Daha önce pekmez yaptığımızı ve nasıl yaptığımızı yazmıştım. Orada pekmez toprağından da bahsetmiştim. O zaman kullandığımız pekmez toprağı daha önceki yıllardan kalan topraktı. Geçen gün, bizden pekmez toprağı isteyen bir arkadaşımız için toprak almaya gittik.
Erdal toprak alıyor.
Pekmez Toprağı : %50-90 oranında kireç içeren ve marn özelliği gösteren, beyaz renkli killi-kireçli bir toprak türüdür. Kaynayan pekmezin içerisine konulduğunda, askıdaki çeşitli maddeleri kazanın dibine çöktürerek, pekmezin daha duru ve berrak olmasını sağlar. Bunun yanısıra, kireçli olması dolayısıyla, şıranın ekşiliğinin azalması yönünde de etkilidir. Bu toprağa, "ak toprak" da denir.
Karaova'dan Bodrum'a giden yol, daha doğrusu yollardan biri:) Etrim'in üstü. Toprağı yolun sol tarafındaki kısımdan aldık.
Toprak aldığımız yerden Etrim mahallesi ve arkada Karaova.
.
.
Soda şişesiyle zeytin kırmamıştım hiç, bir deneyeyim. Teşekkürler öneri için!
YanıtlaSil