19 Temmuz 2010 Pazartesi

Horoz Karası Üzümü



Bizim bağda bir kaç kök bu üzümden var. Araştırdıktan sonra bu üzümün Horoz Karası olduğuna kanaat getirdim. Gaziantep ve Kahramanmaraş civarında yaygın yetiştirilen bir çeşittir. Olgunlaşma zamanı (Ağustos sonu) orta mevsimdir. Taneleri iridir. Horoz Karası hem sofralık, hem de şaraplık bir çeşittir. Şarabı renk ve tanence zengindir, alkolü yüksektir.



Çok güzel poz veren bir üzüm olduğunu düşünüyorum. Fotojenik demek daha doğru olur belki :) Dolayısıyla da albenisi yüksek bir üzüm çeşidi.



Görüntü şahane. Hangi salkımı çekerseniz çekin, güzel çıkıyor. Dedim ya, çok fotojenik bu üzüm.





16 yorum:

  1. horoz karası üzümü budama hakkında tekniği nedir bilgi almak istiyorum bahçemde 6 adet horoz karası asmam var.tam randuman alamıyorum.bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.saygılarımla MEHMET GÖKMEN KONYA

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mehmet bey,
    Horoz Karası üzümünde de kısa budama uygundur.
    Budama konusunu epeyce çok yazmış anlatmıştım ben, onların linklerini vereyim, oradan bakın isterseniz, kolaylıkla anlayabilirsiniz.
    İlk olarak; budamamaların da içinde olduğu videoların linki

    http://www.youtube.com/user/mehmetvuran48/videos

    web sitemdeki budama konusunun linki

    http://www.bodrumbaglari.com/budama_kis.html

    Blogtaki budamayla ilgili bölümün linki

    http://garova.blogspot.com/search/label/asmada%20k%C4%B1%C5%9F%20budamas%C4%B1

    sanırım bunlar işinize yarayacaktır
    iyi günler, selamlar.

    YanıtlaSil
  3. slm.burada yazılan horoz karası ile ilgili budam dikkatimi çekti.kısa budam yapılacağını söylüyorsunuz yanılmıyorsam.ama bizim burda (kilis) 4 veya 5 göz üzerinden budam yapılıyor. bazen 5 i bile geçebiliyor. ve bırakılan çubuk sayısı 20 ile 25 arası. ve susuz tarım.sulama imkanı yok. diyeceğim şuki bu işin aslı nedir.horoz karasını nasıl budarsak en iyi verimi verir.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    1997 yılında basılmış olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Standart ÜZüm Çeşitleri Kataloğunda Horozkarası için Karışık budama yöntemi tavsiye edilmiş.

    Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden emekli Bağcılık hocası Prof.Dr Hasan Çelik hocanın Üzüm Çeşit Kataloğu kitabında ise Horozkarasının budama yöntemi Karışık-Kısa olarak yazılmış.

    Bizim bağda sadece birkaç asma var ve diğer asmaların arasında onlar da kısa budanıp geçiliyorlar.

    Hem Kısa hem Karışık budama uygundur denildiğine göre, bu durumda sizin uygulama da, bizim uygulama da doğru olarak görünüyor :) Mesajınız için teşekkürler ve bu mesajınızdan ve bu toparlamadan sonra biz de o bir kaç Horozkarası asması budanırken bırakılan göz sayılarını 1-2 tane artıralım.

    İyi günler, selamlar..

    YanıtlaSil
  5. iyi akşamlar mehmet bey.yukarıda horoz karasının gaziantep yöresine ait olduğu yazılmış. aslında gaziantepte var ama kilis musabeyli ilçesine özgü bir üzüm olduğunu düşünüyorum.horoz karasının en kaliteli ve en rağbet olduğu yer kilis musabeyli dir.böyle bir bilgide bulunayım dedim. göz sayısını 1-2 tane arttıracağınızı yazmışsınız. denedinizmi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duran bey, verdiğiniz bilgiler ve katkınız için teşekkürler...
      Yok, mevcut bir kaç asmayı budamada o denemeyi yapmamıştık. Tam da budama döneminde bunu tekrar hatırlatmanız iyi oldu...
      iyi günler, selamlar.

      Sil
  6. Horoz karasında Ankara koşullarında verim alınabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle Ankara'nın her yerini aynı şekilde değerlendirmemek lazım. Bağın, bir kuzey yamaçta ya da güney yamaçta olmasına göre bile durum biraz değişir. Ben, yetişebilir, verim alınabilir diye düşünüyorum. Ama yine de çok kesin konuşmuş olmak istemem. Eğer hobi amaçlı yetiştirecekseniz denemekle bişey kaybetmiş olmazsınız. Eğer, geniş çaplı, ticari bir üretim düşünüyorsanız, işi riske atmayıp, bence, Gıda Tarım Bak. İl ve İlçe Teşkilatlarına ya da Ankara Ün. Zir. Fak. Bahçe Bitkileri Bölümüne sormanız daha doğru olur.

      Sil
  7. sizlere nasıl katılabilirim.

    YanıtlaSil
  8. Mehmet Bey iyi akşamlar ben egeliyim ama işim gereği Ankarada ikamet etmekteyim. Ege de 5 dönüm yere Horoz karası diktim. Bu işi profosyonelce yapmaya çalışıyorum. onun için dikim aşama ve safhalarını fotoğraflayarak arşivliyorum. Şu an 2. ci yaşında 2015 yılı hasat döneminde ( 20-30 ton) arası yaş üzüm bekliyorum. ALLAHTAN ayaz,poyraz vb.olmazsa. İsteyen arkadaşlar olur ise bağ dikim arşivine ve aynı zamanda oluşturduğum Köy fırırnı yapım arşivini paylaşabilirim. alikol-45@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Horoz Karası bağınız hayırlı uğurlu olsun... Çok güzel geçecek bağbozumları dilerim...
      5 dönüm bağdan 20-30 ton arasında bir ürün beklentisi bence çok fazla. Üstelik de bağ 3 yaşındayken. Bunu tekrar düşünmenizi öneririm.
      İyi günler, selamlar...

      Sil
  9. Mehmet bey merhabalar biz de 120 çubuk dikiyoruz antep karasından pekmezlik olarak düşündük herhangi bir sıkıntı çıkar mı acaba selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat bey, hayır herhangi bir sıkıntı çıkmaz, iyi düşünmüşsünüz. Gayet de güzel pekmez olur.
      iyi günler, selamlar.

      Sil
  10. bende bu üzümden niğde de yetiştirmek çok istiyorum. ama fidan temininde sıkıntı yaşıyorum. internette satılanlara çok güvenemiyorum. fidan nasıl temin edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternetten almayıp, güvenilir asma fidanlığı bulacaksınız. Mesela Manisa civarlarında epeyce çok vardır. Tabi başka yerlerde de var. Ya da asma anacı dikeceksiniz, sonra bir horozkarası bağından aşı kalemi alıp anaçlar üzerine aşı yaptıracaksınız. Etrafınızda bu tür aşıları yapanlar mutlaka vardır.
      Kolay gelsin, başarılar...

      Sil
  11. HOROZ KARASI uzumunun kurutulmus olarak satmak isteyenler, ihracat yapmak isteyenler lutfen bizlerle kontaga girmelerini rica eder, saygilar sunariz. S.Can
    Chisen Group E-mail:wranglerasia@gmail.com Whatsapp: 0086-13510320141

    YanıtlaSil