4 Nisan 2013 Perşembe

Köremen, Körmen, Yabani Sarımsak

Türkiye'nin bir çok yerinde yenilebilen otlar vardır. Vardır ama yenilebilen otlar denildiğinde, yemek kültürünün içinde otun en çok yer bulduğu ve otlu yemeklerin, böreklerin çok sevilerek yenildiği Ege Bölgesi akla gelir. Bu ot mevzu, Ege'nin, Egeli olmanın simgelerinden birisidir nerdeyse...   

İşte bu da, o otlardan birisi. Biz Köremen diyoruz, öyle biliyoruz. Buralarda bu isimle bilinir, anılır. Körmen denildiği de olur. Yabani sarımsaktır. Tadı da aynen öyledir zaten. Ot kavurmalarının, otlu böreklerin içinde kullanılır. Toprak altında sarımsağın yumrusu gibi bir yumrusu vardır. Yukarıdaki fotoğraf bağın içinde çekildi. Bağ sürülünce bunlar da toprağa karıştılar. Ama yok olmuyorlar, çünkü sürülmeden önceki dönemde toplarken onları topraktan yumrularıyla beraber sökmüyor, yumrularını toprakta bırakıyorduk. Böylece, ertesi yıl o yumrulardan tekrar çıkıyorlar...

Bodrum Otfest / Bodrum Ot Festivali - 2013

Bodrum Belediyesi, Yalı Belediyesi, Bodrum Belediyesi KADEM (Bodrum Belediyesi Kadın Danışma ve Eğitim Merkezi) ve BKTS (Bodrum Kültür Sanat Topluluğu) tarafından düzenlenen Bodrum Ot Festivali, 6-7 Nisan tarihlerinde, saat 11:00 - 18:00 saatleri arasında Bodrum / Yalı Beldesi Gerenkuyu mevkiinde gerçekleştirilecek. 
Bodrum Ot festivali ile ilgili Milliyet ve Hürriyet gazetesinde çıkan haberler.

3 yorum:

  1. Mehmet Köremen'i nasıl kullanıyorsunuz?

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Cevat abi, ot kavurmalarında, tilkişen kavurmasında, otlu böreklerde, çeşni olarak kullanıyoruz.

      Sil
  2. Merhaba.
    Baharın gelmesiyle otların çoğalması çok mutlu ediyor.
    Körmen buralarda da çok var. Çukurovanın meşhur d böreğini yapıyorlar, yumurtalı kavurması da pek hoş oluyor.
    Birşey daha yokluk zamanında soğan sarımsak yerine yemeklerde de kullanıyormuş.
    Kolaylıklar dilerim.

    YanıtlayınSil