18 Ekim 2008 Cumartesi

Trabzon Hurması Mı, Cennet Elması Mı?



İşte adı konusunda kargaşa yaşanan meyvelerden birisi de bu. Trabzon Hurması mı, Cennet Elması mı? Hatta başka isimler bile söyleniyor. Anlaşılsın diye mecburen biz de iki ismini birden söylüyoruz. Adının ne olduğu bir yana, tadı çok güzel.



Bu da bizim bir kaç tane Trabzon Hurması ağacımızdan birisi. Diğerleri bundan daha küçükler. Bu ağaç 4,5 - 6 metre kadar boylanabiliyormuş. Ben bir tane görmüştüm, sanırım 6 metreden de büyüktü. Kışın yapraklarını döken bir ağaç. İlk olarak Trabzon, Artvin civarında yetiştirilmiş ülkemizde. Şimdi de en çok Trabzon civarı olmak üzere, Kuzey Anadolu'da, sonra Hatay civarında ve Antalya dolaylarında yetiştirillmekle birlikte, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilmektedir. Hem Trabzon'da, hem de Bodrum'da yetişiyor. Daha ötesi var mı bunun:)





.
Trabzon Hurması, benim sevdiğim meyvelerden birisi. Bir çok faydası olduğu da söyleniyor, yazılıyor. Zayıflığın giderilmesi, kansızlık, vitamin eksikliği ve mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmesinden başlayarak, antioksidan olduğuna kadar epeyce daha faydası sayılabilir(miş). Hemen hemen meyve ve sebzelerin hepsi için söyleniyor artık bunlar. Ben tadına bakıyorum, tadına... Tadı güzel mi, güzel. Daha ne olsun :)
.
.
Bu kadar da çok verimli bir meyve. Dal, meyveleri taşımakta zorlanıyor.
.
.
Yapraklarının hepsi dökülüp, hiç yaprak kalmadığında, dallarının ucundaki kırmızı meyveleriyle ilginç bir görüntü oluşturuyor. Sanki bir resim yapılmış ve dalların ucuna birer meyve kondurulmuş gibi. Sanki ağaç kurumuş da, meyveler de öylece asılı kalmış gibi...
.
Trabzon Hurması vitamin zengini
Birçok vitamin türünü içeren Trabzon hurmasının sağlık açısından önemli bir meyve olduğu belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, Trabzon hurmasının (Diospyros Kaki) dünyada iyi bilinen, üzerinde çok araştırma yapılan bir bitki türü olduğunu belirtti. Trabzon hurmasının meyvelerinin olgunlaşmadan yenil(e)memesi, olgunlaştığında ise yumuşaması ve muhafaza ömrünün azalmasının tüketim ve pazarlanmasındaki en önemli sorunlar olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Trabzon hurması olarak bilinen bu meyve türünün üretimi özellikle İsrail’de çok yaygınlaşmıştır. Bu meyve, birçok vitamin türünü içermesi nedeniyle sağlık açısından önemli bir bitkidir” dedi.
Trabzon hurmasının özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengin olduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, şöyle devam etti: “Bu meyvenin 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin bulunmaktadır. Yine 100 gramda 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ da içermektedir. 100 gramda 20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olduğu, özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiği yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.”
Kadıoğlu, Trabzon hurmasının birçok hastalığa da faydalı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda,kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.” Kaynak : ntvmsnbc
.
Trabzon Hurması (Cennet elması) Yetiştiriciliği
.
.

5 yorum:

  1. az önce yediğim bir meyve. severek yediğim meyvelerdenbiri. benim de başıma isminden dolayı bi olay geldi ben hurma alalım dedikçe arkadaşım hurmamı yenir diye eve götürdü zorla beni. pazardan almamıza izin vermedi diğer gün de aaaa cennet elması çıkmış diye aldı:(

    YanıtlaSil
  2. evet antalyada amme denmektedir

    YanıtlaSil
  3. ege de cennet elması deniliyor.hurma zaten belirli bir kavramı karşılıyor niye bir tane daha kavram karşılayarak karişklığa neden olsun.

    YanıtlaSil
  4. Sn.meyvelitepe'nin bloğundan öğrendiğimiz Japon'ların cennet elması kurutma yöntemini de (korogaki)deneyiniz.Ben burada kime öğrettiysem çok beğendi,gerçi bu yıl zamanı geçti ama gelecek yıl uygulanabilir.Kuruyan meyvenin tadı aynı hurma gibi oluyor ve çok lezzetli.Selamlar...Yaşar Uğur

    YanıtlaSil
  5. Yaşar bey, tavsiyeniz için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil