25 Temmuz 2010 Pazar

Perlette Çekirdeksiz Üzüm



Perlette çekirdeksiz üzüm, Ege ve Akdeniz bölgesinde ağırlıklı olarak yetiştirilen erkenci (Temmuz başı) sofralık bir üzüm çeşididir. Taneleri yuvarlak ve kehribar sarısı renktedir. Taneleri küçüktür, ağırlığı 1-3 gr. dır. Çekirdeksizdir ve kabukları incedir. Sık taneli olan salkım konik bir yapı gösterir ve salkım ağırlığı 350-500 gramdır.



İlk turfanda yetişen çekirdeksiz bir çeşit olan Perlette'in omcaları kuvvetli gelişir. Verimi iyidir. Kış budamasında uzun budama yapılır. Salkımlarının sık olduğu durumlarda çiçekten hemen sonra salkım ucunun ve bazı çilkimlerin kesilmesi iyi sonuç verir. Salkım sayısı fazla olursa taneler fazla irileşmezler. Çekirdeksiz üzüm tanelerinin irileşmesi için "bitki gelişim düzenleyici" (B.G.D) uygulanması başvurulan bir yöntemdir. Küçük taneli salkımlar görüldüğü zaman, "bu üzümler neden iyi gelişmemiş" diye bir soru akla gelebilir. Ki, vakti zamanında bize de böyle sorular gelmiştir. Bu durum, (muhtemelen) BGD kullanılmadığının işaretidir. Yanii, küçük tane kötü bişey değildir, aksine iyi bişeylerin işaretidir :)



Bizim bağda, ilk parsel kurulurken bir miktar çekirdeksiz üzüm dikilmişti. Yani bir zamanlar çekirdeksiz üzüm yetiştirmiştik. Hatta, 20 küsur yıl önce pazarda ilk sattığımız üzüm de Perlette çekirdeksiz üzümdü. Bugün itibarıyla çekirdeksiz üzüm yetiştirmiyoruz. Yukarıdaki asma da eski köklerden birinden çıkmış olan filizden oluştu. Ben de Şirazların arasında muhafaza ettim onu.
.
.

8 yorum:

  1. Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Hasretle tatlılaşmış bir üzümün düşmesini bekliyoruz pazar tezgahlarına. Bu ve bundan önceki başlıklardaki fotoğraflara baktıkça üzümün albenisine kapılıyor insan. O taraflarda olup kütür kütür yemek vardı... :)

    YanıtlaSil
  3. Fuat bey,
    Sizin de Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. Mehmet bey merhaba,
    Sizin oralarda üzümün olgunlaşma durumu nedir bilemiyorum ama, biz üzüm sezonunun ortasına geldik.
    Bu ve bundan önceki başlıklardaki fotoğraflar demişsiniz. Hakikaten üzüm albenisi çok yüksek olan, müthiş bir meyve.
    Ve ben üzüm fotoğrafı çekmeyi de çok seviyorum.
    Evet, bu taraflarda olsaydınız kütür kütür yerdik. Ama sizin oralarda da mutlaka kütür kütür yenecek güzel üzümler vardır.

    selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bu uzumlerden Fransa'da yok inanabiliyormusun? Cok severim fotograflardan uzanip bir salkimi kuslar gibi didikledim haberin ola:)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Beste,

    Öncelikle senden bir ses duymak güzel :) nice zamandır yazmayınca merak etmeye başlamıştım. Şimdi baktım, bloguna da yazmışsın.

    İnanırım, Fransa'da yoktur. Fransa'da varsa yoksa şaraplık üzüm. Bizde de tam tersi aslında :)
    Al tabi, istersen hepsini al, istersen didikle, bir kaç salkımın lafı mı olur :)

    YanıtlaSil
  7. mehmet bey gecen sen sizin sitetden faydalanarak bağımda budama yapmıştım ama site adresini kaybetmiştim şimdi buldum ve gerçekten sevindim verdiğiniz ve halende gördüğüm kadarıyla vermeye deva ettiğiniz bilgiler için çok teşekür ediyorum sizi kendi sayfama ekledim ben kırıkaleliyim ve atamsı olmayan öğretmenlerdenim şuanda arıcılıkla uğraşıyorum 5 dönüm kadar bağımız var bunun 3 dönümü sizn o tarafların cinsinde yalova incisi cekirdeksiz izmir üzümü ata sarısı karzaki veya başka ismi var tam bilmiyorum kendi yerli cinler kaleycik rarası felan var ve tekrar söyliyeyim siizn bloga rastladığıma gercekten çok sevindim sağlıcakla kalınız

    YanıtlaSil
  8. Erkan bey merhaba,
    Sizde de epeyce çok çeşit varmış. Sizin oralar üzüm yetiştirmek için uygun yerler zaten.
    Arıcılık da zevkli iş. Bizim de kovanlarımız vardı eskiden, benim çocukluğumda. Daha sonrasında bir kovanımız olmuştu. Bir ağaçta oğul bulmuştuk, onu almıştık kovana. Sizin blogta asmadalındaki oğullar da, kovan ve arı fotoları da çok güzel.
    İşinizde başarılar dilerim. Atamanızın da hayırlısıyla yapılmasını dilerim.
    Selamlar
    Mehmet Vuran

    YanıtlaSil