların ve gözlerin muntazam dağıldığı bir Alfonse Lavalle üzümü asması.
Asmalar o derece derin bir budamayı kaldırabiliyor mu? Babam evimizin önündeki asmayı 1.5 metre yükseklikten kesmişti. Kestiğimiz yerin 1 karış altından 2 yeni sürgün verince sökmekten vazgeçtik ama kestiğimiz yerde ciddi kuruma var. Şimdi 3 yıl oldu, asma güçlü ama o kuruma beni korkutuyor, asmanın tamamen kurumasından korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
YanıtlaSilKeserken tırnak bırakmamak gerekiyor. Yani, kestiğiniz yerin bir karış altından sürgün vermiş ya, işte o bir karışlık kısım kalmayacak. Orası kuruyor ve o kuruma devam edebiliyor. O kurumuş kısmı, sürgün veren yerin biraz yukarısından kesip atın, temizleyin.
Sil