25 Eylül 2010 Cumartesi

Derin Kuyu Pompasının (Dalgıç Pompa) Kuyuya İndirilmesi ve SU



Ben kuyunun başına gittiğimde derin kuyu pompası indirilmiş, pompaya bağlı diğer borular yerleştiriliyordu ve elektrik sistemi döşeniyordu. 12.08.2010



Ve işte ilk su. Beklenildiği üzere çamurlu.



Oldukça soğuk bir su. Geldiği derinliğe bakılırsa bu da normal tabi. Suyun çamurluluğu azalmaya başlıyor. Tamamen berraklaşması için epeyce akması gerekecek.



Dalgıç pompanın yerleştirildiği ve suyun ilk çıktığı gün sevgili arkadaşım Nermin (Cengiz) de buradaydı misafirim olarak. Bu heyecanımıza Nermin de ortak oldu...
Su yavaş yavaş berraklaşıyor.



Kuyunun son hali. Böylelikle, yıllardır keşfi yapılan ancak çeşitli sebeplerle ertelenen derin kuyu kazılması işinin de sonuna gelindi.
.


Akifer : Boşlukları tamamen yeraltı suyu ile dolmuş olan, bu suyu bir noktadan diğerine iletebilen, tabanında geçirimsiz bir seviye ile sınırlanmış olan ve bir kaynak olarak, ekonomik olarak su verme özelliğine sahip jeolojik oluşumlardır.
.
.

12 yorum:

  1. Daha ilk satırları okurken, ilk fotoğraflara bakarken ciddi ciddi heyecanlandım, böyle müthiş bir deneyimi yaşamak inanılmaz güzel olmalı Mehmetciğim, abartıyor muyum? yoksa gerçekten de öyle mi? O sudan, iyice durulduğunda benim için de tadıver.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Baha hocam, hakikaten güzel bir deneyim. Sürecin başından sonuna kadar içindeydim. Suyun sesi de, kendi de, her bişeyi güzel :) Tamam, sizin için de tadacağım.
    selamlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mehmet Bey,
    Yıllık izne çıktıktan sonra hanımın ısrarları (!) ile evi temizliyoruz. Valla ne izinden bir şey anladım ne de tatilden. İş yerinde sürekli bilgisayarın başında olunca insan daha sık bakabiliyor. Bu nedenlerden dolayı bakamamıştım bloğunuza.

    Topraktan su çıkmarmak (çıkmasını seyretmek) inanılmaz güzel. Fiilen çalışmışlığım vardır artezyen işinde. Elbette bizimki makine marifeti ile değil el marifeti ile oluyor(du). Böyle derinliklere inilemiyor. Umarım bu faaliyetiniz beklentilerinizi fazlası ile karşılar ve daha bereketli ürünlere vesile olur. Ve yine umarım 120 metreden gelen buz gibi sudan bir kupa içmek nasip olur. :)

    YanıtlaSil
  4. Ev temizliği işiniz kolay gelsin Mehmet bey. Bunun da yapılması gerekiyor tabi. Hele de hanım söylüyorsa :)

    Topraktan su çıkarmak (çıkmasını seyretmek) hakikaten güzel. Su çıktıktan sonra, akan suyu görünce, taa o kadar derinlikten böyle bir su çıktığına inanamıyor insan. Dediğiniz gibi, inşallah buralara yolunuz düşer ve bir kupa içmek nasip olur...

    YanıtlaSil
  5. Bir dal parçası ile suyun yerinin bulunması büyü gibi bir olay yahu :) Yine herşeyi detaylıca yazmışsınız ellerinize sağlık. Sormasam içimde kalacak :) fotoğraflardan birinde iki musluk var. Biri kırmızı biri mavi. Ayrıca yere giden iki boru var :) Nedir ki bunlar :) Biri sıcak biri soğuk mu :P

    YanıtlaSil
  6. Hede Hödö,
    Bence de büyü gibi bişey. Zaten inanmıyordum, inanmazdım da öyle kolay kolay. Ama aynı şey bende de oldu. Gel de inanma artık :)
    Sorunuza gelince; kırmızı olan ucu açık vana o bölgenin sulanması için bırakılan bir vana. Mavi vana olan ve tekrar toprak altına giren boruyla ise su başka bir yere taşınıyor.
    Biri sıcak, biri soğuk desek de olur kısaca efenim :)

    YanıtlaSil
  7. mehmet abi eminim suyu bulmak petrol bulmak kadar sizi sevindirmiştir :)
    su hayattır medeniyettir sağlıktır herşeydir.
    yaşam aktıkçı suyunuz ekilöesin inşallah :)

    YanıtlaSil
  8. merhaba

    blogunuzu ilk defa, bostancık blogundaki link sayesinde gördüm
    niyetleriniz belli ki çok güzel
    yalnız bu sondajla su çıkarma konusuna üzüldüm

    blog yazısında kullandığınız şu görselin http://1.bp.blogspot.com/_WMEN2_ckao0/TJ6DUyH5tKI/AAAAAAAAC2Y/UI5rwlzWPJ8/s1600/kuyu_12.jpg
    üzerinde "pumping wells can drawdown the water table" yani artezyen kuyuları yer altı su seviyesini düşürebilir yazıyor, çizimde ifade edilen şey su seviyesinin düşmesi ile kuyunun altında kalan ağaçların kuruduğu, aşağıdaki derenin su seviyesinin düşürdüğü,bir de aynı kişi tarafından hazırlanmış şu görsele bakınız http://ga.water.usgs.gov/edu/graphics/gwflowproblems3.gif
    iki resmi karşılaştırırsanız göreceksiniz

    yani yer altı suyu çıkardığınızda su seviyesini düşürerek sizden alt rakımdaki bir göl ya da dereyi kurutabilir burada ki bitkilerin susuz kalmasına neden olabilir, ayrıca üst rakımda ortaya çıkan her hangi bir kirliliği yer altına çekip oradan da tekrar kuyunuzdan çıkarmaya başlayabilirsiniz.

    Çok gerekmedikçe yer altı suları yerine yağmur suyu hasadı yöntemini kullanmanız dileği ile....

    ilknur urkun

    YanıtlaSil
  9. Ozan, evet öyle oldu, çünkü çok yıllardır planlanan, istenilen ve ihtiyaç duyulan bişeydi...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba İlknur hanım,
    Bahsettiğiniz görseli, yeraltı suları hakkında bilgi versin diye koymuştum. Çünkü renkli ve güzel bir görseldi. Orda da yazdığı gibi, "düşürebilir" yazıyor. Ama buranın yüzey şekli orada bahsedilen gibi değil. Yani böyle bir durum söz konusu değil burada. Ama bahsettiğiniz görsel kafa karışıklığına sebep oldu madem ki, bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ederek ve böylece size haber de vererek o görseli kaldırayım.
    Çok uzun yıllar, biriktirdiği yağmur sularını kullanmış bir yörenin insanı olarak...
    Selamlar

    YanıtlaSil
  11. mehmetciğim yazını okuma fırsatını ancak bulabildim. inşallah güzel sebzeler yetiştirirsiniz ben de yine gelir onlardan da tadarım. annenin yaptığı türlülerin tadını başka bir yerde bulamam(annem duymasın!!) fotoğrafımı paylaştığın için onurlandım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. voltaren, sanki "voltran" der gibi oluyor :)
    sebzeler ekilip-dikildiler bile. sen de bir ara gelir tadına bakarsın... inşallah...
    Selamlar.

    YanıtlaSil