23 Mayıs 2009 Cumartesi

Asma Çiçekleri ve Meteorolojik Faktörler



Asmalarda salkımlar oluştukran sonra, salkımlar üzerinde tomurcuklar oluştu. Daha sonra bu tomurcuklar çiçek açtı ve şimdi yavaş yavaş taneler oluşmaya başlayacak, hatta bazı salkımlarda oluşmuş bile.

Her ürünün yetiştiriciliğinde olduğu gibi, bağcılıkta da meteorolojik faktörlerin normal seyretmesi arzu edilir. Ancak çiçeklenme dönemi biraz daha hassastır. Bu dönemde aşırı sıcak, şiddetli rüzgar ve yağmurun verim üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Geçtiğimiz hafta içerisindeki iki günün (Salı ve Çarşamba) akşamüzerlerinde yağmur yağdı. Özellikle Çarşamba gün yağan yağmur şimşekli, gök gürültülü ve biraz da şiddetliydi. Ama biz dolu yağmasından çok korktuk. Nitekim Manisa'da, İzmir'de, Milas'ta bazı yerlere yağmış ve zararlı olmuş. Ve hatta çok yakınımızdaki Çamlık köyüne de yağmış. Eğer burada da yağsaydı, asmaların (ve salkımların) hali nice olurdu bil(e)mem artık. Tarım, doğa şartlarının etkisine bu denli açık işte...
.
.

1 yorum:

  1. Kesinlikle haklısınız. mandalinler de nasibini aldılar bu doludan. Bu yıl çiçekler az ve hava şartları nedeniyle biraz geç çiçek açtılar. Bu sene muhtemelene kalın kabuklu mandalinalar göreceğiz tezgahlarda.

    Yaz yağmurları (sanırım yaz yağmurları demekte sakınca yoktur) sırasında dolu mutlaka beklenmeli ve ona göre tedbir alınmalı.

    YanıtlaSil