1 Ağustos 2011 Pazartesi

Üzüm Zamanı 2 / Time Of The Grape 2

Daha önce bir filmimiz vizyona girmişti. Filmimiz için salonları dolduran bütün izleyicilere, filmimize gösterdikleri teveccühten dolayı teşekkür ederiz...



Şimdi ikinci filmimiz vizyona girdi. Bu kadar yakın arayla olur mu derseniz, olur. Biz, başrol oyuncularına tabiyiz. Bu filmin baş rol oyuncusu Alphonse Lavalle. Bu bir devam filmi. Stüdyo yine Garova. Yönetmen, teknik ekip v.s yine aynı.



AlphonseLavalle üzümleri de olgunlaştılar. Geçen yıla göre 1 hafta - 10 gün kadar geç bu yıl. Ne denir, "geç olsun, güç olmasın" :)



Alphonse Lavalle salkımları konik yapıdadır ve ortalama 500-600 gr ağırlığındadır. Ancak 2 kg'a ulaşan salkımlara da rastlanır. "İyi de sen niye böyle küçük salkımlar çektin" derseniz, büyük salkımların da fotoğraflarını çektim, çektim ama büyük salkımlarda taneler daha sıkışık oluyorlar ve benim pek hoşuma gitmiyor. Bununla beraber, geçen yıllardaki yazılarımda büyük salkımlar var.



Alphonse Lavalle, Sinonimi Karatopalak, Enfes, Ribier. Sinonim nedir derseniz ; Sinonim : (Yun : syn ile onyma : ad) Aynı kategoride kullanılan aynı taksonu (takson : sınıflandırmada, alttüre kadar bir hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adıdır) ifade eden iki ya da daha fazla sayıdaki bilimsel isim. Yani, kısaca diğer isimleri gibi bişey.

Bu durumda, bu üzüm için kullanılan isimlerden biri de Enfes. Aslında daha kolay ve daha güzel :)

9 yorum:

  1. enfes tatlar durağı :)))

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar... :)

    Çok şey kaçırmışım. Gişe rekorları kıran filmler sahnelenmiş. Tüm ekibi kutlamak gerek... :)

    Not: Mehmet Bey, sinonim yerel isimler için değil de daha önce kullanılmış, başka bilim adamları tarafından konulmuş ancak terk edilmiş ya da genel kullanım bulmamış "Latince" isimler için kullanılıyor diye biliyorum. Hatam varsa affola...

    YanıtlaSil
  3. Mehmet bey teşekkürler... Filmlerimiz bunlar :)

    Bakanlığın "Üzüm Çeşitleri Kataloğu" nda, Sinonimi : Karatopalak, Enfes, Ribier yazıyor. İzmir-Kemalpaşa taraflarından gelen misafirlerim, bu üzüme orada "Enfes" dendiğini söylemişlerdi.
    Sizin dediğiniz de doğrudur. Okuyucu bütün bunları toparlar, kendi anlamını çıkarır artık diye bekliyoruz :) Olmadı, biraz da kendisi araştırma yapar :)
    selamlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Hepinizin eline sağlık, film için değil ha, üzüm için! Bir şey farkettim, başka üzümde de var mı bilmem, bunun tane yapısı farklı, öteki üzümler gibi yuvarlak, veya uzun değil de, alt noktada basık gibi sanki, doğru mu?
    Bu arada, bendekiler de bu sene ilk tadımlıklarını veriyor! Çok heyecanlıyım, çooook!
    selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Evet Baha hocam, alt noktadan biraz basık gibi.
    İlk defa Alfonse olacak ha, sizin heyecanınızı anlıyorum... Sizin sevgi ve ilginizle çok güzel olacaklardır mutlaka.
    Selamlar, sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Mehmet Hocam Selamlar,
    Üzümler süper görünüyor.Emeklerinizin boşa gitmediğini görmek süper.
    Darısı bizim başımıza.Bizim minik bağın daha ilk yılı.Bu mart kaçırdım ama önümüzdeki mart ayında sizden çelik isteyeceğim ona göre.

    Çok sevdiğim bir replikle bitireyim, siz hatırlarsınız;

    Ürünün bol, toprağın bereketli olsun çiftçi kardeş.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, tamam, siz önümüzdeki yıl Mart ayında hatırlatırsınız asma çeliğini.
    Repliğe teşekkürler...
    selamlar

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşımın yazlığının önünden akşama kadar karpuzcular ,kavuncular,manavlar ürünlerini satmak için bağrış çağrış geçerler(Bütün yazlılarda öyledir zaten bilirsiniz),eski püskü bir kamyonetin kasasına koyduğu üzümleri satmaya çalışan orta yaşlarda,güneşte durmaktan kapkara olmuş ,saçı sakalı birbirine karışmış bir adam ev sahibine seslendi; "Üzüm var, alır mısın?"ev sahibi bir salkım örnek getirmesini söyledi.Adam kamyonetin arkasına dolaştı oradaki üzüm kasasından bir salkım siyah üzüm alıp geldi.Ev sahibi bir üzüm tanesini ağzına attı,Çok eskilerden Bornova Tarım okulunda okumuş tecrübeli bir ziraatçı olmanın deneyimiyle "Hımm,daha bir haftası var bu üzümün tatlanması için." dedi.Misafirlerden biri satıcıya "Bunun cinsi nedir?"dedi.(Adam üzümlerini kendisi yetiştiriyormuş.)"Orfoz."dedi adam kısaca.Birkaç kilo üzüm satın aldık ,satıcıyı uğurladık.Kendi kendime düşündüm.Adamcağız Alphons diyecek ama dili dönmüyor,kestirmeden orfoz deyiveriyor.Yazınızı okuduğumda da Alphons-Enfes ses benzeşmesi de dikkatimi çekti.Eh şimdi sıra geldi bir iki kök Alphons -orfoz-enfes üzüm fidanı edinmeye.Çok yazıp sıkıntı verdiysem affola.Selamlar. Yaşar

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Yaşar bey,
    Hiç de çok değil ve sıkıntı da vermediniz. Büyük keyif alarak okudum bu yorumu, çok hoşuma gitti. Teşekkürler.
    Bir filmin güzel bir sahnesi gibi geldi bana :)
    Orfoz :) yakışmış...
    Edineceğiniz Alfonse fidanlarını keyifle yetiştirmeniz dileğiyle, Selam ve sevgiler

    YanıtlaSil