3 Temmuz 2009 Cuma

2009 Yılı İlk Üzüm Hasadı



2009 yılının ilk üzüm salkımlarını bugün kestik, yani hasat ettik. İlk hasat edilen bu üzümler Trakya İlkeren üzümleri.



Bundan sonraki günlerde de olacağı gibi sabah erken saatlerde, daha henüz hava karanlıkken kalkıldı ve el feneri (sanırım buna ışıldak deniliyor) ışığında üzüm salkımları kesilmeye başlandı. Üzüm sezonu başladı ve bu, bu şekilde Eylül ortasına kadar devam edecek.

Üzümler bu şekilde sabahın çok erken saatlerinde toplanırlarsa, pazara ya da toptancıya ulaştıklarında da çok taze ve aromatik oluyorlar. Bizimkisi klasik bir bağbozumu değil. Klasik şekildeki bağbozumunda, üzüm salkımlarının çoğunun olgunlaşması beklenir ve bir sefer ya da iki sefer toplamayla üzüm hasadı bitirilir. Bizdeyse hergün asmalardan en olgunlaşmış salkımlar tek tek seçilir, dolayısıyla hasat yaz boyunca devam eder.



Işıldak ışığında asmalar tek tek kontrol edildi ve olgunlaşan üzüm salkımları seçilerek kesildiler.



Hava aydınlandığında (henüz güneş doğmamıştı daha) üzüm salkımları araştırılmaya ve kesilmeye devam ediyordu. Üzüm hasadının ilk başlarında asmalarda olgunlaşmış salkım çok olmadığı için onları arayıp bulmak da zaman alıyor.



Üzüm salkımları kesildi ve hemen yan tarafındaki işlenme yerine taşındılar.



İşlenme yeri dediğim yer burası. Asmadan kesilen üzüm salkımları buraya getiriliyorlar ve bir yandan da salkımlarda küçük, yeşil ya da kuş ısırığı olan taneler varsa onlar küçük makaslarla ayıklanıyor ve kasalara yerleştiriliyorlar.



Gözden geçirilen ve gerekliyse ayıklanan üzüm salkımları aynen yukarıdaki şekilde kasalara yerleştiriliyorlar.



Ve son aşama. Üzümler pazarda :) Burası Bodrum pazarı. Toplandıktan sadece bir kaç saat sonra pazara ulaşan üzümler bütün tazelikleriyle tezgahta duruyorlar. Üzüm sattığımız yer de, pazarın itfaiye tarafındaki girişinde.
.
.

8 yorum:

  1. Demek oldu bile üzümler. Ne güzel! Bizim asmalardakiler hala koruk halde. Bozcaada'da da ufalak tefelekti hep üzümler. Bodrum taraflarında olmanın faydaları bunlar desenize. Tabii bir de erkenci üzümler de yetiştiriyor olmakta. Afiyet olsun yiyenlere.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Tijen hanım,
    Evet, erkenci üzümler oldular, diğerleri de olgunlaşıyorlar, onlar da çok geç kalmazlar. Yakındır...

    YanıtlaSil
  3. Hasat hayırlı olsun. Umarım bu sene bol kazançlı bir sezon geçirirsiniz.

    Mehmet bey, elbette siz daha iyisini bilirsiniz ancak elinizde ışıldak yerine aşağıda linkini vereceğim kafa lambalarından kullansanız. İki eliniz de boşa çıkar, çalışırken sizi engellemez... Bodrum'da balık malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz kolaylıkla. Maksimum 10 liralık bir maliyeti vardır size ve üç adet ince kalem pil ile bir gece boyunca sabaha kadar çalışabilirsiniz. (Ki siz sabaha karşı çalışıyorsunuz)

    Link: http://www.avmarketi.com/asp/listgroup.asp?group=21010000

    YanıtlaSil
  4. Hasat için iyi dileklerinize çok teşekkürler Mehmet bey,

    O dediğiniz, tepeye takılan lambaları biz de düşünmüştük ama kullanışlı olmayacağını söylemişti birader. Ama belki de bir daha düşünüp değerlendirmek lazım. Teşekkürler öneriniz için.

    YanıtlaSil
  5. Eren Güneş dedi ki.
    İletişme kurban olayım.
    Apartman Balıkçısı rasyonel bir çözüm öneriyor.
    Bir başıma, kayığımdan barbun ağlarını çekerken karavidaya çarpılmanın, elektrik balığını göremeden avuçlamanın acısından beni alnıma taktığım o kafa ışıldağı kurtardı..
    galiba aile saygısı çerçevesinde mehmet arkadaşın biraderi bu öneriyi test edebilir. doğa ile yaşayanlara Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın kulaklarımda halen duyduğum sesiyle MERHABA..

    YanıtlaSil
  6. Benden ve Bodrum'dan da MERHABA Eren bey.
    İlginiz için teşekkürler. tamam, deneriz...

    YanıtlaSil
  7. Üzümlere imrendim.Ne çok emek..Umarım karşlığını alırsınız.Bozcada'da bağ bozumunu yaşamak istiyorum ben.O atmosferi merak ediyorum.Şarabı seviyorum.

    YanıtlaSil
  8. Evet, büyük bir emekle yetişiyor bu üzümler. Ve yaptığımız işi de severek yapıyoruz. Dolayısıyla işin içinde sevgi de var. Allah'a şükür karşılığını da alıyoruz...
    Umarım Bozcaada'da ya da başka bir yerde bağbozumunu yaşayabilirsiniz. Güzel olacağını (olduğunu) ben şimdiden söyleyebilirim...
    Selamlar...

    YanıtlaSil