23 Şubat 2009 Pazartesi

Kuzu Göbeği


.
Ocak ve Şubat oldukça yağmurlu geçti. Bu kadar yağmurdan sonra kuzu göbeği mantarları da çıkmaya başladılar. En erken bu yörede çıkıyor, yani burası turfanda yeri. Bu işin ticaretini yapan arkadaşımız uğramıştı bir kaç gün önce, kilosunun 80 TL olduğunu söyledi. Bu fiyat daha sonra 35 - 40 TL seviyelerine düşüyor.
.


Kuzu Göbeği : Bütün dünyada bilinen en değerli mantarlardan biridir. Bir sap üzerinde bal peteğini andıran kahverengi şapkası ile kolayca tanınır. Ülkemizde 20'den fazla türle tanınan Morchella cinsine ait türler kızılçam ormanlarında, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide ilkbaharda yetişmektedir. Kuzu göbeği ya da Göbek isimleriyle bilinen bu mantar aynı zamanda ihraç da edilmektedir.
.


Yemeği : Yıkanıp temizlenen kuzu göbekleri doğranırlar. Tavada biraz soğan sarartıldıktan sonra kuzu göbekleri eklenir ve beraberce pişirilir. Kuzu göbekleri eklenip pişirilmeye başlandığında suyunu da salmaya başlar ve pişirmenin sonuna doğru suyunu çeker. Bu aşamada tercih edilirse (ki ben tercih edilmesinden yanayım) ince kıyılmış sarımsak yaprakları ilave edilir ve biraz daha pişirilir. Son olarak yumurta eklenir ve yumurtalar piştikten sonra ocaktan alınır. (biz böyle pişiriyoruz ama, kuzu göbeklerinin bir taşım haşladıktan sonra doğranarak pişirildiği başka bir tarif daha var. Fark, ilk başta haşlandıktan sonra doğranması.)

.



.

Uyarı : Bilmediğiniz, emin olmadığınız mantarları, otları yemeyiniz.

.

24 yorum:

  1. Vayy !!:) İşte bundan yok bizim buralarda.... Belki de var da bu zamanlarda veya baharda mantar arama alışkanlığımız olmadığından bulamıyoruz. Acı ot(sarmaşık)lar bile çıkmadı hala. Bakalım bekliyoruz.

    Yanlız şunu görüyorum ki Karaova'da yok yok :)

    YanıtlaSil
  2. Dediğiniz gibi, belki vardır da siz bilmiyorsunuzdur. Çok güzel bir mantardır kendileri :)
    Biz baharın bir ucundan yakaladık sanırım :) Tilkişen ve acı otlar çıktı.
    Burada herşey hem erkenci,
    hem de sizin deyiminizle yok yook :)

    YanıtlaSil
  3. selamlar Mehmet Arkadaş,bu mantarlar evimize ilk taşındığımızda çevremizde çoktu ama
    bir kaç sene içinde tükettiler.Acaba toplarken dikkat edilecek noktaları mı var bilmiyorum.Salep dediğimiz orkideler de aynı oldu maalesef.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Muzaffer hocam,

    Kuzu göbekleri toplanırken dikkat edilecek noktaları var mı bilmiyorum. Belki de çok küçükken toplanmamaları gerekiyor olabilir. Neticede onlar da bir canlı ve belki de tohumlarını (sporları deniyor sanırım) belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bırakıyor olabilirler. Bu sadece bir tahmin. Geçen gün görmüştük; o kadar küçükleri toplanmış ki, doğranacak büyüklükte bile değillerdi.

    Salep (yani orkideler) mevzusu ise apayrı ve içler acısı. Eskiden çok olurdu, şimdi oldukça azaldı artık. Bir kaç kuruş para alacağız diye dağ taş bütün orkide soğanları kazıldı çünkü...

    YanıtlaSil
  5. mrb Mehmet bey ben giresun alucradanım kuzu göbegi mantarı bizim buralarda cok bulunuyor bende bu işle ugraşıyorum mantarı topluyom başkalarına satıyom sizde mantar alıyonuzmu bu işlemi ugraşıyonuz eger bu işle ugraşmıyorsanız tanıdıgınız arkadaşlarınız varmı bana bu konuda yardımcı ola bilirmisiniz
    Birde salepte cok oluyo bizim buralarda salepte satıyorum ilgileniyorsanız görüşmek isterim sizle mail adresim doludereli_21@hotmail.com

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar...
    Kuzu göbeği sporlu bir mantardır, fakat Mehmet Bey'in dediği gibi bende sporlarını ne zaman bırakır bilmiyorum.Fakat toplarken büyüklerimizden öğrendiğimiz bir şey var, kuzugöbeğinin kökünü toprakta bırakacaksın.Ya da eline alınca kökü geldiyse kökünü kesip veya koparıp tekrar toprağa atacaksın. Belki kuzugöbeğinin yapısı gereği dökülen sporlar içinde (kökünde)birikiyordur.En lezzetli mantarlardandır,ama toplaması herşeyden ötedir.Toplayabilene ve yeme fırsatı bulana afiyet olsun.
    Denizli'den Selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Bilgiler için teşekkürler,
    Denizli'ye selamlar...

    YanıtlaSil
  8. Bahçemdeki selvinin altında bu salı kuzu göbeğine benziyen mantar gördüm,içi boş yani şapkası iki milim kalınlığında ,rengi grimsi bej gibi..bu kuzu göbeği olabilir mi?
    Nur BURSA

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Nur hanım,
    Fotoğrafını görmeden bişey söylemek çok zor. Aslında fotoğrafından bile kesin bişey söylemek istemem, kokusuna bile bakmak lazım. Çok hassas bir konu, tereddüt kaldırmaz. Yani, bu şartlar altında yardımcı olamayacağım ve "bilmediğiniz, emin olmadığınız mantarları, otları yemeyiniz." uyarımı da tekrarlamak istiyorum.

    YanıtlaSil
  10. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.Evet bilmediğimiz mantaları asla yememeliyiz.Ben ormanda yetişen,yenen beş mantarı biliyorum.Bu kuzu mantarını da öğrenmek istemiştim,araştırırken buraya rastladım.Kopardığım o mantar kurudu,(biri duruyor)bir bilene göstermek lazım.Nur

    YanıtlaSil
  11. aspava_42@hot...


    Ben daha bugun topladim daglardan :) hem dogal yürüyüs hemde göbek toplamak adina güzel bi faaliyet ve bölgemizi avcilik ve safari gibi turizm turlarina acmayi planliyoruz... fotograf cektigim bi zamanda sizlerle paylasirim iletisim icin e-maili kullanabilirsiniz...

    Konya-Derebucak

    YanıtlaSil
  12. Orhan bey, bizim buralarda bitti artık. Zamanı geçti kuzu göbeğinin. Eee, nerdeyse yaz geldi sayılır.
    Avcilik, safari vr doğa yürüyüşü turlarına açmak güzel fikir. Başarılar dilerim...
    selamlar...

    YanıtlaSil
  13. Fransizcasi morille mantari burda cok degerli ve pahali bir mantar turu. Tadina doyum olmuyor ne guzel elinizle toplayabiliyor olmaniz.

    YanıtlaSil
  14. mrb mehmet bey yazılarınızı okudumda sıze bırkac sorum olucaktı kuzu gobegı mantarını nasıl yetıstıre bılırım bılgınız varmı? sımdıden saolun

    YanıtlaSil
  15. Uğur bey merhaba,
    Ben şimdiye kadar kuzugöbeği yetiştiriciliği hakkında bişey duymadım, yapılıyor mu, yapılmıyor mu bilmiyorum. Bu konuda herhangi bir bilgim yok.

    YanıtlaSil
  16. Selamlar,
    Kuzu Göbeği Mantarları şapkalı değildir haliyle sporlarını diğer mantarlar gibi salgılama şansları pek yoktur, sadece iyice erginleşip çürümeye başladığında içindeki sporları çevresine salabiliyor ama onada biz insanlar imkan vermiyoruz.
    Bir diğer hususta tam kökünden değilde kökün üst tarafından toplanmalıdır, bazılarımız köküyle, toprağıyla birlikte çıkarıyoruz. Sporlarını dağıtamayan bu mantarların ikinci üreme şekilleri toprakta kalan köklerinden yeniden üremeleridir, bu toplama şekline dikkat edersek mantar neslini korumuş oluruz...
    rebelandblue blogspot

    YanıtlaSil
  17. Bu bilgilendirici yorum için teşekkürler. Ben de bazen küçüklerinin toplandığını görüyor ve çok kızıyorum...

    YanıtlaSil
  18. selam arkadaslar.. bu kuzu göbeqi mantarından bende de bir miktar var burda seyyar olarak alıcılar var ama cok düsük fiyata alıyorlar.. acaba ortalama fiyatı nedir bu Mantar'ın.... Simdiden Tskler..!!!

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    Düşük dediğiniz fiyatın ne olduğunu bilmiyorum ama, burada ilk çıktığı dönemde 80 TL civarında oluyor fiyatı. En bol olduğu dönemde 35-40 TL civarında oluyor, ordan da aşağı düşmüyor. Benim bildiğim kadarıyla böyle. Kurusunun fiyatı ise daha farklıdır.

    YanıtlaSil
  20. slm
    bende bir miktar kuzu göbeği mantarı var satmak istiyorum almak isteyen varsa yada alıcısını bilen varsa lütfen beni arasın numaram 0531 564 05 96... herhese şimdiden teşekkür ederim... msn adresim hasanemrah_ts@hotmail.com

    YanıtlaSil
  21. ben kuzu göbegini yetiştiriyorum.ama sadece yiyecegim kadar..4-5 kg.çünkü maddi imkanım ve yerim yok..ortak veya sponsor aranıyor..
    fikret_20000@hotmail.com

    YanıtlaSil
  22. Bildiğim kadarıyla kuzu göbeğinin yetişriciliği olmuyor hatta diyelimki ufak bi tane gördün büyümesini bekliyeyim kilosu olsun derseniz yanılırsınız çünkü göbek insan görünce büyümüyor hangi boyda görüldüyse o boyda kalıyor. Tecrübelerle sabittir.

    YanıtlaSil
  23. nisan 15 başlar hazıran 15 biter kuzugöbeği toplarım cevrem geniş bütün civarımdaki köyleri toplaya bilirim varsa ilğilenen kişiler toptan satış yapmak istiyorum 05343634282

    YanıtlaSil
  24. 2013 MANTAR SEZONUMUZ BAŞLAMIŞTIR..
    KUZU GÖBEĞİ,KANLICA,AYI MANTARI(BOLETUS),SARI KIZ.
    TÜRKİYENİN HER BÖLGESİNDEN ALIM YAPILMAKTADIR...
    İRTİBAT TEL : 535 374 13 94 [ DOĞAL MANTAR ]

    YanıtlaSil