16 Aralık 2008 Salı
Üzüm Tanesi Üzerindeki Mumsu Tabaka
Bazı sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerin üzerinde beyaz, mumsu bir tabaka olur. Mesela üzüm ve erik bunların başında gelir. Üzümün üzerindeki pus silinmemiş olmalıdır. Hele hele yıkanması kesinlikle olmaz. Ancak yemeden önce yenilecek kadarı yıkanmalıdır. Satın alınacak üzümün üzerindeki pus tabakası silinmiş ise muhtemelen üzümle fazla oynanmıştır. Böyle üzümlerin tazeliğini kaybetmiş olma ihtimali de yüksektir. Rüzgarın salladığı yaprakların üzüm tanesine sürtünmesi, yolculuk esnasında üzüm tanelerinin birbirine sürtünmesi gibi faktörler de sebep olabilir üzerlerindeki pusun silinmesine. Bunun da üzümün doğal ve güzel görüntüsünü bozduğunu düşünüyorum.
Bu konuyla ilgili bir de hikaye anlatayım size; Kardeşim Erdal üzüm satan birisinin, biraz da külleme olan salkımları bir kova suyun içine sokup çıkararak yıkadıktan sonra sattığını görmüş. Şaşırmış ve bana anlattığında da çok gülmüştük. Üzüm ancak yenileceği zaman, ne kadarı yenilecekse, o kadarı yıkanmalı. Yıkanıp bırakılmamalı.
Peki bağdaki üzüm salkımlarında, taneler üzerindeki bu beyaz ve mumsu tabaka bir işe yarar mı? Yaramaz olur mu hiç;
1. Üzüm tanesi suyla teması sevmez. Suyun üzüm tanesi üzerinde kalması hastalık yapar, erime yapar. İşte mumsu tabaka da burada devreye giriyor, yağmur ya da çiğ damlasını tane üzerinden kaydırarak, suyun orada kalmasını engeller.
2. Bir başka ve fevkalade önemli faydası, taneden su buharlaşmasını engellemesidir. Rüzgarda sallanan asma dallarındaki yapraklar salkımdaki tanelere temas etmiş ve mumsu tabakanın silinmesine sebep olmuşsa, biraz zaman geçtiğinde (hele de güneşe biraz fazla maruz kalmışlarsa) büzüştükleri ve pörsüdükleri görülür. Yani bu tanelerden ciddi su buharlaşması olur. Hasat edilmiş üzümlerde de mumsu tabaka silinmiş ise, su kaybı daha hızlı meydana gelir.
3. Hastalık ve zararlı etmenlerinin taneye girmesinde koruyucu etkisi vardır.
Bir de;
4. Şarap yapılırken kültür mayası kullanılmayacak ve doğal mayalarla fermantasyon yapılacaksa, doğal mayalar üzümün dış yüzeyindeki bu mumsu tabakalı bölgededir.
.
.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhaba Mehmet bey,bloğunuz çok güzel olmuş,gelecek bağ bozumunda
YanıtlaSilfaydalanırım,göz aşısı ilgimi çekti,yapılışını,zamanını öğrenebilirseniz lütfen yazın,bu
yıl denedim başaramadım,google de
"yaşam ayrıntılarda gizlidir"yazarsanız beni tanırsınız.Başarılar,Muzaffer Özgen
Merhaba Muzaffer bey,
YanıtlaSilSizin bloglarınız da çok güzel, bilgilendirici ve eğitici...
Ara ara bazı bölümlerini okusam da, şimdilik hepsine ancak göz gezdirebildim. Fırsat buldukça okuyacağım.
Resimle ilgili sayfanızı da özellikle okuyacağım. Bilgisayarda resim yapma konusu da ilgimi çekti doğrusu :) Bu arada, resimlerinizin güzel olduğunu ve beğendiğimi söylemeyi de unutuyordum az daha...
Göz aşısını daha detaylı ve uygulamalı öğrenir, yazarım.
iyi günler, selamlar...
İlginiz için teşekkürler ,paylaşmanın güzelliği
YanıtlaSilyaşamı çekici kılan sizde de bunu
gördüğüm için yazdım.Datça'ya
gelirseniz tanışırız,selamlar.
Datça'ya gelirsem (ki gelmeyi istiyorum) uğrarım. Sizin de yolunuz bu tarafa düşerse, bekleriz. Selamlar...
YanıtlaSil