Biz, 28 yıl önce ilk parsel bağı kurduğumuzda, küçük bir alan (bağ) olmasına rağmen buraya birçok üzüm çeşidi aşılanmıştı. Perlette çekirdeksiz, Alphonse Lavalle ve Cardinal ana çeşitler olmak üzere, bir miktar erkenci Uslu üzümü ve sanırım çok azar miktarda olmak üzere 1-2 çeşit daha vardı. Bu çeşitleri kim önermişti, neye göre seçmiştik, şimdi hatırlamıyorum. Ama bunların içinde iyi ki Cardinal varmış. Çünkü Cardinal hakikaten çok güzel bir üzüm. Tek geçerim... Zaman içerisinde bu eski parseldeki diğer üzüm çeşitleri tekrar aşılanarak Alphonse ve Cardinal oldular. Bugün itibarıyla eski ve yeni parsel bağlardaki ana üzüm çeşitleri Cardinal, Alphonse Lavalle ve her ikisinden de az miktarda olan Trakya İlkeren ve Yalova İncisi.
Cardinal, ıslah çalışması çerçevesinde elde edilmiş bir melez üzümdür. 1939 yılında Kaliforniya'da Flame Tokay ve Alphonse Lavalle üzümlerinin melezi olarak elde edilmiş bir çeşit. İyi ki de elde edilmiş. Yukarıda da söylemiştim, "tek geçerim". Ama her güzelin de bir kusuru olurmuş, kitap der ki; bu güzelin kusuru da, düşük tane tutumu ve çatlama sorunu olarak bilinirmiş. Üzümün tanesiyle ilgili bu sorunları biz dramatik boyutta yaşadık mı derseniz, yaşamadık. Külleme, kav ve kış soğuklarına duyarlılığı da diğer kusurlarıdır.
Sanırım 5-6 yıl kadar önceydi, Manisa'dan bir email almıştım. Cardinal üzümünü soruyorlardı bana. 8 da. alan için Trakya İlkeren fidanı almışlar ve dikmişler. Ama ertesi yıl bazı asmalardaki salkımlardan anlamışlar ki, Trakya İlkeren diye alınan fidanlar aslında Cardinal fidanıymış. "Cardinal'in yetiştirmesi zormuş, şu, şu sorunlar oluyormuş" diyorlardı ve bu konuyu soruyorlardı. Demek ki, etraflarındaki yetiştiricilerden de bu yönde duyumları olmuş. Daha sonraları tekrar konuştuğumuzda, asmaları tekrar Trakya İlkeren aşıladıklarını söylemişlerdi.
Cardinal, iri taneli erkenci bir sofralık üzümdür. Tanenin rengi ilk başlarda pembemsi kırmızıdır, ama bu renk yanıltıcı olmasın, bu renkteyken bile tatlı ve aromalıdır. Zaman ilerledikçe taneler siyaha dönük koyu kırmızı bir renk alır. Daha da tatlanır ve aroma kazanır. Yuvarlak ve iri (biraz basık oval) olan tanelerin ağırlığı 6-9 gramdır ve 2 - 4 adet çekirdek ihtiva ederler. Salkımları dallı konik bir yapı gösterir, iridir ve seyrektir.
Bu yıl Cardinal üzümlerimizden ilk salkımlar Temmuz ayının 5'inde kesildi.
en sevdiğim üzümlerden. sultaniye birinci, cardinal 2.
YanıtlaSilkendilerine has lezzetleri var.
İlle de Cardinal :)
SilSalkımlarda iri üzümlerin yanında küçük kalmış üzümler de oluyor ve bunlar çekirdeksiz oluyor. Aynı salkımda hem çekirdekli hem de çekirdeksiz üzüm, daha ne olsun. Ve çok lezzetli bir üzüm gerçekten.
YanıtlaSilCevat abi, arada küçük tenelerin olmasına "boncuklama" denilir, aslında tatları da oldukça güzeldir ama o küçük ve çekirdeksiz tanelerin çok fazla olması istenmez. Tanelerin tam gelişmiş ve hepsinin bir bütünlük arzetmesi istenir.
YanıtlaSilDalından tazecik koparacaksın, kuyudan çekilmiş suda yıkayacaksın. Var mı daha güzel bir nimet?! :)
YanıtlaSilAynen öyle Hüseyin, yok valla...
SilSevgili Mehmet Bey,
YanıtlaSilHasat telaşı sebebiyledir umarım,uzun zamandır sizden ses soluk alamadık.İstanbuldan önümdeki küçücük pencereden bakıp taze kır çeçeklerini,koyun,tavuk,ördek her neyse görüp,kendimi oralarda zannetmek bana yaşam enerjisi veriyor.
İyi olmanızı dileyerek selamlar gönderiyorum.
Aliye Engin
Aliye hanım,
SilHasat vs. gibi araya giren bazı şeylerden dolayı çook uzun zamandır yazamadım. Yazmadım mı desem, yazamadım mı desem onu bilemedim ya :) İşin içinde biraz da tembellik etmek var tabi. Bu tembellik çok çabuk da alışkanlık yapan birşey. "Yarın yazarım" diye diye bugüne kadar geldik. Dolayısıyla da, sizin o küçücük penceriniz bir süre kapalı kaldı. Kusura bakmayınız. Yazılara en kısa zamanda başlayacağım.
Selamlar...