2 Haziran 2012 Cumartesi

Bağ Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadelenin En Başında Kültürel Tedbirler Gelir

Bağ Hastalık ve Zararlılarıyla mücadelenin en başında kültürel tedbirleri uygulamak gelir. Mesela küllemeyle mücadelede asmanın iç kısımlarına doğru hava dolaşımının ve güneşlenmenin sağlanması çok önemlidir. Böylece, kükürt gibi daha basit ilaçlarla hastalığın önüne geçilebilir, kimyasal mücadele yapılacaksa da çok daha az sayıda yapılması, yapılan ilaçlamanın da etkili olması sağlanmış olur. Ne demek mi istiyorum? Aşağıdaki fotoğraflara bakınca söze gerek yok aslında... 

Bu asmada salkımlar olması gerekiyor. Ama neredeler? Görünmüyorlar çünkü yaprakların arasında kaybolmuşlar. Asmanın içinde hava dolaşımı çok az, nerdeyse yok gibi. Salkımlar güneşe hasretler. Bu haliyle bu asmanın içinde, başta mantari hastalıklar olmak üzere, her türlü Bağ Hasatalık ve Zararlısı etmeni kendine uygun bir ortam bulur ve gelişir, ama üzüm sağlıklı gelişemez. 

Salkımların yakınında ve arada bulunan koltuk sürgünleri ile yapraklar alındıktan sonra salkımlar meydana çıkıyorlar. Asmanın içinde de hava dolaşımı sağlanmış oluyor.
Mantari hastalıklar önce yapraklarda görülürler sonra salkımlara geçerler. Yapraklar ve salkımlar çok iç içe olmazlarsa, yapraklarda görülecek bir mantari hastalığın salkımlara atlaması önlenebilir ya da geciktirilebilir. Bu durumda ürün kalitesinde bir düşme olacaktır ama, hiç olmazsa ürün hepten kaybedilmiş olmayacaktır.     

Bunlar da asmadan çıkarılan yapraklar.

2 yorum:

  1. Şu asmalar beni hep şaşırtıyor. Haspalar! Sofraya gelen bir kadeh şarabı içerken senelerdir içim titriyor; ardındaki emeğe :)

    YanıtlaSil
  2. Veee, bağlara verilen emek de kendilerine helal olsun... :))

    YanıtlaSil