11 Mart 2009 Çarşamba

Bağa (Asmalara) Bordo Bulamacı Verilmesi

Budamadan sonra bordo bulamacını verdik. Aslında budamanın hemen ardından verecektik ama günler yağmurlu geçtiği için, yağmurdan sonra traktörle hemen bağa girilemediğinden ve zaman zaman da lodos esmesi gibi sebeplerle biraz geç kaldı. Bugün, pırıl pırıl, ılık, esintisiz bir günde ilacı verdik.



Bordo bulamacı asmaların fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı korunması için önleyici olarak uygulanan en etkili çözümlerden biridir ama tek başına yeterli değildir. Sonbaharda yaprakların tamamı ya da büyük çoğunluğu döküldüğünde ve kış budamasından sonra, gözler uyanmadan önceki dönemde uygulanır. Ama genellikle sonbahardaki uygulama ihmal edilir. Yaygın uygulama kış budamasından sonra, gözler uyanmadan önceki dönemde yapılan uygulamadır.


Babam traktörü kullanıyor, tabi devamlı arkayı kontrol etmek durumunda.

Bordo bulamacı kullanıma hazır halde zirai ilaç bayilerinden alınabilir. Değişik firmalar tarafından üretilmiş olan hazır preparatlar (örneğin Koruma Tarımdan bir hazır praperat) zirai ilaç bayilerinden alınabilir. Kullanım dozajı ve bilgileri ilacın ambalajı üzerinde mevcut olacaktır. Bağda budamadan sonra (kış ilaçlamasında) 100 litre suya 3 kg, filizlerin 25-30 cm olduğu dönemde de 100 litre suya 500-600 gr ilaç karışımları uygundur.

Her ne kadar günümüzde pek uğraşılmak istenmese de, hazır praperatların yanısıra, göztaşı (bakır sülfat) ve kireç uygun ortam ve dozajlarda karıştırılarak kullanıcı tarafından da hazırlanabilir. (Hazırlanışı konusunda; bakınız zeytinportalı.com , bakınız sansuntarim.gov.tr )



Bakmayın elimde eldiven, yüzümde maske olmadığına :) benim de elim değmiş olsun diye sadece bu asmayı ilaçlamak ve fotoğraf çektirmek için aldım ilaçlama tabancasını elime.
.
.

9 yorum:

  1. Mehmet Bey karsi taraftan selamlar yine;
    Bizim de minik asmalar uyanmaya basladi. Yapraklar sanki cicekmis gibi, pembeli, bordolu renklerde acip, buyudukce yeseriyor. Gercekten de cok guzeller.

    Bizim burada ilk senemiz. O yuzden her konuda biraz acemilik var. Bordo bulamaci ilacinin ustunde, asmalar icin, yeni filizler 25-30 cm. iken yapilmali dedigi icin biz budama sonrasi yapmadik. Su anda hemen hemen her asmada gozler patladi, bazilarinda epey yaprak var. Gec mi kaldik? Bir de, bizim asmalar sayica cok fazla degiller. Sanirim 40 civarindalar. Su aralar, asmalarin oldugu yerde bir suru ugur bocegi goruyorum ve onlarin da cok yararli oldugunu biliyorum. Bordo ilaclama yararli boceklere zarar verecek di mi? Hic yapmasak, riskimiz cok mudur?

    Simdiden cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Pınar hanım,

    Sizin orada biraz daha erken uyanır asmalar. Asmaların kuytu bir yerde olup olmadığıyla, toprağın işlenip işlenmediği, üzüm çeşidinin ne olduğu gibi faktörlerle de alakalı ama yine de sizin orada daha erken uyanırlar. Ki zaten siz de bazılarında epey yaprak var diyorsunuz. İlk filizlenmeye başladıklarında rengarenk oluyorlar değil mi? Onları seyretmek çok güzel. Aslında bütün bitkilerin filizlenişlerini seyretmek güzel...

    Bordo bulamacı tedavi edici değil daha çok koruyucu amaçla kullanılan bir ilaçtır.
    Asmalar budandıktan sonraki dönemde yapılan bordo bulamacı ilaçlaması, asmaların gövdesindeki kabukların altındaki haşeratla mücadeleye ve kesilen yerler enfeksiyona açık olduğu için, buraların korunmasına yöneliktir.
    Daha sonraki bordo bulamacı ilaçlaması, sizin de dediğiniz gibi filizler 25-30 cm olduktan sonra yapılır. Bu ilaçlama da hastalık olduğu için değil, olabileceği içindir.
    Geç mi kaldık demişsiniz ya, evet artık geç. Ama bu çok da önemli değil. Yani riskiniz çok falan değil :))
    Uğur böcekleri konusunda da haklısınız, onlar yararlı böcekler. İlaçlamaları yaparken bu dengeleri çok iyi gözetmek lazım...

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler Mehmet Bey.

    Gonderdiginiz linkler icin de ayrica tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. Merabalar mehmet bey pazardan asma yaprağı aldım bu ilactan yapılmıs sanırım daha oncesinde. Yaprağın uzerinde mavi izler var annemden öğrendim bu sekilde bir ilaclama oldugunu. Fakat kişa kadar cam kavonozda bekletmek istiyorum yapraklari. Bu ilacin saglik acisindan herhangi bir zarari olurmu. Bilgilendirirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burcu hanım, Bordo bulamacı bakır içerikli bir ilaçtır. Sağlık açısından iyi değildir. Yeme amaçlı toplanacak asma yapraklarında bakırlı ilaç kullanılmamalıdır.

      Sil
  5. Salamura yapip saklamak için ilaçlama ve hasat için bekleme süresine uyulmuş, hassas bir yerden yaprak temin etmek istiyorum. Sağlık acısindan çok dikkat etmemiz gereken özel bir durumumuz mevcut. Yardımcı. olabilecek ilgili var mıdır? . .
    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle geçmiş olsun... Dediğiniz durum, özel bir durumu olmayan kişiler için de geçerli. Biz pek yaprak toplama işi yapmıyoruz. Bunu, bulunduğunuz yakın çevrenizdeki bağlarla birebir iletişime geçerek araştırmalısınız bence...

      Sil
  6. sıvı kükürt versek olurmu mantar hastalıgına karşı? Yaprak açmadan GRIFON ® SC adlı ilacı verdim şimdi sıvı kükürt versek olur mu? Üçüncü seferede yine GRIFON ® SC vermeyi düşünüyorum?
    kolay gelsin

    YanıtlaSil
  7. Antalyada bizde fobi amacli Trakya ilker eren uzumu sktik.7yasinda ama govdeden yeni filizler vermiyor.Taze filizleri nasil olusturabilirim.Bilgilendirirseniz cok mutlu edersiniz.Simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil