12 Mayıs 2009 Salı
Börülce Ekimi
Tohumluk olarak ayrılmış börülceler yarım saat kadar suyun içinde ıslandılar. Böyle olunca daha kolay ve çabuk çıktıklarını (yani çimlendiklerini) söyledi babam :)
Sonra da serpme usulüyle tohumları ekti. Ardından da tırmık çekilerek toprağa karıştırıldı tohumlar. Bu biraz da işin kolayına kaçmak tabi. Az miktarda börülce yetiştirilecekse eğer, tohum yatağı düzlenir sonra da tohumlar elle 3-5 cm derinliğe gömülürse daha iyi olur. Geniş alanda yapılacak yetiştiricilikte ise mibzer (ekim makinası) kullanılması en uygun yöntemdir.
.
.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Börülce... Yazın en çok tükettiğimiz sebzelerdendir. Annemler her sene biraz abartılı dikerler börülceyi. Ondan sonra da "Neden gidip toplamıyorsunuz?" diye sorarlar. :)
YanıtlaSilBizimkiler damlamaların deliklerine denk gelen yerlere dikerler börülceleri mandalinlerin arasında.
Sabah sabah şöyle salatasını çekti canım valla. :)
Börülce salatası da yahnisi de mükemmel olur. Elbette zeytinyağı ile :) Bir de gara dığanda ve odun ateşinde pişerse değme keyfine :)
YanıtlaSilBorulcenin salatasini bilirim (ve de cok severim) bir tek. Yahnisi nasil pisirilir acaba?
YanıtlaSilBizim de ilk ektigimiz sebzeler arasinda borulce. Cok da guzel cimlendiler. Ah bir de su maydanoz, dereotu cimlenseydi!
Pınar hanım, börülce yahnisi de diğer yemek yahnileri gibi yapılıyor aslında. Domates (ya da salça) kullanılarak. Zamanı geldiğinde hem nasıl yapıldığını hem de yapılmışının fotoğrafını yazarım.
YanıtlaSilMaydanoz ve dereotlarınız da en kısa zamanda çimlenir inşallah.
Selamlar...
Cok tesekkurler, merakla bekliyorum.
YanıtlaSilBen de evde börülce tohumu dikimi yapmayı denedim. Büyük alanda ekim yapmak mı daha zor acaba ayırd edemedim.
YanıtlaSilMerhaba Neşe hanım,
YanıtlaSilBilmem :) Büyük alanda ekim yapmak bize daha kolay sanki. Aslında, ikisi de kolaydır...