Budamada kesilmiş sağlıklı bir dal. Herhangi bir hastalık yok.
Beyaz lekeler şeklinde hastalık arazı olan dal parçası. Kışın bu rengi alıyor. Öyle çok aşırı değil ama var. Bu, gönderdiğim fotoğraf.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünden, arkadaşım Tamer'den gelen cevap:
Maalesef ölü kol. Umarım bağın genelinde yoktur. Ölü kol ile mutlaka mücadele etmelisiniz. Yoksa sürekli yayılır. Verim düşüşüne yol açar. Daneler de kaliteyi bozar. Dikkat edilmezse hastalık taşınarak yıldan yıla yayılır. En son tüm omcayı kapladığında köklemek gerekir. Mantari bir hastalıktır. Bulaşmış dalları kestiğiniz makasla sağlam olan dalları kesmeyin. Onları kestikten sonra muhakkak makasınızı suyla seyreltilmiş çamaşır suyu ile dezenfekte edin. Kimyasal Mücadelesi; budamadan sonra gözler patlamadan önce %2'lik bordo bulamacı ile ilaçlayın. Gözlerin patlaması sonrası (belki zaten yapıyorsunuzdur) bakırlı ilaçlar ile ilaçlama yapın. Bunu sürgünler 8-10 cm ve 20-25 cm olduğunda tekrarlayabilirsiniz. Sana ekte yeşil sürgünlerdeki görüntüsünü gönderiyorum (aşağıdaki 4 fotoğraf). Kışın senin gönderdiğin rengi alıyor. Bu senin gönderdiklerin belki bu kadar kötü değildi ama sonuçta bulaşmıştır. İlerlerse böyle olacaktır. İlerlemesin bence. İlerlemiş bağı kurtarmak güç olduğu için baştan tedbirini alın. Bu sene yeşil sürgünlerde kontrol edin, bakalım ne kadar var.
Cardinale üzümü yeşil sürgününde Ölü Kol hastalığı.
Hastalığın yayılmış ve ilerlemiş hali.
.
Bu fotoğraftaki sürgünün durumu ise içler acısı. Hastalığın en ilerlemiş hali de böyleymiş.
Bu fotoğraftaki sürgünün durumu ise içler acısı. Hastalığın en ilerlemiş hali de böyleymiş.
Aşağıdaki BAĞLARDA ÖLÜ KOL HASTALIĞI bölümü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu "Bağ Hastalık ve Zararlıları" kitapçığından alınmıştır.
.
BAĞLARDA ÖLÜ KOL HASTALIĞI
(Phomopsis viticola)
(Phomopsis viticola)
hastalığın yapraktaki görünüşü .................sürgündeki zararı
Hastalık Belirtisi
- Başta sürgünler olmak üzere yapraklar, yaprak sapları, salkım ve salkım sapları, taneler hastalığa yakalanabilmekle birlikte hastalık esas sürgünlerde kendini gösterir. Sürgünün dipten itibaren üçüncü veya beşinci gözüne kadar olan
kısmında, lekeler ve çatlamalar görülür.
- Önce ortaları koyu siyah lekeler meydana gelir, daha sonra bu lekeler birleşerek düzensiz halde siyah çatlak ve yaralar oluşturur. Bu yaralar çok derin olup odun dokusunu dahi çatlatabilir.
- Hastalanmış yapraklar sararır, buruşur, kenarları yırtılır ve küçük kalır.
- Hastalanmış salkım ve tane saplarında lekeler oluşabilir.
- Uzunluğuna çatlayıp yarılan sürgünler sonbaharda beyazlaşarak tipik şeklini alır. Hastalığın diğer adı da ‘Sürgün Kuruması’dır.
Mücadele yöntemleri
Kültürel önlemler
- Asmalar budama zamanında yapılmalı ve hasta sürgünler dipten
kesilmelidir.
- Budama artıkları kesinlikle asmanın altında bırakılmamalı,
uzaklaştırıp yakılmalıdır.
- Budamada temiz aletler kullanılmalıdır.
- Hasta asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır.
Kimyasal önlemler
- Kış ilaçlaması : Budamadan sonra, gözler uyanmadan hemen önce yapılmalıdır.
- Yaz ilaçlaması :
1. ilaçlama sürgünler 2–3 cm olduğunda,
2. ilaçlama sürgünler 8–10 cm olduğunda,
3. ilaçlama sürgünler 25–30 cm’yi bulduğu devrede yapılmalıdır.
1. ilaçlama sürgünler 2–3 cm olduğunda,
2. ilaçlama sürgünler 8–10 cm olduğunda,
3. ilaçlama sürgünler 25–30 cm’yi bulduğu devrede yapılmalıdır.
.
.
Sinek ufaktır ama mide bulandırır sözü geldi aklıma... Umarım can sıkıcı bir hal almaz bu hastalık.
YanıtlaSilher yararlının başına mutlak bir zararlı musallat. erken teşhis etmişsiniz anladığım kadarıyla, umarım mücadeleniz de iyi sonuç verir.
YanıtlaSilApartman Balıkçısı,
YanıtlaSilbaştan tedbiri almak lazım.
Nalan hanım,
YanıtlaSilEvet, ihmale gelmeyecek bir durum ve neyse ki tedbiri olmayan bişey de değil.
Mehmetciğim, Bu güzel açıklama için Tamer kardeşimize teşekkür ederiz, ama bir ricamız var: Çamaşır suyunun ne ölçüde seyreltileceğini de bildirirse çok memnun olacağız, bu çok yararlı bir bilgi.
YanıtlaSilselamlar.
Baha hocam,
YanıtlaSilBu hususu Tamer'e ilettim. Cevabı aşağıya yazıyorum.
Yorum yapan kişiye teşekkür ederim, eksiği tamamlayalım. Karışım basit, 1 ölçek çamaşır suyu-3-4 ölçek su. Mehmet, pratik bir temizleme yöntemi olduğu için yazdım bunu ve illa ki hastalıklı dalları keserken kullanılacak diye de birşey yok. Budama yapılırken mola verildiğinde ya da arada bir, budama makası ve testerenin bu sıvıya sokulması tedbir açısından gayet uygun olacaktır.
Hastalıksız bir yıl olsun.
Selamlar Arkadaşım.
Tamer
Tamer'e ve sana çok çok teşekkürler,
YanıtlaSilselamlar.
Mehmet Bey.
YanıtlaSilBlogda biraz araştırdım ancak bulamadım o nedenle bu yorumla sorayım istedim. Köyde damın yanında bir asma var. Cinsini bilmiyorum çekirdeksiz, taneleri küçük bir üzüm. Beyaz. Yaprakları dışa doğru bükülmüş durumda. Yakından baktım ancak açıkcası ballık, külleme vs bir şey göremedim. Babama sorduğumda ise bilmediğini söyledi. Aynı şeyi biraz daha aşağıda bir kayısı ağacında gördüm komşumuzun kapısının yanında. Bu yola yakın. Babam arabalardan öyle olduğunu (geçen yüksek arabaların dallarına sürttüğünden) söylese de bana asmadaki hastalıkla aynı geldi. Acaba sorun ne olabilir. Cep telefonu ile fotoğraf çekmek istemedim. Çünkü pek kaliteli olmuyor. Makinede yanımda olmadığından ne yazık ki fotoğraflayamadım.
Merhaba Mehmet bey,
YanıtlaSilGörmeden bişey demek zor tabi. Söylediğinizden "Bağ Thripsi" olabilir belki diye düşündüm. Ama şunu da söyleyeyim ki, ben Bağ Thripsi'ni iyi bilen bir kişi değilim.
Aşağıda linkini verdiğim adreste "Bağ Hastalık ve Zararlıları" var. Bunu indirip oradan kontrol edebilirsiniz.
http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/hastalik_zararli/bag.pdf
Selamlar...
Mehmet Bey,
YanıtlaSilBu Bağ Hastalık ve Zararlıları" için linki açılır pencereden değil de, "Bağlarda Ölü Kol Hastalığı" postu başlığına tıkladığınızda açılan sayfanın alt kısmında çıkan yorumlardan kopya ederek sayfayı açın. Çünkü yorumlar için açılan pencerede link adresinin eksik çıktığını farkettim.
Selamlar
Mehmet Bey çok teşekkür ederim. Hemen inceliyorum. Eğer hastalığı tespit edebilirsem sonucu bildiririm.
YanıtlaSilMehmet Bey,Bağ Thripsi ile örtüşüyor. Benzer bir hastalık daha var ama o hastalıktaki gibi kırmızılaşma vs yok bizimkinde. Ayrıca kayısı gibi ağaçlarda görülmesi de Bağ Thripsi ihtimalini güçlendiriyor. Babama bilgi veriyorum hemen. İlginize teşekkür ederim.
YanıtlaSilBilge bey, katkınız için çok teşekkürler.
YanıtlaSilÖlü kol hastalığı bizdede var.fakat tedavi amaçlı bir uygulama arıyorduk.captan%50 nin tedavi amaçlı olduğu yazıyordu fungal enfeksiyonlar için.acaba tedavi amaçlı yaptığınız bir uygulama oldumu?(fikir danışmak için sordum)
YanıtlaSil