13 Temmuz 2009 Pazartesi

Bağ Mildiyösü


yaprakların üst yüzeyindeki tipik sarımtırak lekeler ve lekelerin daha sonraki hali

Bağ hastalık ve zararlılarıyla (Külleme ve Bağ salkım güvesi) ilgili daha önceki yazılarımda, bu ikisinin daha önemli olduğunu, bunlarla adamakıllı mücadele edildiğinde, diğerlerinin çok da önemli olmadığını yazmıştım. Kaldı ki, biz de daha önceki yıllarda mesela mildiyö ile mücadele yapmıyorduk. Öyle bir problemimiz yoktu. Bu yıl ise mildiyö için bir ilaçlama yapmıştık. Buna rağmen bağda mildiyö var. Ancak üzüme zarar verecek derecede değil. Bağa zarar verecek kadar da değil. Ama yine de rahatsız edici tabi. Keşke hiç olmasaydı. Asmalar bizim için çok önemli. Onların birazcık bile rahatsız olmasını istemeyiz. Bu yıl, meyve sebzelerin durumları da pek hoş değil. Hatta civardaki evlerin önündeki çardaklardaki asmaların da pek iyi olmadığını duyuyorum. Bu durumun biraz da yıldan kaynaklandığını düşünüyoruz. Artık seneye mildiyö mücadelesini de iyi programlamaya, hakkıyla yapmaya karar verdik.



Yaprakların alt yüzeyindeki beyaz renkli mantar tabakası. Lekeler büyüdükçe ortaları kızarıyor ve kuruyup dökülüyor.

.
Yapraktaki lekerin, yaprağın üst ve alt yüzeyindeki görünüşüne çok tipik örnekler.
.
.
Yaprağın alt yüzeyindeki mantar tabakası ve daha sonraki kurumların da dahil olduğu safhaların topluca görüldüğü yapraklar.
.
.
Mildiyölü yaprağın asma üzerinde üstten ve alttan görünüşü.
.
.
BAĞ MİLDİYÖSÜ
(Plasmopara viticola)

.
Hastalık Belirtisi
● Hastalık asmanın tüm yeşil kısımlarında görülebilir. Sürgünler 25 cm iken hastalık görülmeye başlar.
● Yaprakların üst yüzeyinde sarımtırak renkli tipik yağ lekeleri meydana gelir, alt yüzeyinde de beyaz renkli mantar tabakası oluşur. Lekeler büyüdükçe ortaları kızarır ve dökülür.
● Sürgünler üzerinde eliptik lekeler meydana gelir. Şiddetli durumlarda sürgünler kurur.
● Çiçek salkımlarında ise mantar tabakası her tarafını kaplayabilir, kısa zamanda kahverengiye dönüşüp kuruyarak dökülür. Olgun taneler hastalığa daha az duyarlıdır.
● Taneler küçük iken hassas olup mantar tabakasından dolayı grimsi bir renk alır. Beyaz çeşitlerde mat grimsi-yeşil, siyah çeşitlerde pembemsi kırmızıya döner.
.
Hastalığın görüldüğü bitkiler:
Asma
Mücadele yöntemleri:
Kültürel önlemler:
● Hastalıklı sürgünler dipten kesilip uzaklaştırılmalıdır. Asmaların altı hastalıklı
yapraklar ve yabancı otlardan temizlenmelidir. Lüzumundan fazla sulanmamalıdır.
● Birinci ilaçlama sürgünler 25–30 cm uzunlukta olunca, ikinci ve daha sonraki ilaçlamalar ilacın etki süresiyle günlük sıcaklık, yağış ortalaması nispi nem ve çiğ gibi meteorolojik etkenler hastalık için uygun koşullar oluşturduğunda yapılmalıdır. Hastalık etkenleri ortadan kalktığında ilaçlamalara son verilmelidir. Tahmin ve uyarı istasyonlarının bulunduğu yörelerde ise ilaçlamalar için yapılacak anonslar dikkate alınmalıdır.




2 yorum:

  1. muzaffer özgen22 Temmuz 2009 21:16

    aynı görüntüler bizde de çokça
    var,özellikle şu günlerde çoğaldı.
    Sıcaklarla ilgisi var mı acaba?

    YanıtlaSil
  2. Birinci ilaçlama sürgünler 25–30 cm uzunlukta olunca, ikinci ve daha sonraki ilaçlamalar ilacın etki süresiyle günlük sıcaklık, yağış ortalaması nispi nem ve çiğ gibi meteorolojik etkenler hastalık için uygun koşullar oluşturduğunda yapılmalıdır.

    Hastalık ve mücadelesiyle ilgili kitap böyle diyor hocam. Burdan da anlaşıldığı gibi, sıcaklıkla ve nemle hastalığın görülmesi arasında alaka var hocam.
    Selamlar...

    YanıtlaSil