23 Eylül 2009 Çarşamba

Frenk İnciri (Mısır İnciri, Kaktüs Meyvesi, Kaynana Dili)

İncir demişken buraların yaz meyvelerinden birisi olan "frenk incir"ini de unutmamak gerek. Burada Frenk İnciri adı da, Mısır İnciri adı da kullanılıyor. İncir mi, değil mi o da tartışılır tabi. Neticede obur bir kaktüsün meyveleri. Çok kolay yetişen bir bitkidir. Kesilip atılan bir dal parçası, bir kenarından hafifçe toprağa tutunmuşsa onu kolay kolay bırakmaz ve hayatını devam ettirir. Yol kenarlarında, duvar diplerinde bolca görülebilir. Oldukça çok meyve verir. Dikenli incir de deniliyor(muş). Latincesi Opuntia ficus-indica.

.
Bu meyve oldukça dikenlidir. Dikenler çok incedirler ve farketmek zordur. Ele kaçınca bulup çıkarmak da zordur. Hadi bu neyse de, dile ve ağız bölgesine falan kaçarsa işte o zaman çok kötü olur. Toplanacağı zaman bir süpürgeyle dikenlerini temizlemekte yarar vardır. Sonra bir de yıkandığında dikenlerinden büyük oranda temizlenmiş olur. Ama yine de soyarken ve yerken dikkat etmek gerekir. Soğutulup yenirse daha güzel olur. Oldukça çekirdekli bir meyvedir ve çekirdekleri serttir. Kendileri benim çok sevdiğim bir meyve olmamakla birlikte, sevenleri hiç de az değildir. Bodrum pazarında satılan meyvelerden biridir...



Sarı, turuncu, kırmızı renk tonlarında olabilirler. Faydalı olduğu söylenir, yazılır. Bu faydalar da şöyleymiş; İshal ve dizanteriye karşı faydalı imiş. Sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı giderirmiş ki, bu konu pek şüphe götürmüyor :) Şeker hastalarına iyi gelirmiş. Kolesterol oranını düşür, tok tutar ve yemeklerden alınan yağın vücut tarafından emilimini azaltırmış. Bol C vitamini ihtiva edermiş.
Yaprakları kaynatılarak elde edilen solüsyonu da cildi nemlendirir ve taze tutarmış.
.
.

4 yorum:

  1. apartmanın arka tarafında var bundan. Sizin gibi benim için de pek makbul olmayan bir meyve. Yiyeyenler bunun neresini yiyor diye düşünmüşümdür hep. Mübarek sırf çekirdek :)

    YanıtlaSil
  2. Mehmet bey aynen öyle, mübarek sırf çekirdek :)

    YanıtlaSil
  3. Valla ben çok severim. Ama bu yaz yiyemedik. Ne yapalım, sağlık olsun :)

    YanıtlaSil
  4. Evet, sağlık olsun Hüseyin. Başka yazlara...

    YanıtlaSil