8 Temmuz 2011 Cuma

Horoz Niçin Tek Ayak Üzerinde Durur?

Horozlar neden tek ayak üzerinde dururlar? Tabi, bunu bilmek için, horozların tek ayak üzerinde durduklarını bilmek gerek. Bunu bilmeyen, neden tek ayak üzerinde durduklarını nerden bilsin ki. Aşağıda şekil a'da görüldüğü üzere, dururlar. Bu konuda yalnız da değildirler, leylekler de yaparlar aynı hareketi. Kanatlılar aleminde bunu yapan başkaları var mıdır, bilmiyorum. Çok da merak etmiyorum. Muhtemelen vardır..




Bahçedeki bu horozun güzel bir duruşunu yakalayıp fotoğrafını çekeyim derken tek ayak üzerinde durduğunu farketmemiştim, sonradan farkettim. Bu durumda akıla hemen o geyik bilmece sorusu geliyor; "horozlar neden tek ayak üzerinde dururlar?" Cevap : o tek ayaklarını da kaldırırlarsa ayakta duramazlar da onun için :)
Tabi olay bu kadar basit olmayabilir. Mesela; bir suç işlemiştir ve tek ayak üzerinde durma cezası almıştır. Belki de yalan söyleyecektir. Hem de kırk tane. O kadar tavuğun içinde aşağısı kurtarmaz. Hem, deyimi bile yok mu, "tek ayak üzerinde kırk yalan söylemek." Başka? Bir photoshop operasyonuna kurban gitmiş olabilir. Daha, daha? Denge çalışıyor olabilir. Uzakdoğu sporlarına merak salmıştır mesela. Dahası yok. Bu kadar saçmalama yeter :)

17 yorum:

  1. Ayakları üşüyor ve bir ayaklarını ısıtmak için tüylerinin arasına çekiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavuklar uzanıp oturamadığı için ayaklarına yük biner bu durumda ayaklar yorulur bunun için değişmeli ayaklarını havaya kaldırır.Bunları genellikle gece yatarlen yaparlar,kış aylarındada soğuktan korumak için yaparlar

      Sil
  2. Olabilir mi acaba? Ama hava sıcak, daha serinletmeye çalışmaları gerek :)

    YanıtlaSil
  3. bodrum rüzgarı aldık hafta sonu. malum koş koş, hemen dal. sonra pazar günü tuzlu tuzlu tekne çıkışında yollara düş. direk ofise geldim, gözümden uyku akmakta.
    ama giderken gelirken size selam gönderdim uzaktan.
    tijen'in programını da seyredemedim tabi, artık internetten seyredilecek o da.

    YanıtlaSil
  4. Kümeste o kadar tavuğa efendilik
    eden horoz tek ayak üstünde durmayı bilmezse yaşatmazlar zaten. :)

    YanıtlaSil
  5. Kendilerini tünekte sanıyorlar demek:)

    YanıtlaSil
  6. Nalan hanım merhaba,
    Demek haftasonu buralardaydınız. Sizin bu Bodrum seyahatleriniz koşturmaca şeklinde oluyor. İnsan sevdiği bişeyi yaptığı zaman yorgunluğu falan unutuyor tabi. Her ne kadar gözlerden akan uyku bunu hatırlatmaya çalışsa da :)
    Selamı da almış bulunmaktayım. Benden de selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Ferit abi, tek ayak üzerinde durmayı, tek ayak üzerinde kırk yalan söylemeyi bilmesin de ne yapsın değil mi :) Kolya mı :)
    Selamlar, sevgiler abi.

    YanıtlaSil
  8. lavantalimon merhaba, nasılsın?
    Olabilir valla :)

    YanıtlaSil
  9. mehmet abi yine gülümseten bir konu ile bizi gülümsettin. dünden beri herkesi arayıp soruyorum hatta iş yerinde iki tane veteriner arkadaş var onlar bile farklı cevaplar verdi çok komik bir gün geçirdim..
    en sonunda cevabı kendim buldum söylüyorum;;,
    şimdi horozlar çok sinirli oluyor ya o siniri atmak için böyle bir meditasyon yöntemi keşfetmişler bu sayede sinirleri yatışıyor... inanmayan varsa bir horoz alp gözlemlesin :)) bende 3 tane denizli horozu civcivi var gitgide büyüyorlar onlarda gözlemleyeceğim deniz yusuf ozan

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Deniz,
    meditasyon ha, evet bu da olabilir :)

    YanıtlaSil
  11. uzun zamandır ilk defa sayfanıza baktım özlemişim ,

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Özlem hanım,
    Biz burdayız efenim, uğramamazlık etmeyin :)

    YanıtlaSil
  13. bale yapıyor olabilir. ama bu ege horozuysa muhtemelen harmandalı oynuyodur.

    YanıtlaSil
  14. Güzel tahmin İlyas. Bale yapan horoz, tuttum bunu :) Harmandalı da olur :)

    YanıtlaSil
  15. Mehmetciğim, hiç aklımda yoktu, bir arkadaş, artık bakamayacağım, altı tavuğumu sana vereyim dedi, yerim var, neden olmasın, aldım tavukları, çok da güzel alıştılar, bütün gün kırlarda gezip tozup akşama yerlerine giriyor ve her gün de bana taze yumurta üretiyorlar, şimdiye kadar önemli bir suçları olmadı, yani tek ayaka üstünde durma cezası kesmedim, sana bir sorum var, çeşitli sebze artıkları, bolca kabak ve buğdayla besliyorum, başka özel bir gıdaya ihtiyaçları var mıdır? Yoksa bütün gün çekirge ve çeşitli böceklerle beslendiklerine göre verdiklerim yeter mi? Yumurtalarına kabuk yapmaları için özel bir besin gerekir mi? Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Baha hocam merhaba,

    suç yoksa tek ayak üstünde durma cezası da yok. Keyif için kendileri dururlarsa, onların bileceği bişey :)

    Baha hocam, ilave hiçbişey vermenize gerek yok. Biz vermiyoruz. aşağı yukarı sizinkiler gibi besleniyorlar. Gerekeni doğadan alıyorlar.

    Çeşitli sebze artıkları, bolca kabak ve buğday, kır gezmeleri, kır gezmelerinde çekirge yakalamalar... bir tavuk daha ne ister ki :)
    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil