Mart ayı sonlarında yaptığımız aşılar filizlendiler ve hızla büyüyorlar. Aşı sürgünleri normal şartlarda günde 3-4 cm kadar büyürler. Ama öncelikle aşının tutması ve sürgünlerin de toprak yüzeyine çıkmaları gerekiyor. Aşı sürgününün toprak yüzeyine çıkabilmesi için de aşının üstünü örten toprak hafif ve geçirgen olmalıdır, yağışlardan sonra oluşacak kaymak tabakası kırılmalıdır. Evet, bunlar yapılması gerekenlerdir ama bunlar yapılmadığında bile, aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, filizler sertleşmiş toprağı delip çıkabiliyorlar. O narin halleriyle bunu nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama, yapıyorlar...
Yukarıdaki aşı 2 Nisan'da yapılmıştı ve bu aşı yapılırken çekilmiş video da Garova Günlüğünde yer almıştı. Aşıların hepsi aynı anda filizlenmiyor. Bazıları daha çabuk filizleniyorlar ve daha önce büyüyorlar, yani bundan daha büyük aşı filizleri var.
Aşı sürgünü toprak yüzeyine çıktıktan sonra sık bakım ister. Her aşı sürgünü için 1-1.5 m uzunluğunda herek gerekir. Aşı sürgünlerinden kuvvetli olanı 25-30 cm olunca hereğe bağlanır. Diğerleri dipten kesilir. Düzgün büyüyen dik bir gövde olması sağlanmalı, haftada bir kesmeyecek bir malzeme ile (ip, şerit, bez) hereğe bağlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder