Bağda toprak işlemesi için değişik aletler kullanılabilir. Bunların başında da toprak frezesi (rotavatör) gelir. Bağ pulluğu da kullanılabilecek aletlerden birisidir. Biz bağ pulluğu kullanıyoruz.
Yukarıda da görüldüğü gibi, asma ve direklere mümkün olduğunca yakın gidildiğinde sıra üzerinde işlenmemiş alan oldukça az kalmaktadır. Ancak, yakın gideyim derken asma ve direklere de zarar verilmemeli. Bunun için dikkat ve maharet gerekir, ki bağcımız (birader) Erdal'da bu fazlasıyla mevcuttur.
Toprak sürülüyor. Bu, asmalar için iyi de, benim için pek değil. Tekerlekli sandalye ile bağda dolaşmak mümkün olmayacak epeyce bir süre. Ama yeter ki asmaların keyfi yerinde olsun :)
Tavuklar adeta bayram yapıyorlar. Solucan bayramı :)
Sıranın her iki yanından sürüldüğünde, sıra boyunca çok dar bir dilim halinde sürülmemiş bir alan kalır. Böylece kalsa önemli bir problem değildir, fakat hem buraların da havalanmsı, hem de burada ot gelişmemesi için işlenmesinde fayda görüyoruz.
Sıra üzerinde ince bir dilim halinde kalmış olan sürülmemiş yerin işlenmesinde kullanılan makinalar vardır. Bunlar traktörün arkasına ya da ön kısmına takılırlar, bir duyarga sistemleri vardır. Asmaya gelince geri çekilir, asmayı geçince araya girerek çiğ kısmı işler. Garova'da ise, oldukça ince kalmış ve kolayca devrilmeye müsait olan bu bölgedeki toprak çapalarla sağa sola devrilerek işlenirler.
Maşallah Allah nazardan saklasın. Ne güzel asmalar sanki dua eder gibi ellerini açmış Allahın rahmet hazinesinden bahşedeceği üzümleri beklemekteler. Bereketli bir sezon dilerim.
YanıtlaSilMustafa bey, çok teşekkürler... Ben de arılarınızla sizin için sağlıklı, bereketli bir sezon dilerim...
YanıtlaSil