29 Mayıs 2009 Cuma

Prof.Dr. Ahmet CANBAŞ Hocanın Ziyareti



Bodrum Ticaret Odası, Bodrum mandalinasından Bodrum gazozu yaptı ve bunda da gayet başarılı oldu. Odanın bu konudaki bir başka girişimi de Bodrum mandalinası şarabı idi. Bu konudaki çalışmayı da Çukurova Ün. Ziraat Fak. Gıda Mühendisliği yapmıştı.

Bugün sabah Bodrum-Ortakent'ten yayınlanan Bodrum Mandalinası konulu Bu Toprağın Sesi programının konuklarından biri de Çukurova Ün. Ziraat Fak. Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet CANBAŞ hocaydı. Program bittikten hemen sonra telefonum çaldı ve Ahmet hocanın beni ziyaret etmek üzere yola çıktığını söylediler. Programda izleyince ben de kendisiyle tanışmak istemiştim, ziyareti çok da isabet oldu.

Meyve şarapları ve narenciye şarabı, Bölümün ve kendisinin şarapla ilgili çalışmaları, soğuk fermentasyon, yurtdışı gezilerinden izlenimleri, (benim merakım üzerine) İspanya'daki yaptığı şarap tadımı jüri üyeliği ve sistemin nasıl olduğu, malolaktik fermentasyon, kükürt kullanımı, üzümlerin hasat zamanının önemi, şarapçılığın Türkiye'deki durumu, benim neler yaptığım gibi daha bir çok konuda, Ahmet CANBAŞ hocayla çok keyifli bir sohbet yaptık ve zamanın nasıl geçtiği de anlaşılmadı. Tabi ki şarap da tattık. Tattığımız 2008 'in genç şaraplarının renklerinin olması gerekenden biraz açık olduğunu, biraz da asit algılandığını (ki ben her iki durumun da farkındaydım), burun ve damakta iyi olduğunu söyledi.
.
.

2 yorum:

  1. Mehmet Bey, mandalin şarabı deyince şöyle bir dikeldim oturduğum yerde... Bu konu ile ilgili ayrıntı, link vs. verirseniz sevinirim. Biliyorsunuz biz de mandalin yetiştiriciliği yapıyoruz. Şirince gibi yerlerde meyve şarapları yapılıyor ancak mandalin şarabını sanıyorum burada duyan ve uygulayan yok. Ben bu konuya eğilmek istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mehmet bey,

    Şirince'de bildiğim kadarıyla mandalin şarabı da yapılıyordu.

    Ben, deneme için yapılan Bodrum Mandalina şarabını tattım, güzeldi. Ama adına mandalin şarabı denmeli mi, denmemeli mi bilmiyorum. Belki mandalin likörü daha doğru olabilir :)
    Bu konuyla ilgili bilgi, link.vs. bakacağım. İşe yarar bişeyler bulabilirsem size gönderirim.
    Selamlar

    YanıtlaSil