9 Ağustos 2009 Pazar

Alphonse Lavallee Üzümü Fotoğrafları


Alphonse Lavallee taneleri



Alphonse Lavallee Üzümü : İri taneli orta mevsimde yetişen bir sofralık üzümdür. Tanenin rengi siyah-mor tonlardadır. 3 - 4 adet çekirdek ihtiva eden tanelerin şekli yuvarlaktır ve ağırlıkları da 7-9 gramdır. Tanelerin kabuğu biraz kalın olmakla birlikte, bu kalınlık yeme esnasında rahatsız edici değildir. Salkımları konik bir yapı gösterir ve dolgundur. Literatür bilgisinde salkımları için "iri" (500-600 gram) deniliyor. Bundan daha büyük salkımlara da rastlanır. Bizim bağda 2,1 kg gelen bir Alphonse Lavalle salkımı kesmiştik. Karatopalak, Enfes, Ribier üzümleri orijinli bir çeşittir.



.
Yaygın olarak ilk başlarda Marmara Bölgesinde yetiştirilmiş olmakla birlikte daha sonra, Ege ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere diğer bölgelere de yayılmıştır. Koyu siyah-mor renkte, iri taneli gösterişli bir üzümdür. Yola dayanıklıdır ve pazar değeri yüksek olan bir çeşittir. Kuvvetli ve verimli taban topraklara daha uygundur. Kısa budanır, kordon terbiye sistemiyle iyi sonuç verir.
.
.

22 yorum:

  1. Sercan izmir15 Mart 2012 04:19

    Merhaba.. ben izmirli bir vatandaşım.bu çevrede 7 dönümlük bir arazi buldum.hazır enfes üzüm bağı kurulu..ancak işten çok anlamıyorum.bu üzümle ilgili sizinle fikir alışverişinde bulunmak isterim.. şimdiden teşekkür ederim.stoci35@hotmail.com mail adresim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sercan bey,
    Tabiki, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
    iyi günler, selamlar..

    YanıtlaSil
  3. merhabalar, bu üzümlerin organiğini yetiştiriyorum ancak pazarlama konusunda sıkıntı çekiyorum. yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz şimdilik ancak kendi üzümlerimizin pazarlamasıyla meşgul olabiliyoruz.

      Sil
  4. Mehmet bey bu üzümden bende 20 dönüm kadar var ancak erdirmede sıkıntı çekiyorum.siz nasıl bir süreç izliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hangi iklimde yetiştiriyorsunuz bilmiyorum ama, aklıma iklim şartları geliyor. Bazı üzümler serin iklimli yerlerde ve yüksek rakımda yetiştiriliyorsa olgunlaşmalarını tamamlayamayabilirler. Bu yönde bazı şikayetler almıştım. Hele bir de o yıl havalar erken serinler ya da soğursa, olgunlaşma tamamlanmaz. Böyle yerlerde daha erkenci üzümler yetiştirmek gerek. Mesela Trakya İlkeren Alphonse melezidir. Ona benzer. Ama erkenci bir çeşittir. Yoksa, üzümleri erdirmek için yapılan herhangi bişey yok. biz de yapmıyoruz zaten. Burada bile iklim sıcak gittiğinde daha erken, normal giderse normal zamanda, serin giderse de bir hafta-on gün kadar geç olgunlaşıyorlar. Yani iklime bakmalısınız.

      Sil
  5. Merhaba Mehmet bey bizde 35 dönüm bir yerde 20 dönüm başka bir yerde alphonse var.Dediğiniz gibi yükselti bile olgunlaşmada etkili oluyor.Bizim sıkıntımızda çevrede başka bağ olmadığı için pazarlama konusunda zorluk çekiyoruz.şu sıralar piyasa değeri nedir bu üzümün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şerif bey,
      Epeyce bağınız ve üzümünüz varmış. Nerden yazıyorsunuz bilmiyorum. Ama üzümleriniz bugünlerde olgunlaşmış olmalı. Biz Bodrum'da çoğunu toptan birazını da pazarda satıyoruz. Bu sıralar pazarda satış fiyatı 3-4 TL arasıdır. toptan biraz daha düşüktür haliyle. Ancak, bundan önce fiyatlar daha yüksekti. Tabi burada turizm çok önemli olduğundan turizmin yoğun olduğu zamanlarda, talep artışı dolayısıyla fiyatlar da biraz yüksek oluyor. Ancak, diğer şehirlerde böyle dalgalanmalar olmuyordur, oluyorsa da az oluyordur diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba koyadan sefaalbfosoyu 1400 raķıma eksm o
      Lurmu fidani nerden alabilirim koyada yetgili varmı

      Sil
  6. Merhaba Mehmet Bey.

    Bağ fotoğraflarınızı ve videolarınızı keyif alarak izledim . Emin olun o videoları izlerken fotoğrafları izlerken o anları bize yaşatıyorsunuz. bunun için size teşekkür etmek istiyorum.

    Küçük bahçeme 20-30 kök farklı türlerden(Alphonse, Red Globe vb.) hobi amaçlı sofralık bağ dikmek istiyorum. Tek sıra olarak düşündüğüm bu bağda hangi terbiye sistemini uygulamamı ve hangi türleri dikmemi önerirsiniz.
    Zahmet olmaz ise Cevabınızı belkiyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kemal bey,

      Hangi bölgede olduğunuz bilmediğim için çeşitler konusunda tam olarak bişey söyleyemeyeceğim. Ama sevdiğiniz çeşitlerden 3'er 5'şer tane dikebilirsiniz. Problem olacağını düşünmüyorum.

      Terbiye sistemi olarak da, basit de olsa telli kordon terbiye sistemi uygulamanız, bakımını, kontrolünü, hastalık ve zararlılarla mücadelesini de kolaylaştıracaktır.

      Bahçenin durumuna göre, hereklere de sardırabilirsiniz.

      Kolay gelsin, iyi günler...

      Sil
  7. Alphonse üzümü yetiştirmek istiyorum bende en erken ne zaman budanır?Doğru budama zamanı ne zamandır?Bilgi verir misiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Budama zamanı yöreye ve iklime göre değişir. Biz burada Ocak ayının ortalarında başlıyoruz. Şubat sonundan sonraya da kalmamaya çalışıyoruz. Yani, asmalar yapraklarını döküp kış uykusuna geçtiğinde budamaya başlanır. Asmalara su yürüyüp uyanma zamanına kalmadan bitirilmelidir.

      Sil
  8. Merhabalar, öncelikle yazınız için çok teşekkürler.Benim evim İzmir'de ve sözünü ettiğiniz Alphonse Lavalle türü üzümün bolca yetiştiği Kavacık Köyüne çok yakın. Dikkatimi çeken nokta ise çok büyük bağlara sahip bir alan olmasına rağmen yılda en fazla 1.500-2.000 ton arası mahsül aldıkları yazıyor. Üzüme ilgi mi çok fazla yok acaba ticari değer vs açısından? Amatör olarak bu işe girişmek adına ufak bir yer alsam hobi amaçlı becerebilir miyim acaba? Üzümü pazarlayamıyormuş arkadaşlar üstteki yorumlarda okudum üzüldüm açıkçası. Sadece sofralık üzüm müdür şarap yapımına elverişli değil mi acaba? İhracatı mümkün mü dersiniz? Çok sordum kusura bakmayın :) Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Kavacık'ta epeyce üzüm olduğunu duymuştum. Üzüm yetiştırmek kolay bir iş değil. Ama hobi amaçlı az miktarda yetiştirseniz yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Sofralık bir üzümdür, şarap da yapılabilir ama şarabının, bir şaraplık üzümden yapılmış şarap gibi olması beklenmemeli. İhracatı tabiki mümkün ama, ihracat ne kadar kolaydır zordur o da ayrı bir konu... selamlar..

      Sil
  9. Merhaba kolaylik gelsin Konyada 4000 metre karelik bir bahçem Var ama hangi cins üzüm dikmem gerektiğini bilmiyorum araştırmalar yapıyorum pazar payı en çok. Olan üzüm cinsi hangisi acaba
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, pazar payı duruma göre değişiyor. Ulusal ölçekte bir üretim düşünülecekse, durum farklı, yerel ve az bir üretim düşünülecekse durum farklı. Sizin de araziniz küçük ve üretiminizi orada pazarlayacağınıza göre, orada en çok tercih edilen üzümleri araştırmanız gerekli. Diye düşünüyorum...

      Sil
  10. Merhaba ben 4000 metre karelik yere üzüm dikmek istiyorum pazar payı vede verimli olan üzüm çeşidi hangisi acaba bahçem Konyada teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yörenizde en çok tercih edilen üzümler hangi çeşit ya da çeşitler, onu araştırmalısınız. Bu daha doğru olur bence...

      Sil
  11. merhabalar kolay gelsin. bir ödevim var ve çiçeklenme döneminde oluşan salkımda göbek boşalması ile ilgili görseliniz mevcut mu acaba? var ise
    Hertekin45@icloud.com adresine mail atabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Ben Nilgün ÜMMÜ. Medetli köyü Osmaneli, Bilecik'ten yazıyorum. Yıllardır araştırıyorum bir sonuç alamadım. Bizim 7 dönüm alfons lavalli üzüm bağımız var, 11 yaşında. Yıllardır kalite alamadık. İşçiliğini kendimiz yapıyoruz, çok emek harcıyoruz ama emeğimiz hep boşa gidiyor. Ya çiçekten önce hastalanıyor ya da çiçekten sonra. İşçiliği zor olduğu gibi üzüm keserkende çok zahmet çekiyoruz, salkım temizlemekle uğraşıyoruz. Bu senede çiçekten sonra mildüyöye yakalandı. Halbuki ilaçlamayıda zamanında yaptık. Bunca yıldan sonra cinsini değiştirmekte zor geliyor ama artık çok yorulduk. Bir öneriniz veya tavsiyeniz varsa yardımcı olursanız memnun olurum. Şimdiden teşekür ederim.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, her Alfons aynı değildir. Acaba sizin üzümlerin fidanları aşılanırken aşı kalemleri iyi asmalardan (iyi klon mu) mı alındı acaba? Bu da aklıma geldi.
    İkliminiz biraz soğuksa gelişim üzerinde etkili oluyor mu acaba?
    Mikro elementler eksikliği bunda etkili olabilir. Özellikle de Çİnko eksikliği. Eğer tahlil ettirmediyseniz buna bir bakmanızda fayda var.

    YanıtlaSil