14 Mart 2013 Perşembe

Uyanış

Uyanış sözcüğü sözcük anlamıyla, uyku halinden uyanıklık haline geçişi belirtir. Uyanış, gözleri kapalı durumdaki, yani uyku halindeki, bilinci yerinde olmayan kişinin bilincinin yerine gelmesi ve gözlerini açmasıdır. Bu durumda, ortada bir göz olması ve açılması gerekiyor. 

Bitkilerde de gözler vardır ve sürgünler buralardan meydana gelir. Havalar ısındığında, öncelikle bitkilerin bünyesinde su hareketi başlar, daha doğrusu hızlanır. Bu durum "su yürüdü" diye ifade edilir. Sonra gözler kabarmaya başlar, sonra patlar ve büyümeye başlarlar... Yukarıdaki fotoğrafta hem iyice kabarmış olan, hem patlamak üzere olan, hem de patlamış ve yaprakları çıkmış, biraz büyümüş olan gözler topluca görülüyorlar...

Yakından da böyle görünüyor. Gözler uyanacakları zaman önce kabarıyorlar ve kabardıklarında üzerlerinde bir hav tabakası oluşuyor, sonra lifli bir yapı kazanıyor. Bu lifli haliyle biraz tenis topunun yüzeyini andırıyor bana... 

Dinlenme dönemi (kış uykusu) bitti, artık uyanma zamanı... Tabi, erkenci olan çeşitler daha erken uyanıyorlar. Trakya İlkeren, Perlette Çekirdeksiz, Cardinal üzümleri erken uyanırlar mesela. Buradaki uyanık arkadaşların fotoğrafları da Cardinal üzümüne ait. Alphonse Lavalle üzümleri henüz uyanmış değiller ama eli kulağında... Şaraplık üzümler ise daha geriden geliyorlar.

Bir ay önce "uyuyan güzeller" diye bir yazı yazmıştım. İşte şimdi o güzeller uyanıyor ve yolculuk başlıyor. Hani, Türkmen Gelini türküsünde, "uykudan uyanmış gözleri mahmur, ömrümde görmedim böyle gelini..." diyor ya, işte onun gibi bişey... Görmüşüzdür ya da görmemişizdir, o bir yana, ama hakikaten güzeller...  

12 yorum:

  1. Mehmet bey,

    Kısaca söylersem BAYILIYORUM sizin yazılarınıza

    O güzel tomurcuklar ancak bukadar zarif tarif edilir.ellerinize sağlık, yine yazın, lütfen sıksık yazın.
    sevgilerimle
    Aliye Engin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aliye hanım,

      ben de bu güzel mesajınıza BAYILDIM :)

      İyi ki yazıyorum dedim, mutlu oldum...
      Yazmalıyım dedim...
      Arada bazen tembellik yapıyorum, yapmamalıyım dedim...

      Selam ve sevgiler...

      Sil
  2. Fotoğraflarını izlemek çok keyifli sevgili Mehmet, ama yazdıklarını okumak başlıbaşına bir ziyafet.. Hep hayıflanırım, ne kadar çok insan bu güzellikleri tatmadan yaşayıp gidiyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Baha hocam,

      bu sözlerinizle beni yine çok mutlu ettiniz ve onurlandırdınız... çok teşekkür ediyorum...

      selam ve sevgilerimle...

      Sil
  3. Sevgili Mehmet Abi,

    Ne güzel fotoğraflar, ne güzel bir yazı yine bu?! Yukarıdaki yorumlara katılmamak mümkün değil. Nice insan bu tür güzelliklerin farkında değil, öylece ölüp gideceğiz vallahi :( Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin merhaba,
      Fotoğrafları ve yazıyı beğenmene sevindim. Adı üstünde, uyanış. Asmalar uyanırlarken, belki uyandırırlar da... :)

      Sil
  4. Mehmetciğim, yeni "GAROVA GÜNLÜĞÜ" ve bayrağın çok güzel olmuş, ellerine sağlık, umarım ilk farkedebilenlerdenimdir.......... (Yoksa en geç mi?) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baha hocam, kim farketti, farkeden ne kadar erken ya da geç farketti, kimler beğendi ya da beğenmedi bilmiyorum ama, farkettiğini ve beğendiğini ilk söyleyen sizsiniz... :)
      selam ve sevgiler...

      Sil
  5. Mehmet, fotoğraflar çok güzel eline gözüne sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Onlar uyanırken, bizi de uyandırıyor... Harikulade bir şey bu! Aşçı Fok'un "asma pürçeği" diye bahsettiklerinin başlangıcı bu olsa gerek. :)
    Aklıma düştünüz, selam edeyim dedim.
    Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu!
      Tabii, uyanmasını bilene, uyanabilene...

      Merhaba Banu hanım,
      "bir selam edeyim" dediniz, ne iyi ettiniz, benden de selamlar...

      ve sevgiler...

      Sil