27 Eylül 2009 Pazar

Kuru İncir



Kuru incir zamanı. Kuruyup dalından düşen incirler biraz daha kurumaları için yarı gölge yarı güneş bir yere serildiler. Daha sonra bunların içinden iyi kalitede olanlar seçildiler. Ve sıra bandırma işlemine geldi. Bandırmadan önce üzerlerindeki toz ve toprak yıkandı, incirler temizlendi. Çünkü kuruyan incirler toprağa düştüğü için üzerlerinde bir miktar toz ve toprak bulaşığı olur. İncir nasıl bandırılır tıklayınız.



Bandırılan incirler tekrar serilirler. Bunlar da yeni bandırılmış ve henüz serilmemiş olan, bandırma sepetinin içindeki dumanı tüten incirler.
.
Kuru incirin faydaları için tıklayınız
.
İncirin bandırılmasının zamanı konusunda da ince bir detay var; İncirin ay karanlık olduğu dönemde bandırılacağına, dolunayda bandırılırsa kışın pek dayanmayacağına ve bozulacağına inanılır. Biz tam sınırda bandırdık :)
.
Ben, "ay karanlıkken" bandırmanın nedenine, niçinine girmemiştim, "inanılır" deyip geçmiştim :) Sağolsun Mustafa Karaöz arkadaşım konuyu çok iyi toparlamış ve açıklamasını derli toplu bir şekilde yazmış yorum bölümünde; "Ay karanlık olayının sırrı; Bütün uçan haşereler, kelebekler, sinekler vb. gece ay varken, ışığında yumurtalarını bırakırlar. Ay ışığı olan gecelerde kesilen ağaçlar, açıkta bırakılan besinler bu zararlılarca yumurta bırakılmak suretiyle yavrularının besin bulması için bulaştırılır. Bu nedenle ağaçların ay karanlığı dönemi kesilmesi ağaç zararlılarının bulaşıklığını zorlaştırır."

Evet işin sırrı, olayın mantığı bu. Ve bu durum haşeratlara maruz kalan, özellikle besinler başta olmak üzere bir çok şey için geçerlidir. Hatta ve hatta bir kişi bana, "İtalya'dayken üzüm hasadının ay karanlıkken yapıldığını duymuştum, bunun gerçekliği nedir?" diye sormuştu.
.
.

8 yorum:

  1. Ay karanlık olayının sırrı; Bütün uçan haşereler, kelebekler, sinekler vb. Gece ay varken ışığında yumurtalarını bırakırlar. Ay ışığı olan gecelerde kesilen ağaçlar, açıkta bırakılan besinler bu zararlılarca yumurta bırakılmak suretiyle yavrularının besin bulması için bulaştırılır. Bu nedenle ağaçların ay karanlığı dönemi kesilmesi ağaç zararlılarının bulaşıklığını zorlaştırır.

    YanıtlaSil
  2. Yağmurlar incirleri etkilememiş sanırım. İş yerinden bir arkadaşıma "İsmail ne güzel yağıyor yağmur değil mi?" diye söylediğimde, "İncirler gitti, incirler!" diye cevap vermişti. :)

    YanıtlaSil
  3. Konuyu çok iyi toparlamışsın şefim, katkın için teşekkürler...
    Bunu ana yazının altına da ekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Sayın Balıkçı,
    Yağmur incirleri iki şekilde etkiliyor; Birincisi incirler daha dalındayken (yeşilken) yağdığında, kurtlanmalarına sebep oluyor. İkincisi de kuru incirler ağaçların dibinden toplanıp daha iyi kurumaları için tekrar serildiklerinde yağmura maruz kalırlarsa o zaman da bozuluyorlar. Bizim kuru incir çok fazla olmadığı için, yağmur yağacağı zaman toplanıp yağmursuz bir yere alınıyorlar, hava açınca tekrar seriliyorlar.
    Böyle olunca da incirler gitmiyor :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de ilk pembe domates ağında duymuştum ay takvimine göre ekim,dikim,fideleme ve hasat planlamasını. Yüzyıllardır bilinen yöntemler,sorunsuz şekilde çalışmaya olanak sağlıyor. Bu takvimlere uygun ekim dikim yapıldığında ne toprağı zehirlemeye gerek kalıyor ne de bizler o zehirleri yemek zorunda kalıyoruz :)
    Yere düşen incirler pek iştah açıcı görünüyor. Bu yıl Küçükkuyu'da yeme şansına eriştim. Yedim yedim doyamadım :)

    YanıtlaSil
  6. Eskilerden gelen tecrübelere itibar etmek lazım...

    Ülkemizde kuru incirin değeri pek bilinmiyor ama, kuru incir çok faydalı üstelik de güzel :)
    Yenilip yenilip doyulamayacak kadar :)

    YanıtlaSil
  7. Çok ilginçmiş bandırma yöntemi. Hiç bilmezdim kuru incirin bu aşamaları atlattığını :) Bayılırım kuru incire, incir tatlısına :) Şöyle cevizli ve kaymaklı :) Yum yum yum :)Nasıl imrendim şimdi, keşke oralarda olsaydım :) Kurumadan oburluk ederdim. Benim favori kuru incirim Tarişin teneke kutularda olanıdır. Hele tarişin incir lokumuna doyum olmaz :) Acaba tariş incirleri de böyle bandırma benzeri işlemlerden mi geçiyor :) Bu arada ay ve karanlık açıklaması şahane :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Hede Hödö :)

    Her işin inceliği olduğu gibi, incir bandırmanın da inceliği var. Kuru inciri ben de son zamanlarda epeyce yer oldum. Tazesi zaten bir başka güzel. Evet kuru incirler bu aşamalardan geçiyorlar. Sanırım Tariş'inkiler de geçiyordur.

    Ay ve karanlık açıklaması güzel oldu. Bir düşünürsen ne kadar doğru, ne kadar mantıklı değil mi? Bu konudaki açıklaması için Mustafa (Karaöz) abiye de tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil