29 Eylül 2011 Perşembe

Kırmızı Şarabın Rengi Üzüm Tanesinin Kabuğundan Gelir

Kırmızı şarabın rengi üzüm tanesinin kabuğundan gelir. Sadece rengi mi, daha bir çok şey şaraba kabuktan geçer. Mesela tanen bunların en başındadır. Yani, "kabuk işte" denilip geçilemez...



İşte, şarabın muhteşem rengini veren kabuk. Bu haliyle bile çok güzel. Bir çiçek gibi. Ve tam da kabuklarla beraber ilk fermentayonların olduğu bugünlerde, renklerini, tanenlerini, tadlarını şıraya verip, gübre olarak tekrar bağa geri dönüyorlar.



Tanenin etli kısmının da böyle güzel bir dokusu var. Ve rengi de böyledir, yukarıda görüldüğü üzere. Tanenin bu etli kısmından çıkan su da çok soluk pembeye yakın bir renktedir. Kabukla beraber bekletildiğinde (ilk fermentasyonda) kabuktaki renk şıraya geçer ve kırmızı şarap olur. Daha işlemlerin en başında şıra alınır ve kabuk teması yaptırılmazsa, kırmızı üzümden beyaz şarap yapılabilir. Ki, örnekleri de vardır zaten. Bu şarapların rengi tam olarak beyaz üzümlerden yapılanların rengi gibi olmasa da, en azından yapım tekniği beyazlar gibidir.



Yukarıda da bir üzüm tanesinin giyinik ve çıplak hali görünüyor :) Tabi, üzümlerin sıkım işlemi taneler tek tek soyulup yapılmıyor. Kabuğuyla beraber preslenerek şıra elde ediliyor. Ve bu esnada çok az da olsa bir renk şıraya zaten geçiyor. Çok az rengin geçtiği şıralardan "blush şaraplar" yapılırken, üzümün çeşidine bağlı olarak, kimi zaman hiç, kimi zaman bir kaç saatlik kabuk teması sağlanarak elde edilen açık pembeden açık kırmızıya kadar renkli şıralardan da "rose şaraplar" yapılıyor.

Çeşitlere göre değişebilmekle birlikte, genel olarak şaraplık üzümlerin kabukları, sofralık üzümlerin kabuklarına nispeten daha kalındırlar.

6 yorum:

  1. Selam Mehmet, yılın en güzel günlerini yaşıyoruz ve anlaşılan sen de iyice tadını çıkarıyorsun. Benimkiler daha ancak olgunlaşıyor. Buluşunu çok sevdim, çalıp, ben de bugün tanelerden birini soyacağım!
    Yeni soyulmuş kabuk gerçekten de gül yaprağı gibi ve çok güzel.
    Sevgiler dostum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Baha hocam, evet güz günleri güzel ve ben bu mevsimi seviyorum. Tadını da çıkarmak lazım :) sizin oradaki üzümler normalde de buraya göre daha geç olgunlaşıyorlardı. Bu yıl normalden geç bir olgunlaşma olunca bugünlere kadar geldiniz. Bu şaraplara iyi yansıyacak sanırım. Bakalım, göreceğiz...
    Üzüm kabuğunun fotoğrafı gerçekten güzel oldu. Hakikaten dediğiniz gibi, sanki gül yaprağına benziyor. Müthiş bir renk...
    Selam ve sevgiler hocam.

    YanıtlaSil
  3. Geliyorum, gidiyorum yeni yazı göremeyince meraklanıyorum :) Sonunda geldi yazı. Şahane olmuş. Ellerinize sağlık. Fotoğraflar her zamanki gibi süper :)

    YanıtlaSil
  4. Aman efenim, yine mi meraklandırdık sizi. Kusura bakmayınız lütfen, arada oluyor böyle...
    Erkan, bir reklamcıdan, senden, yazıyı ve fotoğrafları beğendiğini duymak çok güzel. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Efenim ben teşekkür ederim :) Yazılar güne keyifle başlamama, hayatıma renk katmaya devam ediyor. Bugün yine geldim geziniyorum sitede. Her güne bir yazı olsa şahane olur :)

    YanıtlaSil
  6. Vaaayy, buna çok sevindim...
    Her güne bir yazı kulağa hoş geliyor daaa... :)

    YanıtlaSil