26 Şubat 2010 Cuma

Aşı Kalemi ve Ökçeli Çelik


Yarma aşıda aşı kalemin yontulmuş hali ve anaca yerleştirilmesi uygulaması

Bağcılıkta aşılar; Hastalıklara ve zararlılara dayanıklılık, tuza-neme-kurağa dayanıklılık, kirece dayanıklılık, ıslah çalışmaları ve çoğaltma gibi amaçlarla sıkça kullanılan, iki farklı materyalin kambiyum dokularının çakıştırılarak kaynaştırılmasına dayalı vegatatif bir çoğaltma yöntemidir ve asma kolay aşı tutan bitkilerden biridir.

Bağcılıkta yerinde aşılamada uygulanan en yaygın aşı çeşitleri şunlardır;

- Kalem aşıları (En fazla uygulanan aşılardır)
- Göz aşıları
- Yeşil aşılar



Sağlıklı, kaliteli ürün veren ve verimli asmalardan alınan kalemler olgunlaşmış ve 1 yaşında olmalıdır. Aşı kalemleri yaprak dökümünden itibaren, gözler uyanıncaya kadarki dönemde alınabilir ve aşı zamanına kadar, nemli talaş veya kum içinde katlanarak, don olayının olmadığı serin bir yerde saklanabilir. Daha geniş bilgi için bakınız yarma aşı



Çoğaltma yöntemlerinden birisi de çelikle çoğaltma yöntemidir. Sağlıklı olan bir yaşlı sürgünlerden kış döneminde, 30-35 cm uzunluğundaki dal, yukarıdaki şekilde kesilerek alınır. Alt kısımdaki daha kalın odunsu kısmın şeklinden dolayı buna ökçeli çelik denir.


Aşı kalemi ve ökçeli çelik beraber.


.
Dün öğleden sonra, Bodrum'dan fotoğrafçı ve gazeteci Yiğit Uygur ve eşi Cemile hanım, karikatürist Bahadır Baruter ve eşi gazeteci yazar Mine Söğüt gelmişlerdi. Dün yazmaya fırsatım olmamıştı.

Yiğit abi ve eşiyle daha önceden tanışıyoruz. Geçen yazın sonunda gelmişlerdi. Bodrum Bülten dergisi için bir de söyleşi yapmıştık. Mine hanım ve Bahadır beyle yeni tanıştık.
.
.

4 yorum:

  1. çok kıskandım söyleyim...:)

    YanıtlaSil
  2. muzaffer özgen4 Mart 2010 00:02

    Merhabalar Mehmet Kardeşim,çok güzel anlatmışsın,aşı zamanı geçti mi acaba? Sayfanda cevabı vardır mutlaka ama bu yıl mevsim biraz değişik.

    YanıtlaSil
  3. voltaren,
    "kıııskanaaanlaar çatlasın..." demiyecem tabi :) bigün sen de gelirsin, olur biter :)

    YanıtlaSil
  4. Muzaffer hocam,
    aşı zamanı yeni geldi daha. Mart ayı ortaları gayet uygun. Biz daha hiç yapmadık mesela. Önümüzdeki günlerde yapacağız.
    Selamlar...

    YanıtlaSil