16 Nisan 2013 Salı

Garova'da Yumurtadan Yeni Çıkan Civcivler

Tavuk mu yumurtadan çıkmış, yumurta mı tavuktan? Bunu horoza da sormuşlar, en güzel cevabı o vermiş, "beni ilgilendirmez, ben işimi yapar geçerim" demiş. Bu civcivler de yumurtadan daha yeni çıkmışlar, o yumurtanın da bir evveliyatı var(dır) tabi, uzaydan gelmedi ya. Neyse, konu yine o tarafa doğru kaymasın. Yumurtadan yeni çıkan bu güzel şeyler tavuğun kuluçkaya yattığı yerden alınıp eve getiriliyorlardı ki, ben gördüm, kaçırır mıyım hiç?

Yumurtadan çıktıktan sonra alıp eve getiriyoruz. Bu esnada anası da ayrı bir yere kapatılıyor. Evde sıcak bir yerde, hava şartlarına, iklime göre, yaklaşık 3-5 gün kadar bakılan civcivler biraz büyüyüp direnç kazandıklarında tekrar analarının altına götürülüyorlar. Ana tavuk da onları koruyup kolluyor, gezdiriyor, kanatlarının altına alıyor, büyütüyor. Çoğu yerde civcivli tavuğa "gork tavuk" denilir, bizim burada kısaca "gortça" deniliyor.  


Yukarıdaki sepetin içinde geldiler. Biz de Mustafa'yla bol bol sevdik. Dizimin üstüne koyduğum bir tanesi hemen uyuyuverdi. İnsanın elinden bırakası gelmiyor. Ama oyuncak da değiller nihayetinde.  

Bunlar da kuluçkaya yatmış tavuk ve yumurtaları. Kuluçkaya yatan tavuğun altına konulan yumurtalar siyah renkle uzunlamasına boydan boya boyanıyorlar. Siyah renk kazan'ın altından alınıyor. Yani odun isi. Eski zamanlarda en kolay bu şekilde işaret konuluyormuştur heralde. Sebebi de şu; bu tavuğun ihtiyaçları olacak haliyle, yat, yat nereye kadar, ayağı tutulur, arada bir kalkmak gerekir, acıkacak, susayacak, arada bir çıkarması gerekecek, velhasılı, arada bir de olsa yumurtaların üzerinden ayrılması gerekecek, işte o zamanlarda olur da bir tavuk gelir oraya yumurtlarsa, o yumurtanın ayırt edilebilmesi ve alınması için konuluyor o işaret. Bir ayrıntı daha; Yumurtalar ilk konulacağı zaman, yumurtaları tavuğun altına elinin bereketine inanılan bir kişinin koyması istenir, tercih edilir.  

2 yorum:

  1. Bereketli olsun, Tanrı nazarlardan korusun; neşeniz daim olsun Mehmet kardeşim...
    Emin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Emin bey, hepimizin neşesi daim olsun...

      Sil