29 Temmuz 2010 Perşembe

Kurşun Eriği



Kurşun eriğinden daha önce blogumda bir yazıda bahsetmiştim. Ama bu güzel fotoğrafları çekince tekrar yazayım dedim. Başka nerlerde yetişir, oralardaki ismi nedir bilmiyorum. Ben çocukluğumdan beri "Kurşun eriği" olarak bilirim adını.



Kabuğu biraz kalıncadır bu eriğin. Kabuğun altındaki etli kısım biraz üzümü andırır. Tatlıdır. Çekirdeği büyük değildir ve erik olgunlaştığında, çekirdek etli kısımdan çok kolay ayrılır.
.
.

20 yorum:

  1. Mehmet bey, bize burada sürekli aynı standart "fabrikasyon" meyve ve sebzeleri yediriyorlar. Markette pazarda ne varsa onu alıyoruz mecburen. Bu yerel çeşitlerin kıymetini bilmek lazım. Bir çubuk isterim bu ağaçtan daha sonra sizden.

    YanıtlaSil
  2. Üzümün üzerindeki mumsu tabakanın maya görevi gördüğünü okumuştum yazınızda. Bunların üzerindeki tabakayı görünce kimbilir şarabı nasıl olur diye gçiriverdim aklımdan. :)

    YanıtlaSil
  3. buğulu buğulu...
    sizin oralarda her şey mi fotojenik?
    :)

    YanıtlaSil
  4. Cevat bey, Size katılıyorum, bu yerel çeşitlerin kıymetini bilmek lazım. Biz bu konuya dikkat ediyoruz. Çubuğunuz (fidanınız) da şimdiden hazır...

    Apartman Balıkçısı Mehmet bey, üzüm ve üzümsü meyveler üzerindeki mumsu (puslu) tabaka öylesine bişey değil. Bir çok etkisi var. Önemli yani. Maya bakterileri de orada bulunuyorlar. O mayalarla da neler oluyor değil mi :)

    Nalan hanım,
    ben fotoğraflarını çekiyorum böyle çıkıyorlar :) Fotojenikler değil mi? Bir de ben onlar kadar fotojenik olsam iyi olurdu ama, neyse artık :)

    YanıtlaSil
  5. Aman maşallah dallar nasıl dayandı? nefis tadı:))afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  6. lavantalimon,
    Dallar çok zor dayanıyorlar zaten, kırılacak gibiler...
    Teşekkürler, selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Etrim'deki evin bahçesinde kendiliğinden çıkardı. Ben pek bir severdim. Tekirdağ'da şeklen buna benzer ama rengi kırmızı/bordo birerik türü var. Tadı ise hemen hemen aynı.

    YanıtlaSil
  8. Hüseyin, kendiliğinden kolaylıkla çıkabiliyor. Kendisi de güzel tadı da güzel değil mi?

    YanıtlaSil
  9. konu dışı ama Narnıa Günlükleri gibi bir adı var bu blogun.eriklere yorum yok.))

    YanıtlaSil
  10. Nihan hanım,
    Narnia Günlükleri gibi bir adı olmasından, Garova günlüğü ismini (ve inşallah blogumu da) beğendiğiniz anlamını mı çıkarmalıyım :)
    Eriklere yorum yok :)
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  11. erigi blogunuzda gordukten sonra, pazarda yerli bir ureticinin bu eriklerden sattigini gorunce gozlerime inanamadim! hemen 2 kilo aldim recel yaparim diye. O kadar tatli cikti ki erikler hepsini yedik. Bu bloglar arasi arkadaslik ilginc evren bir cicegin adini yaziyor benim aradigim bir cicek oluyor, sen eriklerden bahsediyorsun ben pazarda onlardan buluyorum:) birde saraplar icin gecerli olsa; hop kapimizin onunde bir sise bulsak hic fena olmazdi:)

    YanıtlaSil
  12. Bu sayfaya her geldiğimde içim açılıyor. Taze asma yaprakları kokuyor birden odanın içi.Eriklere gelince canım çok çekti ama buralarda bulma şansım hiç yok. Tadını çıkarabilene afiyet olsun.

    Esenlikler...

    YanıtlaSil
  13. Beste, haklısın, bu bloglar arası arkadaşlık ilginç ve güzel. Şu işe bak, ben bahçemizdeki eriği yazıyorum, sen teeee Fransa'da pazarda bu eriği görüyor ve alıyorsun. Değil mi ama, bir de şaraplar için olsa hiç fena olmazdı :)
    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. back to black, "Bu sayfaya her geldiğimde içim açılıyor. Taze asma yaprakları kokuyor birden odanın içi" demişsiniz ya, ben de böyle bir yoruma çok sevindim...
    Bu erikler, evet her yerde bulunucağını düşünmüyorum. Sizin oralarda da başka güzel erikler vardır mutlaka...
    Esenlikler,
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  15. evet tam olarak bu yorumu çıkarın.büyükbabamın arazileri bahçeleri geliyor aklıma buraya uğradıkça.:))

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler Nihan hanım.
    Selamlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. SELAM; ÖYLESİNE GÜZEL BİR ÜRÜN VE HARİKA BİR FOTOĞRAF. EMEĞİNİZE SAĞLIK. DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİĞİM DUYMADIĞIM BİR ERİK TÜRÜ. RİCA ETSEM ÜCRETİNİ GÖNDERSEM BANA DA BİR ÇUBUK GÖNDEREBİLİR MİSİNİZ?
    zuykucu@mynet.com

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Z.Uykucu,
    Bakayım eğer fidan varsa size mail yazar haber veririm.
    Selamalr...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,

    Ben Londra'da yasiyorum ve benzer erikleri sokagimizin arkasindaki yesil alanda gecen yil kesfettim. Bir de badem kadar yine mavi more renkte cok lezzetli erikler var ayni yerde. Burada "damson" deniyor. Turkce'de karsiligi Murdum olarak yazilmis ama o kadar kucukler ki yanlis oldugunu dusunuyorum. Ilk tattigimda kekremsi ve eksi olduklarindan sadece recel ve sira icin dusunmustum ama oldunlastiklarinda cerez gibi yendiler.
    Aynen dediginiz gibi bunlar da kendiliginden cikiyor dogada. Ben de gecen yil agaclari soyup recel ve sira yaptim. Ne yazik ki burada insanlar agactaki meyveyi toplamaktansa marketten almayi tercih ediyor. Sanki dogadan topladiklarinda zehir varmis gibi davraniyorlar.

    Uzak olmasa size burdan fidan gonderirdim. Ektim zira ve hedefim gizlice parklara dikmek :-)

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,
    Gizlice parklara fidan dikmek ve oralarda erik yetiştirmek güzel ve cazip bir fikir :) Hem, kimse de toplamıyormuş. Bedava arazi :)
    Kurşun eriği ilk başlarda sanki tatlanmayacakmış gibi oluyor, kabuğu hafif kalınca oluyor, ama sonra çok güzel tatlanıyor. Aynen dediğiniz gibi, çerez gibi de yenebiliyorlar. Ancak bizimkilerin bir şanssızlığı var, üzüm, karpuz, kavun, incir zamanına denk geldiği için, onu yemeye pek sıra gelmeyebiliyor :)
    Londra'ya ve size selamlar...

    YanıtlaSil