13 Şubat 2009 Cuma

Teşekkür

Web sitemi yaptığım günden bu yana iki buçuk yıl geçti. Bu geçen zaman içerisinde web sitemi ziyaret eden kişilerden, beni mutlu eden çok güzel e-postalar aldım. (diğerlerinden özür dileyerek) içlerinden birini, bugün aldığım bir e-postayı paylaşmak istiyorum.

Merhaba!

Eşim ve ben Antalya'da, kentin biraz dışında yaşıyoruz. 2005 yılına kadar hep kentlerde yaşadık. Fakat İçimizdeki doğa sevgisi bizi beton kentleri terk etmeye zorladı. Evimizin küçük bir bahçesi var. Bahçemizde 7 adet nar ağacı, 3 adet aşılı böğürtlen, 2 adet kayısı, 6 adet çeşitli narenciye, 2 adet muz ve birer adet olmak üzere incir, dut, hünnap, zeytin, şeftali, erik, kiraz ve vişne var.

Tabikii en önemlisi 10 tane kardinal cinsi asmamız var. Bunlar 4 yaşında. Bir iki ay önce 6 adet yeni aşılı asma diktik. 4 adet Trakya İlkeren, 1 adet Alfons ve 1 adet Yalova İncisi.

Yeni asma fidanları almak için internette gezerken Bodrum Bağları isimli sitenizi gördük. Eşim de ben de sitenizi çok beğendik. Asma budaması ile ilgili bu güne kadar birçok bilgi edinmiştik. Fakat hiçbiri sizin anlatımlarınız gibi açıklayıcı değildi. Çünkü; tüm anlatımlarınız resimlenmişti. Bunları gördükten sonra 4 yıldır yaptıklarımızın yanlış olduğunu anladık. Ve içimiz yana yana asmalarımızı sizin gösterdiğiniz şekilde yeniden budadık. Yeni diktiklerimizi de, yine yıl kaybı olmadan ileriki zamanlarda terbiye edeceğiz. Bize daha önce öğretilen; "asma bir yıl büyüsün, gelecek yıl budama sırasında tel hizasında kes, yana iki sürgünü büyüt" şeklindeydi. Üstelik yana yatırdığımız sürgünleri 13 gözden kesmiştik. Dolayısı ile çok sayıda meyve veren dal bırakmıştık. Geçen yıl iyi ürün alamadık. Doğal olarak emeğimizin sonucunu görmek istemiştik. Üzüldük. Yine asma direkleri ve çektiğimiz tellerin çok yüksek olduğunu da anladık. Direklerde yeni delikler açıp ilk teli 40 cm aşağıya aldık. Artık bizim de çok terbiyeli asmalarımız oldu. Bir daha yaramazlık yapmıyacaklar.


Çabalarınızı, birikimlerinizi diğer insanlara aktarmanız, onların da yaşamlarını değiştirmelerine neden oluyor. Doğayı sevmek, onun bir parçası olmak çok ayrıcalıklı, çok keyifli bir şey. Eşim de, ben de baharda hergün çıkan yaprakları sayıyoruz. Onlar büyüdükçe içimizde yaşadığımız sevinci anlatmak çok zor.

Verdiğiniz emek, aktardığınız bilgiler ve yaşamımızda yaptığınız değişiklik için size teşekkür ediyoruz.

Sevgi ve selamlarımızı yolluyoruz.

ANTALYA
(.....)

****************

.

2 yorum:

  1. Yazıyı okuyunca örneklere bir daha
    baktım yarın bahçede tekrar kontrol
    edeceğim,aşı için bu işlerden anlayan bir arkadaşıma sordum biraz daha bekle su yürüsün dedi.
    Bir de benim çekirdeksiz üzümler
    siyaha aşılanır mı.Yoksa yanlarına
    yeni fideler mi dikeyim.
    Çekirdeksizler 7-8 senelik.Selamlar..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Muzaffer hocam,
    Evet, aşı için biraz daha erken, arkadaşınızın da dediği gibi asmalara biraz su yürüsün.
    Çekirdeksiz üzüm üzerine siyah üzüm aşılayacaksınız, gerçi farketmez, her ikisi de birbirine aşılanabilir. Asmalar baş parmak kalınlığındayken, yani 2-3 yaşındayken aşı tutma yüzdesi biraz daha fazla. Ama 7-8 yaş da çok değil. Biz 20 yaşındaki asmalara aşı yapmıştık. Yeni fideler dikmenize gerek yok. Onlara aşı yapabilirsiniz.
    Selamlarımla...

    YanıtlaSil