Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk üzümlerimiz yine Trakya İlkeren'ler. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından Alphonse Lavalle ile Perlet çekirdesiz üzümünün melezlenmesinden elde edilmiş erkenci bir çeşit. Rengini, dayanıklılığını Alphonse'dan, erkenciliğini ve nispeten salkım şeklini Perlet çekirdeksizden almış. İlk erdiği için ve bu çalışma da Trakya'da yapıldığı için, adını da buradan almış ve öyle tescil edilmiş. Son yıllarda oldukça yaygınlaşmış bir üzüm çeşidi. Tekirdağ'da bu üzümün olgunlaşma zamanı Temmuz ayının 20-25'leri. Bizim burada Haziran ayı sonu - Temmuz ayı başı gibi ilk salkımlar olgunlaşıyor. Bu yıl Temmuz'un hemen başında olgunlaşmış olan salkımlar vardı, az miktarda da olsa ilk olarak Temmuz'un 5'inde pazara çıktı. Erkenci üzüm çeşitlerinin geçen yıla/yıllara göre bir kaç gün erken olgunlaşmalarına bakılırsa bu yıl diğer üzümlerin (orta ve geç mevsim olgunlaşan sofralık üzümler ve şaraplık üzümler) olgunlaşması 4-5 gün, bilemediniz 6 gün kadar erken olacak gibi görünüyor. Ama ilerleyen günlerdeki iklim şartları nasıl olacak ve ne getirecek bilinmez tabi...
ÇOk güzel ve lezzetli bir üzüm, ama Kardinal favorim. :)
YanıtlaSilEvet Cevat abi, bence de :) Hatta, ben buna isim de buldum; CARDİNALMANİA :)
Silşimdiden hayırlı hasatlar mehmet abi
YanıtlaSilÇok teşekkürler Ömer, sağol...
YanıtlaSilBizim tattığımız üzümlerse çok güzel tadı var. 3 kilo alınan üzüm Olcay'ın evine gidene kadar 1,5 kg ye indi. Ellerinize sağlık... Hayırlı hasatlar...
YanıtlaSilMurat ŞAHİN
Evet, tattığınız üzümlerdi... Afiyet olsun... Teşekkürler...
YanıtlaSil