4 Şubat 2009 Çarşamba

Bodrum'un Kümbet Sarnıçları



Bodrumlu olan ve Bodrum’a seyahat eden herkesin sıklıkla gördüklerinin başında sarnıçlar gelir. Neredeyse buranın alamet-i farikalarından biri olmuştur desek sanırım yanlış bir şey söylemiş olmayız.

Genellikle dairesel formlu Kümbet şeklinde yapılmışlardır. Ancak az sayıda da olsa, küçük bir tüneli andıran ve dikdörtgen temel üzerine oturtulanlarına da rastlanır. Sarnıçlar su toplama yeri ve depoları olarak yapılmış ve kullanılmışlardır. Bir kısmı bu amaçla halen kullanılmakla birlikte, Bodrum merkezdekiler başta olmak üzere yarımadada turizmin yoğun olduğu yerlerde kapılarına bir demir parmaklık konulduğu ve kilit vurulduğu görülür. Demek ki tüfek icat olunca sadece mertlik bozulmamış... devamı



Sarnıç Fotoğrafları : İnternette sarnıçlar hakkında bilgi var mı diye bakarken (yaklaşık iki yıl kadar önce) Sabahattin Bilsel'in çektiği sarnıç fotoğraflarına rastgelmiştim. Daha sonra mail ile haberleştik ve ziyaretime geldiğinde de kendisi ve eşiyle tanıştık. Sabahattin Bilsel'in, Bodrum'da nerelerde sarnıç olduğunu ve bu sarnıçların ne durumda olduğunu gösteren fotoğrafları adeta sarnıçların envanter çalışması gibi olmuş. Sabahattin Bilsel'in diğer fotoğraflarına da buradan bakabalirsiniz.
.
.

7 yorum:

  1. Bu yazınızı www.bodrumbaglari.com (Elinize sağlık, çok güzel bir site... Fırsat buldukça tekrar tekrar giriyorum.) da okumuştum. Çok da keyif almıştım.

    Sayın Sabahattin BİLSEL bu fotoğrafları Google Earth'e de yüklemiş. Çok da iyi bir şey yapmış. Google Earth meraklılarının bilgisine... :)

    YanıtlaSil
  2. Mehmet bey Bodrumda bayağı sağlam
    sarnıç varmış,(fotoğraflara bakınca)
    hepsinin benzer plan olmasına karşın kendilerine özgü farklılıkları var,Datça'da hemen
    limanda bir tane var kendi haline bırakılmış.Gidince araştıracağım.

    YanıtlaSil
  3. Çok özür dilerim.

    Yanlış bilgi vermişim. Aceleyle dikkat etmeden yazmışım. Google Earth deki fotoğraflar Tanju KORAY'a ait...

    YanıtlaSil
  4. Mehmet kardeş, övgülerin için teşekkür ederim. Son 1 ay içinde 2kere 10'ar günlük sürelerle Bodrum'daydım ve galeriye birçok foto ekledim. 5 Mart Perşembe günü bir iş için Milas'a gitmiştim, Iassos ve Güllük üzerinden döndüm ve anayolu atlayarak Garova'ya girdim. Akyol, Dörttepe, Çömlekçi devam ettim. Tlf edip sana uğrayacaktım, ama yağmur başladı.

    Muzaffer Bey'e not: Datça ve çevresindeki sarnıçları da fotograflamak istiyorum. Nerelerde var, bildirirseniz sevinirim.

    Fethiye çevresinde iki sene önce çenilmiş 3 sarnıc'ım var, ama onları henüz yayınlamadım.

    7 Mart cumartesi günü eşimle birlikte Kızılağaç'ta dolaştım, oradakiler çek çek bitmiyor. :)

    sevgiler,
    Sabahattin Bilsel
    http://www.pbase.com/sabbilsel/sarnic

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar ben Ankaradan Güney, ben de Denizli'nin Tavas ilçesi ile Nikfer köyü arasında 3 tane sarnıç gördüm. şimdi araştırma yaparken yazışmalarınızı gördüm. 1-2 ay içerisinde tekrar o yoldan geçeceğim fotoğraflarını çekerim ve eklerim...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.. Sayın Mehmet Bey, bu seneki gezilerimiz esnasında rastladığımız ve fotoğrafladığımız bazı yolüstü su sarnıçlarının hakkında bilgi ararken sayfanıza ulaştık. Çok güzel bir paylaşımda bulunmuşsunuz,emeklerinize sağlık. Tabi bu arada Sayın Sabahattin Bilsel'in sayfasına da sizin vesilenizle ulaştık, inanın hayran kaldık. Bilmediğimiz neler varmış...
    Bu konuda emeği geçen ve paylaşıma açanlara içten selam ve saygılar..

    YanıtlaSil
  7. Seyyah,
    Ben de sizin bloglarınıza baktım. Güzel sayfalar hazırlamışsınız. Sizin de emeğinize, paylaşımlarınıza teşkkürler.

    YanıtlaSil