Budama; asmalarda büyüme ve gelişme ile verimlilik ve kalitenin dengeli bir şekilde düzenlenerek, bağlardan sağlanan yararın en üst düzeye çıkarılması amacıyla, canlı toprak üstü organları, özellikle bir yaşlı dallar ve sürgünler üzerinde gerçekleştirilen kısaltma, çıkarma ve seyreltme gibi işlemlerdir. İşte, şimdi bu işlemleri yapmanın zamanı geldi.
Baba bağcı iş başında. İş başında diyorum ama, o bunu bir iş olarak görmüyor. Çünkü, budamayı çok severek yapıyor...
Fotoğrafta görülen kovanın içindeki kapta "çamaşır suyu-su" karışımı var. Bir asmadan diğerine geçilirken budama makası bu karışıma daldırılarak, budanan asmada herhangi bir hastalık varsa, bunun diğer asmaya taşınması ve bulaşması riski en aza indiriliyor.
Son bir kaç yıldır budamayı mümkün olduğunca Ay takvimine uyarak yapmaya çalışıyoruz. Bugünlerde biraz ara vereceğiz.
Hava çok soğuksa ve "don riski" varsa budamaya ara veriyoruz. Çünkü don, bıraktığımız gözlerin bulunduğu çubuklarda donmaya ve zarar görmelerine neden olabilir.
Bağ budama ile ilgili video ve bilgilere bu blogta arama yaparak ulaşabilirsiniz.
Kolay gelsin..
YanıtlaSilÇok teşekkürler Cevat abi. Senin Şirazları da budayacağız...
Silkolay gelsin mehmet abi umarım güzel bir budama mevsimi olur.... baba bağcını birgünde olsa çıraklığını yapmayı çok isterdim bu gerçekleştirmek istediğim bir hayal ben ziraat mühendisiyim kendimi geliştirmeyi çok istiyorum ama bu sadece okuma ve araştırma ile olmuyor deneyimli insanlarında çıraklığını yapmak gerekir umarım birgünlükte olsa sevgili babanıza çıraklık yapmak bana nasip olur deniz yusuf içgil kale ilçe tarım müdürlüğü denizli
YanıtlaSilTeşekkürler Deniz Yusuf. Evet, bir budama dönemine daha geldik. Dediğin çıraklığın için bekleriz..
Siliyi günler, selamlar...
gelmek için sabırsızlanıyorum sizi telefon ile ararım uygun gördüğünüz bir zamanda gelip baba bağcının çırağı olacağım :))
YanıtlaSil