"Şarap Tadımı" üzerine bir kitap yazmakta olduğunu 6-7 ay kadar önceki ilk ziyaretindeki sohbetimizde söylemişti Ertan hocam. Aslında benim açımdan buna bir müjde demek daha doğru olurdu. Zira, şarap tadımını anlatan (dilimizde yazılmış ya da dilimize çevrilmiş) bir kitap yoktu. En son ziyaretinde, kitabın baskıda olduğunu ve bir dahaki gelişinde bana bir kitap getireceğini söylemişti. Kitap çıktı ve ben Ertan hocamın gelişini beklemeden aldım. Ertan hocam da geldiğinde imzalar artık.
Peki, "Şarap Tadımı" nasıl bir kitap ve nelerden bahsediyor? Bunun için önce arka kapakta yazılanlara bakalım; "Prof Dr. Ertan Anlı'nın bilimsel çizgiden kopmadan şarabın popüler kültürdeki yönüne de dikkat çekerek yazdığı Şarap Tadımı, şarap hakkındaki bilgilerini derinleştirmek isteyen amatör şarapseverler için eşi bulunmaz bir rehber...
Kitaba şarabın tarihsel sürecini anlatmakla başlayan yazar, şarabın yapısından şarap üretimine kadar olan aşamaları, şarapta algılanan aromaların kimyasal yapılarını, duyusal analiz ve tadım tekniklerini, şarap tadım terminolojisini, şarapta görülen kusur, hata ve hastalıkları ve buna benzer daha birçok konuyu ele alıyor.
Dünyada ve Türkiye'de üretilen kaliteli şaraplık üzüm çeşitlerinin yanı sıra, şarap-yemek uyumu için örnekler de bulabileceğiniz Şarap Tadımı, şarabın saklanması ve sunumu hakkında da bilgi veriyor."
Peki, "Şarap Tadımı" nasıl bir kitap ve nelerden bahsediyor? Bunun için önce arka kapakta yazılanlara bakalım; "Prof Dr. Ertan Anlı'nın bilimsel çizgiden kopmadan şarabın popüler kültürdeki yönüne de dikkat çekerek yazdığı Şarap Tadımı, şarap hakkındaki bilgilerini derinleştirmek isteyen amatör şarapseverler için eşi bulunmaz bir rehber...
Kitaba şarabın tarihsel sürecini anlatmakla başlayan yazar, şarabın yapısından şarap üretimine kadar olan aşamaları, şarapta algılanan aromaların kimyasal yapılarını, duyusal analiz ve tadım tekniklerini, şarap tadım terminolojisini, şarapta görülen kusur, hata ve hastalıkları ve buna benzer daha birçok konuyu ele alıyor.
Dünyada ve Türkiye'de üretilen kaliteli şaraplık üzüm çeşitlerinin yanı sıra, şarap-yemek uyumu için örnekler de bulabileceğiniz Şarap Tadımı, şarabın saklanması ve sunumu hakkında da bilgi veriyor."
Evet, arka kapakta da yazıldığı gibi kitapta, şarabın üretimi, şarabın genel kimyasal bileşimi, koku alma, şaraptan alınan kokular, şarabın fenolik yapısı, şarapta görülen kusurlar, tadım terminolojisi gibi daha birçok konuda bilgiler mevcut. Şarapla amatör olarak ilgilenenler için de, ciddi düzeyde ilgilenenler için de faydalı olacak bir kitap. Ben, bu kitaptan bilmediğim birçok şeyi öğreniyorum, bazı bildiklerimi de daha derinlemesine öğreniyorum. Öylesine okuyarak geçmiyor, bir öğrenci edasıyla kitaba çalışıyorum...
Bu güzel kitap için teşekkürler Ertan hocam...
Çok sevindim, ilk fırsatta alacağım, paylaşıp arkadaşlarıma önerdim. Ertan Hoca'ya da, sana da çok teşekkürler. Selam ve sevgiler.
YanıtlaSilBaha hocam merhaba,
YanıtlaSilEvet, Ertan hocaya teşekkürler, çok güzel bir kitap hazırlamış...
Selam ve sevgiler.
Ertan hoca'nın Yüksek Alkollü İçkiler kitabını almıştım. Bu kitabıda merak ettim. en kısa sürede alacağım. Haber vermekle ne iyi ettiniz. Sevgiler.
YanıtlaSilAslı hanım, bu kitabı da gayet güzel ve faydalı bulacağınızı düşünüyorum. selam ve sevgiler.
YanıtlaSil