12 Mayıs 2009 Salı

Börülce Ekimi



Tohumluk olarak ayrılmış börülceler yarım saat kadar suyun içinde ıslandılar. Böyle olunca daha kolay ve çabuk çıktıklarını (yani çimlendiklerini) söyledi babam :)



Sonra da serpme usulüyle tohumları ekti. Ardından da tırmık çekilerek toprağa karıştırıldı tohumlar. Bu biraz da işin kolayına kaçmak tabi. Az miktarda börülce yetiştirilecekse eğer, tohum yatağı düzlenir sonra da tohumlar elle 3-5 cm derinliğe gömülürse daha iyi olur. Geniş alanda yapılacak yetiştiricilikte ise mibzer (ekim makinası) kullanılması en uygun yöntemdir.
.
.

7 yorum:

  1. Börülce... Yazın en çok tükettiğimiz sebzelerdendir. Annemler her sene biraz abartılı dikerler börülceyi. Ondan sonra da "Neden gidip toplamıyorsunuz?" diye sorarlar. :)

    Bizimkiler damlamaların deliklerine denk gelen yerlere dikerler börülceleri mandalinlerin arasında.

    Sabah sabah şöyle salatasını çekti canım valla. :)

    YanıtlayınSil
  2. Börülce salatası da yahnisi de mükemmel olur. Elbette zeytinyağı ile :) Bir de gara dığanda ve odun ateşinde pişerse değme keyfine :)

    YanıtlayınSil
  3. Borulcenin salatasini bilirim (ve de cok severim) bir tek. Yahnisi nasil pisirilir acaba?

    Bizim de ilk ektigimiz sebzeler arasinda borulce. Cok da guzel cimlendiler. Ah bir de su maydanoz, dereotu cimlenseydi!

    YanıtlayınSil
  4. Pınar hanım, börülce yahnisi de diğer yemek yahnileri gibi yapılıyor aslında. Domates (ya da salça) kullanılarak. Zamanı geldiğinde hem nasıl yapıldığını hem de yapılmışının fotoğrafını yazarım.
    Maydanoz ve dereotlarınız da en kısa zamanda çimlenir inşallah.
    Selamlar...

    YanıtlayınSil
  5. Cok tesekkurler, merakla bekliyorum.

    YanıtlayınSil
  6. Ben de evde börülce tohumu dikimi yapmayı denedim. Büyük alanda ekim yapmak mı daha zor acaba ayırd edemedim.

    YanıtlayınSil
  7. Merhaba Neşe hanım,
    Bilmem :) Büyük alanda ekim yapmak bize daha kolay sanki. Aslında, ikisi de kolaydır...

    YanıtlayınSil