16 Temmuz 2011 Cumartesi

Üzüm Zamanı / Time Of The Grape

Üzüm Zamanı filminin 2011 versiyonu vizyona girdi :) Garova stüdyolarında çekilen filmin yönetmeni Baba Bağcı. Görüntü yönetmenliği, ışık, boom operatörlüğü, ulaşım ve bilumum diğer işlerde Erdal Vuran. Benden de olsa olsa stüdyo şefi olur :)



Baş rol oyuncuları Cardinal üzümü ve Alphonse Lavalle üzümü. Görüldüğü üzere Cardinalllerin sahne sırası geldi. Alphonse'lar çekim sıralarının gelmesini bekliyorlar.



Kışın asmaları budadık, sonra hasarlı direkleri tamir ettik, sürdük, çapaladık, dere tepe düz gittik, az gittik, uz gittik, yağmurlardan geçtik, dolu risklerini atlattık. Hastalık ve zararlılarla mücadele ettik ve geldik bu günlere :)



Bu yıl havalar serin ve yağmurlu gittiği için üzümler geçen yıllara göre 10 gün kadar daha geç olgunlaştılar. Ancak bir yanlış anlaşılma olmasın; Cardinal'lerin hepsi olgunlaşmış değil. Olgunlaşmaya başlamış durumdalar ve olgunlaşan salkımlar seçilerek kesiliyorlar.



Cardinal Üzümü : İri taneli erkenci bir sofralık üzümdür. Tanenin rengi ilk başlarda pembemsi kırmızıdır, ama bu renk yanıltıcı olmasın, bu renkteyken bile tatlı ve aromalı bir üzümdür. Zaman ilerledikçe taneler koyu kırmızı bir renk alır, daha tatlanır ve aroma kazanır. 2 - 4 adet çekirdek ihtiva eden tanelerin şekli yuvarlaktır (biraz basık oval) ve ağırlıkları da 6-9 gramdır. Salkımları dallı konik bir yapı gösterir.



Bağda az miktarda mevcut olan bu üzüm de yardımcı oyuncu rolündeki Trakya İlkeren üzümü. En erkenci üzüm bu. Geçen Cuma günü (8 Temmuz) ilk hasat başlangıcı bu üzümlerle yapılmıştı.





Diğer yardımcı roldeki üzüm de Yalova İncisi. Bu üzümün de bağdaki miktarı az. Kendine has bir aroması olan güzel bir üzüm. Ama çok hassas. Yardımcı kadın oyuncu :)

14 yorum:

  1. tebrikler mehmet bey ürününüz bol ve bereketli olsun.

    YanıtlaSil
  2. ÜZÜM ZAMANI
    senaryo: Mehmet Vuran
    Bu film kaçmaz! ................

    YanıtlaSil
  3. Keyifle izledik efenim :) Şefin ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Mallar pazara çıkıyor sanırım bu hafta.Cuma sabah mustafa alinin yanındayım.Senle artık ne zaman görüşürüz bilemem.Sıcaklardan ayran içtik ayrı düştük,şarap içersek buluşuruz artık.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Hacı bey, çok sağolun...

    YanıtlaSil
  6. Baha hocam,
    Bu film kaçmaz!
    Senaryo: Mehmet Vuran
    Anladım ben onu. ........

    Bu yıl bir çok bağda mildiyö problemi vardı. sizin asmalar ne durumdalar?
    Selam ve sevgiler hocam.

    YanıtlaSil
  7. Hede Hödö,
    yok yok ben Erkan diyeyim,
    filmi beğenmenize çok sevindim efenim...
    Şeften selamlar ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Geçen Cuma az bir üzümle pazardaydı baba bağcı. Bu haftadan itibaren daha fazla olur. Ama yine de öğleden sonraya kalmamak lazım. Malum, üzüm bitiyor.
    Bi deee, acaba sıcaklardan ayran içip de ben hangi arkadaşımdan ayrı düştüm :) Tez şarap içileee, muhabbet edileee...
    Selamlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Cardinale üzümleri çok lezzetli duruyor=) fotograflar da öyle canlı ki insan ekrandan elini uzatsa alabilecek gibi. Fotograflarınızı tescillemişsiniz hayırlı olsun =) biraz geç bile kaldınız. Örütbağda birçok site sizin fotolarını kullanıyor. Sizde olmasanız ne yapacaklarmış bilmem:D internete birbirinden güzel üzüm resimleri kazandırdınız. İnşallah bir gün sizin o üzümlerinizi tatma şerefine nail olurum.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba İlhan bey,
    Cardinale üzümleri lezzetli görünüyorlar, haklısınız. Bazı üzümler lezzetli görünürler ama yiyince hayal kırıklığına uğratırlar. Cardinale ise görünüşüyle düşündürdüğünden çok çok daha lezzetlidir. Ben üstüne üzüm tanımıyorum diyebilirim. Ve burada da Cardinale'in bir hayran kitlesi oluştu.
    Fotoğrafların üzerine koyduğum tescil işaretine gelince; birilerinin kullanması kullanmaması gibi bir derdim yoktu aslında. Ama bazen aşırıya kaçıyor. Hele hele üzüm yetiştiren veya bir şekilde ticaretini yapanların kendi üzümlerinin fotoğrafını çekip sitelerine koymak yerine benim çektiklerimi kullanmalarını anla(ya)mıyorum. O zahmete mi girmek istemiyorlar yoksa ürünlerine mi güvenmezler bilemiyorum. Halbuki insanın işini sevmesiyle alakalıdır bu. İnsan yetiştirdiği üzüme (bizim özelimizde üzüm, başkası için farklı bir ürün olabilir tabi)sadece üzüm gözüyle bakmaz, ona bir sanat eseri gözüyle bakarsa, onun gururunu yaşar ve fotoğraflarını da çok severek çeker. Neyse, işte böyle. Ben de fotoğrafın üzerine bir "copyright" işareti koyma teşebbüsünde bulundum :)
    İlhan bey, dediğiniz gibi inşallah yolunuz bir gün bu taraflara düşer ve üzümlerden yeriz, bunları yüz yüze konuşuruz.
    selamlar...

    YanıtlaSil
  11. Mehmetciğim,
    Çok güzel film bizlerde her sene bu şaheser sahneleri çekmek için sabırla bekliyoruz, ürününüz ve kazancınız bol olsun
    Selçuk KARABAT

    YanıtlaSil
  12. Selçuk abi, güzel dileklerin için çok teşekkürler... İyi ki bu güzel filmleri çekme şansı yakalamışız. Yaşasın film kardeşliği :) Görüşmek üzere abi, selamlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ben bu sene Mildiyöyü çok hafif atlattım, ön tedbir ve zamanında ilaçlamayla önünü aldım, bundan sonra ne olur bilmiyorum, her an tekrarlayabilir, Cabarnet ve Şiraz'da hemen hemen yok gibiydi, umarım böyle gider.. Geçende, üyesi olduğum bir kulüpten arkadaşlar toplanıp geldiler, koydum önlerine 19 litrelik damacanayla en güzel harmanımı, abartmıyorum, bayıldılar şarabıma. Bir gün seninle de şaraplarımızı önümüze koyup tadım yapacağız Mehmetciğim, görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  14. Baha hocam, mildiyöyü hafif atlatmanıza sevindim. Zira bu yıl bir çok yerde problem oldu. Bizim burada mildiyö faktörleri (iklim açısından) ortadan kalktı. Havalar iyice ısındı, nem azaldı.
    Asmalarınızı o kadar çok seviyorsunuz ki, eminim şarabınız da çok güzeldir. Haliyle, bayılmaları da normaldir :) Bir gün biz de yaparız tadımımızı Baha hocam. Görüşmek üzere, selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil