20 Mart 2013 Çarşamba

Garova Bağlarında Bağ Pulluğu İle Toprak İşleme

Bağlarımızda budama yapıldı, kırılan ve hasarlı olan direkler değiştirildi ve sıra geldi toprak işlemeye. Toprak işlemeyi; Bağ pulluğuyla sıra aralarını sürerek, sıra üzerlerinde kalan ince işlenmemiş dilimi de çapalayarak yapıyoruz.



Toprağın tavında olması çok önemli. Tarımsal üretimde her zaman olduğu gibi, toprak işleme zamanında da hava durumu raporları ve toprağın tavını iyi takip etmek gerekiyor. Biz, toprağı sürdükten hemen sonra yağmur yemesini istemiyor, birkaç gün güneşlenmesini, havalanmasını istiyoruz. Daha sonra da toprak sürgüsü çekerek toprağı düzeltiyoruz. İlerleyen zamanda, yağan yağmurlardan sonra çıkan otlarla mücadele için kültüvatörle toprak işlemeye devam ediyoruz.

Geçen yıllardaki yazılarda da yazdığım gibi, bağda bizim toprak işleme yöntemimiz bu şekilde. Başka alet-makina ve yöntemler de kullanılabilir tabi ki... Mesela sıra araları, bağda toprak işlemede en çok kullanılan makinalardan birisi olan rotovatörle (çapa makinası) işlenebilir, sıra araları dar olan bağlarda daha küçük çapa makinaları kullanılabilir, çok yamaç ve teraslı bağlarda daha başka şekilde yapılır, Fransa'dan bu örneklerde olduğu gibi, hayvanlarla (at) çekilen pullukla işleme yapılabilir, vs. vs...

Sıra üzerinde asmaların arasında kalan ince toprak dilimini işlemek için de duyargalı çapa makinaları var. Duyarda asmayı algıladığında makina otomatik olarak sıra arasına doğru kaçıyor, asmayı geçtikten sonra makina tekrar sıra üzerindeki işlenmemiş boşluğa doğru giriyor. Bu makinaların elle kumanda edilenleri de var. 

Bizde ise; Sıra üzerlerinde sürülmeden kalan ince toprak dilim(ler) çapalanıyor. Biraz emek istiyor ama, olsun. Asmalar kendileri için harcanan el emeğini ve gösterilen bu özel ilgiyi bir şekilde hissediyorlardır diye düşünüyorum. En azından, hissetmelerini umuyorum...

1 yorum:

  1. Sanki toprak kokusu buralara geldi...
    Saygilarimiz ile
    Hülya ve Özgür

    YanıtlaSil